28.01.2009. / 16:50

 

Nela Vlašić: 'Ivančića i Čulića 'čuvali' smo za tjednik i plaćali po 15 tisuća kuna mjesečno"

"Žao mi je što su osobne probleme iskoristili za dezavuiranje Novog lista, koji im je, treba napomenuti, davanjem ugovora izašao u susret odmah nakon gašenja Feral Tribunea", kazala je izvršna urednica Novog lista Nela Vlašić

Izvršna urednica Novog lista Nela Vlašić; Foto: novilist.hrIzvršna urednica Novog lista Nela Vlašić; Foto: novilist.hrČelnici ugaslog splitskog satiričkog tjednika Feral Tribunea Viktor Ivančić i Marinko Čulić optužili su danas preko 'proglasa' riječki Novi list za politički progon i cenzuru njihovih tekstova, jer im odbijaju objavljivati kolumne, iako su s njima u stalnom poslovnom odnosu posljednjih 6 mjeseci. Bivši Feralovi urednici smatraju kako je glavni razlog tomu intervencija Roberta Ježića, koji je od prošle godine vlasnik Novog lista, a već duže vrijeme član HDZ-a.

"Glavni urednik Novog lista Goran Kukić, te izvršna urednica Nela Vlašić dogovorili su s Viktorom Ivančićem kolumnu koja će se objavljivati svakog ponedjeljka, a trebala je startati od 1. rujna prošle godine. Tri dana uoči objavljivanja prve kolumne, međutim, dojavljeno mu je da se 'pisanje stornira do daljnjega' - kako za njega, tako i za kolegu Marinka Čulića - i to po nalogu novoga većinskog vlasnika Novog lista.", stoji u obrazloženju, u kojem se nadalje navodi kako je takvo stanje potrajalo do kraja prošle godine, da bi ih potom iz Novog lista pozvali da sporazumno prekinu radni odnos. Na to Čulić i Ivančić nisu pristali, obrazlažući to činjenicom da nisu mogli prihvatiti tražene uvjete riječkog dnevnika.

Izvršna urednica Novog lista Nela Vlašić, koja je sudjelovala u dogovaranju prelaska Ivančića u Novi list, izrazila je žaljenje ali i prilično iznenađenje njihovim stavovima objavljenim danas u medijima, demantirajući bilo kakve pozadinske političke namještaljke oko njihovog angažmana u Novom listu koje oni spominju.

"Oni su u Novi list primljeni ponajprije zbog tjednog izdanja koje smo planirali pokrenuti. Kako se i dalje radi o ideji koja još nije provedena, njihovi tekstovi još nisu objavljivani", kaže Nela Vlašić, demantirajući pritom Viktora Ivančića koji je izjavio da prilikom potpisivanja ugovora nije bilo govora o tjedniku. To im je, kaže, bilo vrlo jasno rečeno.

"Ivančić i Čulić doista su prijavljeni u dnevnu redakciju, ali samo zato jer tada u njihovom odvjetničkom uredu nije bio registriran tjednik. Jedini razlog zbog kojeg oni nisu bili autorski uključeni u dnevno izdanje, jest zato jer smo ih čuvali kao jaka novinarska imena za naš novi projekt. Kakvo bi iznenađenje na tržištu bilo da su se njihova imena pojavila u novom tjedniku, a da su prije toga nekoliko mjeseci pisali istu formu za dnevno izdanje", pita se Nela Vlašić.

Priznaje da je Novi list prvi inicirao razvrgavanje ugovora sa Ivančićem i Čulićem, ali samo zato jer je sudbina najavljenog projekta trenutačno neizvjesna. Naime, pokretanje tjednika prolongirano je zbog financijske krize do daljnjeg, pa i time predviđeni angažman Ivančića i Čulića.

Urednica Novog lista smatra kako nisu trebali izaći u medije na ovakav način, ponajprije jer su trenutačno u stalnom radnom odnosu s riječkim dnevnikom, te da su se u skladu s time trebali pridržavati nekih pravila.

"Pismo ili priopćenje koje je danas objavljeno u medijima, prije toga nije bilo ponuđeno Novom listu za koje ih veže ugovor o radnom odnosu. Tijekom proteklih šest mjeseci uredno su primali plaću, a cijelo su vrijeme pisali za druge medije, bez prethodnog dogovora sa Upravom Novog lista. Postoji načelno pravilo da možemo surađivati s onima s kojima nismo izravna konkurencija uz suglasnost matične novine, no to je u ovom slučaju zanemareno", kazala je Vlašić. Nadalje, urednica Novog lista dodaje kako je Feralov dvojac mogao iskazati barem dozu socijalne osjetljivosti u ovom trenutku, ako se u obzir uzme činjenica da od potpisivanja ugovora dobivaju plaću od 15 tisuća kuna, pa su, ističe, bili među najbolje plaćenim ljudima u tvrtki.

Izrazila je žaljenje zbog optužbi koje su danas iznijeli, jer kako je istaknula, obojicu ih cijeni kao autore koji su mnogo učinili za promicanje novinarskih sloboda u regiji. "Najviše me žalosti činjenica da nitko od njih nije objavio kako je nakon promjene vlasnika Novi list primio brojne bivše novinare Feral Tribunea, pa po tom pitanju njihov dolazak u Novi list nije ništa drugačiji", kazala je Nela Vlašić.

Iz Novog lista su istaknuli da je novinarskom dvojcu rečeno da im u Novom listu nitko ne prijeti otkazima ili im zabranjuje pisati. "Žao mi je što su osobne probleme iskoristili za dezavuiranje Novog lista, koji im je, treba napomenuti, davanjem ugovora izašao u susret odmah nakon gašenja Feral Tribunea, kako bi im se time nastavio radni staž", kazala je na kraju izvršna urednica Novog lista.

Vezane vijesti

'Osnivanje Ferala bio je jedini mogući izbor'

'Osnivanje Ferala bio je jedini mogući izbor'

Nevladina organizacija GARIWO iz Sarajeva danas dodjeljuje nagradu Duško Kondor za građansku hrabrost i za afirmaciju građanske hrabrosti. Jedan od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika