28.01.2009. / 09:53

Autor: Katarina Zorić

Nepotizam u DSV-u: Kad god im se ukaže prilika biraju rođake i sebe

Nakon izbora kćeri bivše ministrice Ane Lovrin za sutkinju Općinskog suda u Zadru, na vidjelo su izišli još brojni slučaji nepotizma u redovima DSV-a

Arno Vičić, član Državnog sudbenog vijeća, čiju je kći to tijelo izabralo za sutkinjuArno Vičić, član Državnog sudbenog vijeća, čiju je kći to tijelo izabralo za sutkinjuČlanovi Državnog sudbenog vijeća iskorištavaju svoju poziciju kad god im se za to ukaže prilika te za sutkinje biraju svoje kćeri i žene, a nerijetko i sami napreduju, piše Jutarnji list.

Nakon izbora kćeri bivše ministrice Ane Lovrin za sutkinju Općinskog suda u Zadru, na vidjelo su izišli još brojni slučaji nepotizma u redovima DSV-a.

Kćer Arna Vičića, privatnog odvjetnika i člana DSV-a, koji podržava značaj “genetske reference” u sudačkoj profesiji, prije dvije godine također je postala sutkinja, piše Jutarnji. Danas sudi na parnično odjelu Općinskog suda u Zagrebu.

Njezino ime je Ivana Marangunić, a izabrana je zajedno s 14 mladih sudaca u konkurenciji od 115 kandidata.

Arno Vičić tada nije bio fizički nazočan na sjednici. To nije ništa neuobičajno jer kada kada glasuju za vlastite supruge, sestre, sinove, kćeri ili zetove, dotični članovi DSV-a ne budu na toj sjednici.

Vičićevi kolege u DSV-u kažu da se tog događaja uopće ne sjećaju iako postoji zapisnik sa sjednice. Predsjednik DSV-a Ivan Mikšić i njegov zamjenik Đuro Sessa preko posrednika poručuju da ne žele razgovarati s novinarima.

Iako je prilikom izbora Ivana Marangunić bila na sredini ljestvice izabranih kandidata, na kraju je dobila najviše glasova. Za Vičićevu kćer glasovali su svi članovi DSV-a, osim odsutnog oca. Samo je sin Jakova Miletića, suca Vrhovnog suca i punca Damira Primorca, također suca, ali i brata aktualnog ministra - dobio jednaki broj glasova.

Ovakav način izbora sudaca nije nikakava novost. Naime, od deset članova sadašnjeg Državnog sudbenog vijeća njih trojica napredovali su na svojim sudačkim položajima čim su 2005. došli u priliku da odlučuju o sudskim kadrovima: Đuro Sesa, Miho Mratović i Lucija Čimić. Još dva člana Vijeća, Ranko Pelicarić i Berislav Pavišić, za svoga mandata u DSV-u doživjeli su sudačku promociju članova svoje najbliže obitelji.

Postoji niz primjera nepotizma u DSV-u, a slično je ponašanje vladalo i u prijašnjim mandatima DSV-a.

Posljednjih dana stižu brojne osude na račun DSV-a. Ministar pravosuđa Ivan Šimonović rad DSV-a ocijenio je netransparentnim. S njim se slaže i nekadašnji ministar pravosuđa Krunislav Olujić koji je DSV tužio sudu u Strasbourgu.

"Slažem se s ministrom Šimonovićem da je DSV netransparenta, mada bih ja upotrijebio transprantniju riječ: nepotizam. Ne cijene stručnost, dosljednosti, a njmanje neovisnosti. Lijepo se to vidi na slučaju kćeri donedavne ministrice pravosuđa", kaže Krunislav Olujić.

Vezane vijesti

Sucima Gašparu i Miloglavu produljene suspenzije zbog primanja mita

Sucima Gašparu i Miloglavu produljene suspenzije zbog primanja mita

Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je za tri mjeseca produljilo suspenzije sucima Bariši Gašparu sa Visokoga trgovačkog suda, kojeg je USKOK optužio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika