02.02.2009. / 18:10

Autor: Nina Ožegović

Muzej Marton u Nacionalnom muzeju porculana u Sevresu

Izložba se otvara u utorak, 3. veljače i bit će otvorena sve do 25. svibnja, a posjetitelji će moći razgledati raritetne predmete iz glasovite manufakture Sevres te primjerke bečkog i ruskog porculana, koji su trenutno u žarištu svjetskog zanimanja, kao i cijela ruska umjetnost te postižu vrtogalve cijene

Veljko MartonVeljko Marton"Kao i primjerci iz kolekcije Meissen tako se i neki raritetni predmeti iz moje zbirke porculana procjenjuju na milijunske iznose," otkrio je Veljko Marton, strastveni kolekcionar i biznismen, vlasnik prvog privatnog Muzeja Marton u Samoboru i tvrtke za uvoz i distribuciju kozmetičkih i parfumerijskih proizvoda Martimex, u povodu otvaranje velike izložbe "Magija porculana" u velebnom Nacionalnom muzeju porculana u Sevresu u Parizu na kojoj će biti izloženo više od 500 skupocjenih porculanskih predmeta iz Zbirke Marton.


Izložba se otvara u utorak, 3. veljače i bit će otvorena sve do 25. svibnja, a posjetitelji će moći razgledati raritetne predmete iz glasovite manufakture Sevres te primjerke bečkog i ruskog porculana, koji su trenutno, kaže Marton, u žarištu svjetskog zanimanja, kao i cijela ruska umjetnost te postižu vrtoglave cijene. Eksponati će biti, između ostaloga, izloženi na stolu postavljenom kao u 18. stoljeća što se tada smatralo prvoklasnom umjetnošću. To će biti poseban doživljaj, smatra Marton, jer stol serviran po uzoru na to razdoblje postoji još jedino u muzeju u Beču.


Marton se počeo baviti kolekcionarstvom, kaže, prije 40 godina, kao aktivni tenisač i učitelj tenisa. "Trenirajući bogataše u Njemačkoj i Americi susreo sam se s rafiniranom kulturom življenja i po dolascima u Zagreb počeo sam preko oglasnika u Večernjaku kupovati prve predmete", objasnio je Marton. "Prvo sam vrlo povoljno kupio prekrasnu bidermajer biblioteku, a zatim komode i vitrine; ljudi su tada bili sretni što su se mogli riješiti 'starudije'. Tako sam kupio i namještaj Marije Jurić Zagorke." Marton je otkrio kako je većinu kolekcije nabavio u doba bivše Jugoslavije kupujući u Beogradu gdje je kolalo puno predmeta iz ruskog muzeja Ermitaž, koji ima 11 milijuna predmeta u vlasništvu. "Kada je Staljin ostao bez novca potkraj '20-ih godina, izdao je nalog da se prodaju eksponati iz Ermitaža i tako je stotine skupocjenih predmeta došlo na Zapad", objasnio je Marton dodavši da se danas njegovo kolekcionarstvo i biznis prožimaju.


"Najvažniji eksponat na izložbi je porculanska bista carice Marije Terezije iz 18. stoljeća, pravo remek djelo, koje ima misteriozno podrijetlo", objasnio je Marton. "Kako je ona tada vladala i Toskanom, austrijski stručnjaci tvrde kako je bista napravljena u manufakturi porculana Doccia u Firenzi, a talijanski kažu da je nastala u radionicama Beča. Važna je i "Otmica Europe" iz bečke zbirke te tanjur ruske carice Katarine Velike, koji je nekad bio u stalnom postavu Ermitaža."


Muzej Marton gostuje u Nacionalnom muzeju porculana u Sevresu na poziv ravnateljice Antoinette Halle, koja je vidjela prošlogodišnju, puno manju izložbu porculana iz Zbirke Marton na Ceramic Fairu u Londonu. Oduševila se eksponatima i odlučila isprazniti jedan dio muzeja kako bi mogla ugostiti hrvatsku zbirku što nije uobičajena praksa i pokazuje, kaže Marton, "važnost ovog kulturnog događaja." Marton kaže kako se na izlaganje u tom muzeju čeka nekoliko godina, a oni su imali sreću da im je pariški muzej organizirao kompletnu propagandnu i marketinšku kampanju postavljanjem plakata na stanicama metroa i tiskanjem najava u svim turističkim vodičima i drugim medijima, primjerice, Figarou.

Platili su i osiguranje; premija osiguranja prijevoza umjetnina specijalnim kamionom stoji samo u jednom smjeru 24 tisuća eura. Već je dogovoreno da pariški muzej predstavi svoju zbirku u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a Martonova zbirka bit će prezentirana 2010. u bečkom muzeju Lichtenstein, 2011. u Veneciji, a 2012. u New Yorku, vjerojatno u Metropolitanu.

Vezane vijesti

Pariško nebo zaparat će neboderi

Pariško nebo zaparat će neboderi

Pariz je arhitektonski jedinstven po svojim haussmanskim zgradama, Eiffelovu tornju, palačama i naherenim nizovima kuća. Takav se turistički odlično… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika