27.01.2009. / 11:50

Autor: Mislav Šimatović

Duhanski rat: Tri multinacionalke prijete odlaskom iz Srbije

Philip Morris, British American Tobacco i Japan Tobacco, koji drže 90 posto srbijanskog tržišta cigareta, smatraju da zakon o trošarinama, zbog kojeg najviše poskupljuju njihove cigarete, značii izvrgavanje prethodnog dogovora s Vladom i pogodovanje kontroverznom tajkunu Preddragu Rankoviću Peconiju

Zbog novog zakona o trošarinama, koji je najavila srpska vlada na prijedlog Socijalističke partije (SPS), tri multinacionalne duhanske kompanije zaprijetile su prodajom svojih tvornica i povlačenjem iz Srbije.

Philip Morris, British American Tobacco i Japan Tobacco, koji drže 90 posto srbijanskog tržišta cigareta, smatraju da bi izmjena zakona o trošarinama, kojim bi najviše poskupile njihove cigarete, značila izvrgavanje prethodnog dogovora, koji je bio jedan od razloga njihova ulaska na tržište Srbije.

Beogradski list Blic piše da Vlada najavljenim potezom zapravo pogoduje srpskim tajkunima te da zakon o trošarinama preko SPS-a pokušava prekrojiti Predrag Ranković Peconi, vlasnik tvornice Monus.

Riječ je o kontroverznom srpskom poduzetniku koji je prije dvije godine za 16 milijuna eura kupio BK televiziju od Braće Karić. Rankovića u Srbiji smatraju jednim od tri tajkuna s najsnažnijim vezama u vlasti. Bogatstvo je stekao u na kocki i cigaretama.

Amandmanom SPS-a ugrožen je planiran priljev novca u državni proračun, izigran dogovor Vlade sa tri najveće tvornice duhana, a direktno se pogoduje tvornici Monus, čije će cigarete, inače najjeftinije, najmanje poskupiti i očekivano biti konkurentnije na tržištu, piše Blic.

U Tvrornici duhana Niš, koja posluje u okviru „Philip Morrisa", ističu da bi primjena usvojenih amandmana na Zakon o trošarinama mogla imati snažne negativne posljedice na njihovo poslovanje, ugrožavajući srednjoročnu održivost, kao i mogućnost povrata dosadašnjih investicija.
"Ovo bi moglo dovesti i do preispitivanja dosadašnjih planova u pogledu broja zaposlenih i svih ulaganja u Srbiju", kaži u Philip Morrisu.

Iz British American Tobaccoa su za Blic izjavili da će ta kompanija u slučaju da se ne promijeni Zakon o trošarinama „preispitati svoje poslovne planove vezane za Srbiju, i to u svim segmentima koji se odnose na investicije u zemlji, investicije u tvornicu u Vranju, marketinške aktivnosti i na kraju i samu opravdanost daljnjeg poslovanja u Srbiji".

Goran Pekez, direktor korporativnih poslova u Japan Tobaccou, kaže da je novi zakon natjerao čelnike ove kompanije da preispitaju postojeće planove za daljnje investicije u Srbiji, vrijedne 60 milijuna dolara. (M.Š.)

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika