30.01.2009. / 10:41

Autor: Katarina Zorić

Pesimizam Ekonomskog instituta: Pad BDP-a za 1,4 posto i rast nezaposlenosti

U zagrebačkom ekonomskom institutu prognoziraju i smanjenje osobne potrošnje, značajan pad investicija kao i smanjenje uvoza i izvoza

Ekonomski institut Zagreb u svojoj publikaciji Croatian Economic Outlook Quarterly najavljuje pad BDP-a u ovoj godini za 1,4 posto što će rezultirati rastom nezaposlenosti i padom prihoda proračuna.

Iako su u listopadu prošle godine prognozirali rast BDP-a od 3,8 posto, mišljenje su promijenili zbog pogoršanja globalnih uvjeta i slabije potražnje za hrvatskim proizvodima.

U zagrebačkom ekonomskom institutu prognoziraju i smanjenje osobne potrošnje, značajan pad investicija kao i smanjenje uvoza i izvoza.

Prema publikaciji, jedina svjetla točka u Hrvatskoj je turizam koji se može nadati jednakim rezultatima kao i prošle godine. Navode da je Hrvatska relativno blizu glavnim emitivnim tržištima i mogla bi zadržati potražnju na prošlogodišnjoj razini.

U pogledu prihoda državnog proračuna, Ekonomski institut navodi kako je jasno da deficit neće biti moguće držati u planiranim okvirima.

Naime, proračun se temelji na očekivanjima rasta poreznih prihoda od 5,6 posto (rast BDP-a od dva posto i inflacija od 3,5), ali analitičari Ekonomskog instituta smatraju da toliki rast prihoda nije realan.

Vezane vijesti

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Ostati doma, s roditeljima, ili se odseliti u podstanare? Mnogi mladi ljudi u Europi si postavljaju to pitanje od trenutka kad navrše punoljetnost.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika