27.01.2009. / 09:20

Autor: Petra Horvat

MVP traži smjenu Vejnovića

'Zasad je odlučeno da se veleposlanik povuče na konzultacije. Nakon konzultacija vidjet će se što će biti dalje', izjavila je Mesićeva glasnogovornica

Jovan Vejnović (u pozadini, drugi s desne strane) i predsjednik MesićJovan Vejnović (u pozadini, drugi s desne strane) i predsjednik MesićJovan Vejnović, veleposlanik u Libiji optužen za šverc alkohola u tu zemlju, biti će povučen na konzultacije u Zagreb. Odluku su donijeli predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader, a objavio je Jutarnji list. Premijer i predsjednik se za sada nisu usuglasili treba li Vejnović biti smijenjen s funkcije veleposIanika, a odluka će biti donešena nakon što ministarstvo provede istragu. Isti je list objavio da je Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo poziv na konzultacije.

"Zasad je odlučeno da se veleposlanik povuče na konzultacije. Nakon konzultacija vidjet će se što će biti dalje", izjavila je Mesićeva glasnogovornica Danja Šilović Karić za Jutarnji list koji je objavio i da je Ured predsjednika jučer pripćio da nema razloga za opoziv veleposlanika jer vejnović nije švercao alkohol, već pomagao našim radnicima u Libiji.

Nagađanja da se preko MVP preko Vejnovića osvećuje Mesiću zbog slučaja Nevena Jurice, veleposlanika pri UN-u koji je blizak premijeru, Sanader je odbacio. "To je redovan posao Ministarstva u svim diplomatskim predstavništvima. To je čista slučajnost. Mesić i ja moguće razlike u pogledima možemo razriješiti u bilateralnom, prijateljskom ozračju", izjavio je Sanader za Jutarnji list.

"Sada mogu potvrditi postojanje internog dokumenta koji je pripremio Odjel za unutarnji nadzor. O sadržaju nećemo javno razgovarati jer je u ovoj fazi interne naravi. MVP redovito kontrolira troši li se proračunski novac u skladu s hrvatskim zakonima, zakonima zemlje primateljice i Bečkom konvencijom", stav je MVP-a koji je za Jutarnji list iznijeo glasnogovornik MVP-a Mario Dragun.

Jutarnji je objavio i podatak da Mesićev ured sumnja da MVP planski uhodi veleposlanike bliske predsjedniku kako bi mogli biti maknuti nakon isteka Mesićeva mandata. U prilog toj tezi ide podatak da mnogi veleposlanici iza kojih je nekoliko afera nisu smijenjeni. Isti je list objavio i popis afera u koje je bio upleten Neven Jurica.

"Za gradnju luksuzne ambasade u Australiji potrošio je 1,6 milijuna dolara, nedopustivo rastrošan je bio kao veleposlanik u Norveškoj, kao veleposlanik u Washingtonu samo na večere potrošio je 1,5 milijuna kuna, a bio je osumnjičen i za zataškavanje narkoafere u hrvatskom konzulatu u Los Angelesu. Jurica je blizak sa Sanaderom i mnogi drže da je to razlog što godinama preživljava u diplomaciji usprkos otvorenim Mesićevim kritikama", objavio je Jutarnji list.

Hrvatski veleposlanik švercao alkohol u Libiju

Vezane vijesti

NBA: James zakoračio prema MVP naslovu

NBA: James zakoračio prema MVP naslovu

LeBron James je u noći sa srijede na četvrtak pokazao da zaslužuje nagradu za najkorisnijeg igrača regularnog dijela NBA sezone (MVP) više od Kevina… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika