Objavljeno u Nacionalu br. 689, 2009-01-27

Autor: Berislav Jelinić

Ravnopravnost spolova

Zbog hajke na Pukanića raspušteno povjerenstvo Vladina ureda

Helena Štimac Radin, čelnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova, razriješila je dužnosti tzv. Povjerenstvo za medije koje je taj ured osnovao da analizira kako mediji prate rodno osviještenu politiku. Ona je to učinila ponajprije zato što je čelnica tog povjerenstva Snježana Matejčić zloupotrijebila platformu Vladina Ureda kako bi diskreditirala Ivu Pukanića dok je imao problema sa svojom bolesnom suprugom. Kao čelnica tog povjerenstva, Snježana Matejčić poslala je dopis Hrvatskom novinarskom društvu u kojem je navela da je pisanje Nacionala o tom slučaju svelo razinu novinarstva na razinu kriminalnog djelovanja, te zatražila da se Hrvatsko novinarsko društvo očituje o pisanju Nacionala o tome.

To je Hrvatskom novinarskom društvu poslužilo kao povod za sramotno izbacivanje Pukanića iz svog članstva. Helena Štimac Radin formalno je raspustila to povjerenstvo putem elektroničke pošte nedugo nakon tog ispada Snježane Matejčić, a obrazložila ga je nezadovoljavajućom suradnjom nekih članica tog povjerenstva. Kako je u to vrijeme trajala velika medijska hajka na Pukanića, Helena Štimac Radin o tom svom potezu vrlo je diskretno informirala samo članice povjerenstva, ali ne i medije, pa se o tome pisalo samo sporadično i kritički prema Heleni Štimac Radin. Taj je slučaj ponovo dospio u središte zanimanja kada je Državno odvjetništvo posmrtno posve rehabilitiralo Pukanića od lažnih optužbi da je zlostavljao suprugu, te ustanovilo da Nacional nije neprimjereno pisao o tom slučaju. Nacional je o tomu nedavno pisao i ustvrdio da se i Ured za ravnopravnost spolova neprimjereno i tendenciozno uključio u "slučaj Mirjane Pukanić", upravo zbog spornog angažmana Snježane Matejčić. Iako je ponajprije zbog toga raspustila svoje povjerenstvo za medije, Helena Štimac Radin demantirala je tvrdnje Nacionala da se njen ured u taj slučaj uključio na neprimjeren način.

Vezane vijesti

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana je izvrsne kakvoće, nije onečišćeno komunalnim otpadnim vodama što znači da se kupači mogu sa sigurnošću kupati i rekreirati,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika