04.02.2009. / 15:16

Autor: Hrvoje Šimičević

Posljednje ismijavanje Haaga: Šešelj bi ipak iznosio obranu, a Karadžića zvao kao svjedoka

Jedan od ključnih srpskih ratnih zapovjednika već je šest godina iza rešetaka, a ukoliko mu se presudi objektivna kazna koja će nadilaziti nekoliko godina dosadašnjeg pritvora, mogao bi s obzirom na prijašnje primjere na slobodi biti neposredno nakon okončanja suđenja. Šešelj je to dobro znao, pa je nerijetko poprište suđenja za neke od najstrašnijih zločina na Balkanu, pretvarao u farsu

Vojislav Šešelj, koji se od samog početka odlučio sam braniti, službeno je najavio kako će iznositi vlastitu obranu, ukoliko mu sud plati sve višemiliunske troškove parničenjaVojislav Šešelj, koji se od samog početka odlučio sam braniti, službeno je najavio kako će iznositi vlastitu obranu, ukoliko mu sud plati sve višemiliunske troškove parničenjaNakon što je nedavno iznenađujuće najavio kako odustaje od iznošenja vlastite obrane, Vojislav Šešelj prije dva dana pobrinuo se za još jedan retorički obrat. Naime, optuženik za zločine počinjene nad nesrbima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini, dostavio je u utorak Haaškom sudu zahtjev u kojem traži dodatne financije, ali i podmirivanje računa za dosadašnje parničenje u ovom postupku.

Drugim riječima, Vojislav Šešelj, koji se od samog početka odlučio sam braniti, ipak razmišlja o iznošenju vlastite obrane. U ovom je zahtjevu ipak najveće iznenađenje Šešeljeva službeno iznešena mogućnost da u procesu kao svjedoka obrane pozove nedavno utamničenog Radovana Karadžića! Konkretno, Šešelj od Haaga traži ukidanje zabrane komuniciranja između njega i Karadžića, koje je navodno uvedeno odmah nakon dolaska potonjeg osumnjičenika, koji je, kao što je poznato, dio posljednjih godina u bjegu koristio alias Dragan Dabić.

Šešelj je to obrazložio tezom da će razgovorom sa Karadžićem utvrditi postoje li eventualno razlozi i saznanja prema kojima bi se ova dva osumnjičenika za teške zločine našla u jednoj haaškoj sudnici. Sud je navode o sprečavanju njihovog komuniciranja danas rezolutno demantirao, ističući kako ne postoji odredba koja bi zabranila da se njih dvoje viđaju. Za sada nije poznata pozadina i namjera Šešeljevih najnovijih zahtjeva, ako se u obzir uzmu motivi njegovih dosadašnjih istupa i stavova po pitanju suda u Haagu.

Naime, Šešelj je nedavno objavio kako čeka završetak dokaznog postupka tužiteljstva, jer nakon toga neće prionuti iznošenju obrane, što znači da će se suđenje formalno završiti prije nego što je bilo predviđeno. Mnogi su u ovim izjavama vidjeli Šešeljevu preveliku sigurnost u oslobađajuću presudu. Onu istu sigurnost i samodopadnost koja je nerijetko služila za redikuliziranje i provociranje institucije Haaškog tribunala. No, s druge strane, brojni analitičari složni su da je prilično realno kako bi Šešelj, umjesto Haaškog zatvora, iz Beograda ubrzo mogao krojiti radikalnu srbijansku scenu.

Šešelj je kazao kako bi mogao zvati Radovana Karadžića za svjedoka obrane, ali mu Tribunal zabranjuje kontekte s njim. Iz Haaga su to demantirali.Šešelj je kazao kako bi mogao zvati Radovana Karadžića za svjedoka obrane, ali mu Tribunal zabranjuje kontekte s njim. Iz Haaga su to demantirali.Naime, od samog početka Haaškom tribunalu predbacuje se da u ovom konkretnom slučaju nisu bili dovoljno pripremljeni, prvenstveno po pitanju oblikovanja optužnice, koja je većim dijelom nedokaziva. Jedan od ključnih srpskih ratnih zapovjednika već je šest godina iza rešetaka, a ukoliko mu se presudi objektivna kazna koja će nadilaziti nekoliko godina dosadašnjeg pritvora, mogao bi s obzirom na prijašnje primjere na slobodi biti neposredno nakon okončanja suđenja. Šešelj je to dobro znao, pa je nerijetko poprište suđenja za neke od najstrašnijih zločina na Balkanu pretvarao u farsu.

No, ukoliko se pokaže da je Šešelj mislio ozbiljno kad je jučer zatražio financije za svoju obranu, pitanje je da li je to tehnički ostvarivo. Upravo bi financijski dio mogao presuditi da se suđenje završi kad je uostalom i do prije nekoliko dana Šešelj to priželjkivao. Naime, podatak da je čelnik radikala prije dvije godine tribunalu dostavio račun od 6.350.000 dolara za financiranje svoje obrane, ilustrativno pokazuje o kakvim se novcima tu radi. Haaški sud to je odbio, a u jučerašnjem zahtjevu, nepopustljivi Šešelj još je jednom odlučio upotrijebiti prokušane metode, pa je od sudskog vijeća zatražio da hitno donese odluku o financiranju njegove obrane, koja bi prema rasporedu trebala početi za nekoliko tjedana.

Pravilo suda je da takve odluke donosi Tajništvo, ali oni do sada prema Šešelju to nisu činili kako je on htio, pa sada od Vijeća traži da to ispravi. Šešelj je između ostalog tražio isplatu troškova za fazu koja je prethodila suđenju, a trajala je od 2003. godine, do 2007. godine, kao i podmirenje troškova koji su uslijedili sve do današnjeg dana. Pošto sudsko vijeće nema praksu donošenja ovakvih odluka, i taj je zahtjev rezolutno odbijen. U završnim redcima zahtjeva, Šešelj je poručio sudu kako će odustati od vlastite obrane ukoliko mu se ne ispune želje, te će 'Vijeću prepustiti da okonča proces na nepravičan i nefer način.'

Obzirom da je prilično neizgledno kako će Tribunal pristati na ove zahtjeve Vojislava Šešelja, to bi značilo kako će suđenje doista završiti nakon što tužiteljstvo završi posao, ukoliko Šešelj ispuni obećanje da će odustati od obrane. On vjerojatno to na kraju krajeva i priželjkuje, bez obzira što se čini da je promijenio mišljenje. Sasvim je sigurno kako će sudsko odbijanje njegovih zahtjeva Šešelj iskorištavati kao adut za dodatno podrivanje integriteta i nepristranosti suda, kad god ga sudac ili pak optužba u nadolazećim danima nešto priupita.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika