Objavljeno u Nacionalu br. 689, 2009-01-27

Autor: Katja Mihovilović

Salon

Francuske ljepotice snimaju filmove o Coco Chanel

Francuska glumica Audrey Tautou i njena sunarodnjakinja, glumica i manekenka Anna Mouglalis, paralelno snimaju filmove u kojima glume jednu od najslavnijih modnih kreatorica svih vremena, Coco Chanel

Ove godine u svjetskim kinima počet će se prikazivati dva filma iste tematike, a riječ je o biografijama legendarne francuske modne kreatorice Coco Chanel. Njen uzbudljiv život već je nekoliko puta bio pretočen u film, a nedavno je slavnu Coco u starijoj dobi glumila i američka glumica Shirley MacLaine. Za svoju interpretaciju Coco Chanel u istoimenom televizijskom filmu, Shirley MacLaine bila je nominirana za Zlatni globus. Film o ranim godinama Coco Chanel, pak, već se spominje kao jedan od najiščekivanijih u 2009. godini. Glavnu ulogu tumači francuska glumica Audrey Tautou, najpoznatija po hit-filmu "Amelie", a veliku su pažnju nedavno privukle prve službene fotografije iz toga filma, čiji je službeni naziv "Coco Avant Chanel", odnosno "Coco prije nego li je postala Chanel". Zanimljivo je i da je kostime za oba filma kreirao Karl Lagerfeld, koji je trenutačno glavni kreator modne kuće "Chanel". Film je sniman na lokacijama u Parizu i Normandiji, a mnogi kritičari već ističu sličnost glavne glumice i Coco Chanel. Budući da je kuća Chanel već desetljećima sinonim za vrhunsku modu i klasičnu žensku eleganciju, ne čudi što život njene osnivačice i dalje plijeni interes javnosti. Fotografija Audrey Tautou u ulozi Coco Chanel objavljena je i u magazinu "Vanity Fair", koji najavljuje filmove s posebnim značenjem, a u tom se kontekstu već govori i o ovom filmu.

Budući da je visoka moda posljednjih godina česta tema hit-filmova, od "Vrag nosi Pradu" do "Seksa i grada", nesumnjivo je da će i novi film Audrey Tautou u kino dvorane privuči velik broj zaljubljenika u modu. Film je djelomično temeljen na knjizi Edmondea Charlesa-Rouxa, "L'Irrégulière: Ou, Mon Itinéraire Chanel", scenarij je napisao Christopher Hampton, a režirala ga Anne Fontaine. Radnja filma uglavnom će se baviti njenom mladošću, pogotovo njenim ljubavnim vezama, koje su i dan-danas meta raznih spekulacija.

Također mnogi će se iznenaditi kad otkriju da je dio svoje mladosti Coco Chanel provela kao kabaretska pjevačica, te da su važnu ulogu u njenom proboju u vrh svjetske mode imali razni moćni muškarci s kojima je imala veze. "Coco Avant Chanel" počeo se snimati ljetos, a u kinima bi se trebao pojaviti krajem ove godine. Nešto manje publiciteta, barem zasad, dobio je drugi film o Coco Chanel, u kojem slavnu dizajnericu glumi Anna Mouglalis. Ta glumica i manekenka grčkog podrijetla proslavila se i kao muza Karla Lagerfelda, koji ju je 2002. odabrao za zaštitno lice mirisa "Amateur Allure de Chanel", dok Chanelove torbe ona reklamira i danas. Njen film fokusira se na vezu Coco Chanel i ruskog skladatelja Igora Stravinskog, kojeg u filmu glumi danski glumac Mads Mikkelsen.

Njih dvoje navodno su šest tjedana - od ljeta do zime 1920. - bili ljubavnici, a film "Chanel et Stravinsky: L'histoire Secrete" osim toga prikazuje i druge događaje koji su se zbivali u životu Coco Chanel od 1913. do 1925. godine. Dva filma sad se natječu u tome koji će prije imati svoju premijeru, no obje glumice imaju "pokriće" da glume glavnu junakinju. Naime, i Audrey Tautou je zaštitno lice "Chanela", i to za legendarni miris "Chanel No. 5".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika