05.01.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

BIH

OBITELJI ŽRTAVA IZ SREBRENICE TRAŽE ODŠTETU OD NIZOZEMSKE I UN-A

OBITELJI ŽRTAVA IZ SREBRENICE TRAŽE ODŠTETU OD NIZOZEMSKE I UN-A

0dvjetnici obitelji žrtava masakra u zaštićenoj zoni Srebrenice u ljeto 1995. godine namjeravaju zatražiti odštetu od milijardu dolara od Nizozemske i UN-a, obznanio je za Federalnu novinsku agenciju (FENA) mostarski odvjetnik Semir Guzin, koji zastupa obitelji žrtava pokolja. “Nizozemsku i UN smatramo suodgovornima i, ako bude moguće, mi bismo da ta zemlja i UN zajednički plate odštetu”, rekao je Guzin za FENA-u i dodao kako tužitelji jako dobro znaju tko su počinitelji genocida u Srebrenici. Pojasnio je kako obitelji žrtava smatraju da su Nizozemska i UN neizvršavanjem mandata UN-a omogućile da srpske snage pod zapovjedništvom haaškog optuženika Ratka Mladića uđu u Srebrenicu i naprave pokolj. Prema riječima mostarskog odvjetnika međunarodni odvjetnički tim će predložiti Nizozemskoj nagodbu, kako bi se postigao dogovor o plaćanju odštete od milijardu dolara. Taj je iznos određen na temelju slučaja u kojem je pakistanski predstavnik UN-a predložio da obitelj za smrt svog člana u mirovnoj misiji UN-a dobije 50.000 dolara.
Iako je cilj međunarodnog odvjetničkog tima izbjegavanje sudskog postupka, tužba protiv Nizozemske bio bi drugi slučaj “masovne tužbe” u povijesti europskog pravosuđa. Prvi slučaj je bio holokaust, u predmetu Židova protiv Francuske, Njemačke i Austrije. Ti pregovori su trajali osam godina.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika