27.01.2009. / 15:36

Autor: Hrvoje Šimičević

Krhke medijske slobode u Srbiji: 'Peščanik' na udaru hakera i nacionalista

Hakeri su 24. siječnja u sinkroniziranom napadu u potpunosti blokirali internetsku stranicu Peščanik, od istog se razdoblja uspješno ometa signal istoimene radio emisije diljem Srbije, a jednoj od urednica Svetlani Lukić nedavno su nepoznati počinitelji gotovo u potpunosti demolirali automobil

Autorice emisije Peščanik Svetlana Lukić i Svetlana Vuković; Foto: www.npaid.orgAutorice emisije Peščanik Svetlana Lukić i Svetlana Vuković; Foto: www.npaid.orgPosljednjih nekoliko dana na srpskoj medijskoj sceni zabilježen je jedan od najvećih napada na medijske slobode od pada Miloševićevog režima. Nakon što su pripadnici krajnje desne političke scene u Srbiji od listopada pokrenuli hajku protiv radio emisije Peščanik i istoimenog internetskog portala, jer ih optužuju za 'antisrpstvo', posljednjih pet dana rad spomenutih medija u više se navrata pokušava blokirati. Hakeri su 24. siječnja u sinkroniziranom napadu u potpunosti blokirali internetsku stranicu Peščanik, od istog se razdoblja uspješno ometa signal istoimene radio emisije diljem Srbije, a jednoj od urednica Svetlani Lukić nedavno su nepoznati počinitelji gotovo u potpunosti demolirali automobil.

Peščanik je poznat kao jedan od najžešćih kritičara nacionalizma i srpskog radikalizma, a u samoj emisiji, koja se na Radiju B92 emitira jednom tjedno, redovito gostuju intelektualci, novinari i drugi javni djelatnici koji se kritički osvrću na aktualnu situaciju u Srbiji. Počinitelji posljednjih napada za sada nisu poznati, a na internetskoj stranici 'Peščanika' trenutačno stoji kratka obavijest da je hakerska akcija sinkronizirana, da se obavlja sa brojnih lokacija i da je to razlog zašto je portal trenutačno nedostupan. Ove su uspješne pokušaje diverzije osudila brojna civilna društva, zajedno sa strankom Liberalno Demokratska Partija, a Radio B92 okarakterizirao je napade na 'Peščanik' kao udar na ustavno garantiranu slobodu izražavanja u Srbiji, pozvavši pritom nadležna državna tijela da pronađu i kazne odgovorne počinitelje.

Ovo nisu prvi napadi na Peščanik zabilježeni u posljednje vrijeme. Oko 200 pristaša Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i Nove Srbije ministra za infrastrukturu Velimira Ilića, spriječilo je početkom prosinca održavanje promocije emisije 'Peščanik'. Autorice emisije Svetlana Lukić i Svetlana Vuković zajedno sa svojim gostima bili su primorani otići prije ulaska pedesetak ljudi koji su imali ozbiljnu namjeru da bilo kojim sredstvima bojkotiraju ovaj događaj. Slična se situacija dogodila i na listopadskoj promociji, nakon što su predstavnici udruge građana "Naši" i Ravnogorskog pokreta, te klerofašističkog pokreta "Svetozar Miletić", građane pozvali na masovni prosvjed ispred mjesta promocije preko lokalne TV Šumadije. Autorice emisije najavile su podnošenje nekoliko kaznenih prijava zbog ovih događaja.

Vezane vijesti

Robinzon građanske Srbije

Robinzon građanske Srbije

Eureka, dobili smo status kandidata. Do kosmosa se stiže za nešto više od 6 minuta, a mi smo potrošili celu deceniju na stizanje pred kapije EU. Sada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika