04.02.2009. / 19:49

Autor: Katarina Zorić

Rehnova tajna inicijativa: Tročalno vijeće nacrtat će granicu između Hrvatske i Slovenije

Tomu se navodno protive predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader. Oni ne žele političko rješenje već inzistiraju da pitanje granice rješi međunarodni sud

Olli RehnOlli RehnTijekom svojeg tajnog posjeta Zagrebu, europski povjernik za proširenje Olli Rehn hrvatskom je državnom vrhu predložio da granični spor dviju zemalja riješi tročlano vijeće vođeno Martijem Ahtisaarijem, doznaje HTV. Upravo to vijeće trebalo bi povući granicu između dviju zemalja.

Tomu se navodno protive predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader. Oni ne žele političko rješenje već inzistiraju da pitanje granice rješi međunarodni sud. Posebni izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Haness Swoboda slaže se da granični spor treba rješiti međunarodni sud.

Swoboda smatra da bi posao tročlanog vijeća trebalo biti dogovaranje tehničkih pitanja, primjerice ribolova i prolaza brodova, a ne crtanje granice.

Većina europarlamentaraca podupire Swobodinu inicijativu, a smatraju da bi Slovenija Hrvatskoj smjesta trebala deblokirati pristupne pregovore s Unijom.

Sloveniji pak itekako odgovara Rehnov prijedlog prema kojemu bi tročlano vijeće crtalo granicu i teško je za vjerovati da će pristati na zahtjev Hrvatske da se granični spor rješi na međunarodnom sudu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika