Objavljeno u Nacionalu br. 690, 2009-02-03

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Nezamjenjiv Daniel Delale

Delale se pojavio u Red Carpetu iako slušamo o suspenziji zbog uređivanja IN Magazina o čijem sadržaju nije imao pojma dok mu Vedrana Rudan nije složila javni spektakl. NovaTV teško će naći drugog tko kao ekskluzivu pušta intervju s nikome zanimljivom Višnjićevom ex-ljubavnicom

PRIMORAC.HR
Dossier.hr, HTV1, četvrtak, 21.15
Naši ministri fakat se ne moraju bojati tzv. kritičkog oka javnosti ako je to kritičko oko u glavi TV novinara. U resoru im može vladati postapokaliptički kaos, nikakvi ili loši rezultati mogu se prepričavati kao vicevi i bizarne anegdote, a zauzvrat ih nitko neće pozvati na red, nego će na javnoj televiziji dobiti pun kufer minutaže za lupetanje demagoških frazetina o svojim radnim akcijama. Najbolji je primjer ovotjedni "Dossier.hr". Jelinićka počne emisiju podsjećanjem na bisere sa studentskih testova opće kulture, što su upravo oni ranije spomenuti vicevi koji se već par tjedana pričaju od Sarkozyjeve Rusije do splitskog Straduna, a potom prikaže prilog u kojem domaći znanstvenici uglavnom umiru od smijeha na spomen bilo kakvog državnog podupiranja razvoja znanosti. Kao šlagvort u studio dovede Primorca, na što se naivan gledatelj ponada da će ga sad napast na pasja kola ili mu barem postaviti koje pitanje o tome ŠTO je to njegovo ministarstvo konkretno učinilo a da je rezultat makar pod mikroskopom prepoznatljiv kao simptom "društva znanja". Ali moš mislit. Dopustila mu je da pola emisije o svojim ministarskim avanturama govori kao agent TV prodaje koji tvrdi da njegov čarobni gel uklanja apsolutno sve, od zanoktica do celulita. Onda se valjda sjetila da ipak vodi intervju, a ne asistira mađioničaru na seoskom sajmu pa ga dvaput zapitala zašto se učlanio u HDZ, što je za temu o kojoj su razgovarali otprilike jednako relevantno kao i vremenska prognoza za Nagorno Karabah. Zatim je prikazala prilog o sporu oko bivše stanice za otkup duhana u Imotskom i onda ministra zapitala što misli o tome, što s njegovim resorom isto ima nenadmašne (i još nedokučene) veze. Znala sam da će mi se oduševljenje Dossier.hrom kad-tad obiti o glavu, ali nisam mislila da će se to dogoditi baš ODMAH nakon Štefanićeva odlaska.
Ocjena: ajme majko (1)

VJEŠT UREDNIK, DRUG I STARJEŠINA
Red Carpet, NovaTV, nedjelja, 23.00
Kad smo već kod "društva znanja" i faktorima koji mu više štete nego ga promiču, kako to da se Daniel Delale pojavio u nedjeljnom izdanju "Red Carpeta"? Mislim, danima slušamo da je popušio suspenziju zbog vještog uređivanja "IN Magazina", o čijem sadržaju nije imao pojma sve dok mu Vedrana Rudan nije složila javni spektakl, ali eto ti ga ipak u RC-u. Bit će da se ili emisija snima pet dana unaprijed ili je D. D. sav maksimalan i nezamjenjiv. Jest da ne gleda snimljene priloge za emisije koje uređuje, ali NovaTV teško će pronaći nekoga drugog tko bi bio spreman kao turboekskluzivu pustiti intervju s više nikome zanimljivom Višnjićevom ex-ljubavnicom i još usput smišljati briljantne te originalne voditeljske pošalice, kao što je "Vrdoljak-Prdoljak".
Ocjena: samo je jedan Daniel!
(hvala bogu)

ZA BUDUĆE NARAŠTAJE?
Rizzi-bizzi, HTV1, nedjelja, 22.45
Koliko god ne voljela "Red Carpet, HTV me iz tjedna u tjedan zapanjuje dosizanjem novih i još viših (nižih?) razina jada, bijede i gluposti u svojem kakti autorski orijentiranom šoubiz magazinu. Naime, dok je u slučaju Red Carpeta pogubno to što zapravo nemaju smisla za humor pa im fore ne uspijevaju, mali tračak svjetlosti kroz mračnu se šumu gluposti probija u tome što svemu estradnom barem POKUŠAVAJU pristupiti sa sprdnjom. A to je jedini pristup od kojeg gledatelju mozak odmah neće iskočiti kroz uho i počiniti suicid. HTV-ov "Rizzi-bizzi" ne može se izvući čak ni na takav neuspjeli pokušaj sprdnje jer ni o kakvim pokušajima nema govora. Oni sebe shvaćaju OZBILJNO i strašno su si važni. A to čak nije ni najgore. Najgore je to što su do te mjere jadni da u priloge o estradi uvrštavaju VLASTITE EMISIJE. Tako su u nedjelju burgijali o "Evergreenu", emisiji koju mediji na sve strane pljucaju zbog pacerske izvedbe, a gledatelji prate isključivo zbog gostovanja dragih lica iz prošlosti (Helga Vlahović, Jasmina Nikić itd.). U prilogu su emisiji pokušali pripisati nekakvu bizarnu historijsko-edukativnu dimenziju i takvu suludu hipotezu potkrijepiti izjavama izvođača. Izvođači u "Evergreenu" su, pak, dijelom totalni bezveznjaci, a dijelom skroz OK ljudi, koji vjerojatno zbog neizlječivih minusa na tekućem sudjeluju u takvim poluproizvodima od emisija pa onda i ekipi "Rizzi-bizzija" daju izjave o emisiji zbog kojih će se za nekoliko mjeseci moliti Bogu da spali arhiv HTV-a i poštedi ih sramote pred budućim naraštajima. Jedino si tako mogu objasniti da su bez nervoznih tikova u mikrofon izgovarali gluposti u stilu da je "Evergreen" super jer mladim generacijama pokazuje kako je nekad bilo super pjesama, da je super jer je pjevačima čast pjevati velike hitove domaćih pop-velikana koje inače ne bi imali prilike pjevati, da je to super jer pjevaju dobre pjesme, makar za neke nikad prije nisu ni čuli... Sve u svemu, nakon tri minute dohvatila sam upravljač i prebacila se na "Red Carpet", uz duboki uzdah olakšanja.
Ocjena: užas (-1)

KAO KOD KAFKE
Proces, najavljen za 21.40,
srijeda, HTV1 - neemitiran
U tjedan dana prije zakazanog emitiranja ovotjednog "Procesa", HTV nam je barem deset puta probio bubnjiće bombastičnom najavom priloga: "Ima li nevinih u aferi Maestro". I taman kad smo se zapitali ima li ih te se u obećani termin ustobočili pred televizorima - ŠTANGA! Nema "Procesa", gledajte si dokumentarac "Biti Slaven". Da vas ne bi još i obavještavali ili se nedajbože ispričavali. Pih! Pročitajte si sitna slova ispod svih rasporeda programa u tiskovinama: HTV zadržava pravo izmjene programa. Gledatelji zadržavaju pravo plaćanja pretplate. Tek nakon mukotrpnog kopanja po internetu naišla sam na jednu jedinu izjavu, koju je tim povodom dao HTV-ov glasnogovornik. Prilog o Maestru bio je, kaže, "jednostran i utuživ" pa ga treba kompletirati i emitirat će ga sljedeći tjedan. Zašto onda to nisu javili i gledateljima? Zašto pred dokumentarac o Slavenu nisu ubacili spikera koji bi s papirića u kameru pročitao da mu je jako žao, ali eto? Samo su dva objašnjenja. Ili lažu ili su neprofesionalni i bahati.
Ocjena: ili oboje (0)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika