Objavljeno u Nacionalu br. 691, 2009-02-10

Autor: Nacionalov istraživački tim

Najutjecajniji Hrvati

Kreatori hrvatske sudbine 2009.

Najutjecajniji 2009. godine u Hrvatskoj bit će bankari i političari - oni koji imaju novac i oni koji odlučuju tko će novac dobiti - no u prijetećoj krizi nitko ne može biti siguran da će do kraja godine i ostati na vrhu ili će sići s političke i poslovne scene

Ivo Sanader i dalje je najutjecajnija osobaIvo Sanader i dalje je najutjecajnija osobaUnatoč nizu problema s kojima se susreće njegova vlada i nerealiziranih obećanja, Ivo Sanader i dalje je najutjecajnija osoba u Republici Hrvatskoj, zaključak je Nacionalovog istraživačkog tima i skupine stručnjaka. Izrada "Liste 100 najutjecajnijih" ove je godine posebno kompleksna jer je proteklih 12 mjeseci došlo do bitnih pomaka na ovdašnjoj javnoj sceni. Unatrag samo jedne godine formirana je nova vladajuća koalicija, mandat predsjednika Stipe Mesića je u završnoj fazi, država je ušla u recesiju, a pregovori s Europskom unijom još uvijek su daleko od završetka.

Ipak i u takvim okolnostima, Sanader ima ključnu ulogu te i dalje ostaje na poziciji hrvatskog Broja Jedan. HDZ-ova vlada je stabilna, a skoro sve važne državne položaje pokrivaju osobe od povjerenja predsjednika vlade. Nitko ne dovodi u pitanje njegovu vodeću ulogu, jednostavno zato što su iz HDZ-a eliminirani svi potencijalni suparnici, a oporba je ionako slaba i marginalizirana. U takvim okolnostima Sanader je izgradio image spasitelja, a ne krivca za neuspjehe. I kada država tone u deficit ili dolazi do nove odgode pregovora s Bruxellesom, premijer se ne opravdava, nego izlazi u javnost kao jedini koji je sposoban srediti probleme.

Nije to nešto čemu treba pljeskati, ali bar govori o Sanaderovoj političkoj spretnosti. To će mu u budućnosti biti doista neophodno jer ništa ne ukazuje na prestanak krize, a sada se pojavljuju i prvi kritičari, i to iz HDZ-ovog okrilja. Ivica Mudrinić i Nadan Vidošević to, vjerojatno, rade dijelom i iz osobnih motiva, no treba se zapitati je li im kritika premijera padala na pamet prije godinu dana. Sada se više ne plaše, a to više govori o tome što misle o Sanaderovoj poziciji, nego o njima samima. Ali unatoč problemima, Ivo Sanader je još uvijek najutjecajniji hrvatski građanin.


Stipe Mesić je i dalje snažan autoritet, redovito u vrhu popularnosti, a značajan dio diplomacije i obavještajne zajednice popunjavaju njemu odani kadrovi. No realno gledano, ipak to više nije onaj Mesić s početka predsjedničkog mandata, kada je većina negovih odluka bila neupitna, i morale su se izvršavati. Danas je u podređenom položaju prema Sanaderu i ne može smijeniti čak ni Nevena Juricu, a kamoli natjerati pravosuđe da pošalje u zatvor tipove koji su zaradili na prodaji vojnih kamiona. Poznavajući Stipu Mesića, može se očekivati revanš, i svrstavanje na predsjedničkim izborima uz kandidata koji neće biti po volji HDZ-u, a to nije mala stvar. Daleko nije ni Ivica Todorić, vodeći nacionalni poduzetnik. Agrokor zapošljava 30 tisuća ljudi, a u Todorićevom vlasničkom portfelju su i moćne marketinške i distributerske agencije, kao i neka inozemna poduzeća. Predstavlja ogledni primjer hrvatskog kapitalista, i nitko ne sumnja u njegov utjecaj na vladinu politiku. Utjecaj je takav da se Todorić nema potrebu prečesto pojavljivati u javnosti, ionako svi znaju kolika je moć šefa Agrokora.
Željko Rohatinski, guverner Hrvatske narodne banke, ima najveće zasluge za stabilnost kune, i ĐURĐA ADLEŠIĆ, inicirala je donošenje zakona o navijačimaĐURĐA ADLEŠIĆ, inicirala je donošenje zakona o navijačimakakvo-takvo obuzdavanje inflacije. Bankari ga ne vole, ali ima maksimalnu podršku javnosti, a odnedavno i Mesića i Sanadera. Nije mala stvar imati utjecaj i na političare, i na javnost, a još i na vlasnike banaka.

Ivan Šuker je godinama bio pouzdani, ali ipak obični član vlade. Otkako je nastupila kriza, značajno je porasla važnost ministra financija, o čijim potezima ovisi stabilnost vlade i države. Šuker za sada drži proračun pod kontrolom, brani Sanadera od kritičara, i promoviran je u najpouzdnijeg od svih premijerovih ljudi. To je želio postati Ivica Mudrinić, šef Hrvatskog telekoma. Kada se izjalovio njegov ulazak u vladu, Mudrinić se probrazio u otvorenog kritičara izvršne vlasti. Dovoljno je utjecajan da se ne treba plašiti posljedica - zaposlen je kod stranaca, a T-HT puni veliki dio državnog proračuna, i zbog toga ne treba očekivati njegovo reteriranje.

Nikoga ne kritiziraju tako kao Milana Bandića, ali on ostaje jedini ozbiljni kandidat za gradonačelnika Zagreba. Odlučuje o 8 milijardi kuna gradskog budžeta, zapošljava desetak tisuća službenika i radnika, i servisira potrebe 800.000 stanovnika glavnog grada. Sudeći po načinu kako odbacuje napade, ne samo da spada među najutjecajnije Hrvate, nego mu ništa ne mogu ni HDZ ni Zoran Milanović, a ni Državno odvjetništvo.
Bianca Matković je pouzdana suradnica premijera Sanadera i glavni kadrovik u diplomaciji. Mora je slušati i Gordan Jandroković, baš kao i službenici ministarstava koji ispunjavaju zahtjeve Europske unije. Nesklona je pojavljivanju u medijima jer zna kako ne treba novinske duplerice da bi dokazala koliko je moćna. Hloverka Novak-Srzić voli biti u medijima, a još više njima vladati. Rijetki su primjeri kao što je njezin: napustila je HTV i prešla na NovuTV, gdje joj je emisija propala. Na obje televizije je zbog odlazaka trebala platiti penale, a umjesto toga, promovirana je u glavnu urednicu. Onda je maknula većinu lijevo orijentiranih novinara, unaprijedila svoju ekipu iz nekadašnjih Motrišta i posve preuzela vlast na Hrvatskoj televiziji. Bivša članica partije i HDZ-a, posljednjih dana protivnike optužuje kao komuniste i politikante, ali ionako zna što radi. Dok je na vlasti HDZ, položaj i status Hloverke Novak-Srzić su neupitni.

IVO SANADER
Unatoč nizu problema s kojima se susreće, od recesije do slovenske blokade, Sanader je još uvijek najmoćnija osoba u Hrvatskoj. Ni u oporbi, a kamoli unutar HDZ-a, nema pravog konkurenta koji bi ga mogao smijeniti. Osim toga, na svim važnim položajima nalaze se njegovi kadrovi koji ga slušaju bez pitanja.

TOMISLAV KARAMARKO
Novi ministar unutarnjih poslova u prvih nekoliko mjeseci mandata barem je započeo uvoditi red i profesionalizam u svojem resoru. Za sada ima podršku svih: godinama je radio za Mesića, u vladu ga je uveo Sanader, a njegove poteze podržava i opozicija.

IVAN ŠIMONOVIĆ
Doveden zbog dva razloga: netko je konačno trebao pokrenuti reformu pravosuđa, a istovremeno pomoći u otvaranju pregovora s EU. U prvih nekoliko mjeseci na čelu ministarstva smijenio je nesposobne šefove kaznionca i najavio veću kontrolu nad Državnim sudbenim vijećem.
MLADEN BAJIĆ
Nitko ne sumnja u njegove namjere da se suprotstavi organiziranom kriminalu. Proiv značajnog broja raznovrsnih kriminalaca podignute su optužnice, ali pred njim je još puno posla.

LUKA BEBIĆ
U poznoj životnoj dobi postigao je dva zapažena uspjeha - postao čelnik parlamenta i prikupio 435.000 era za novi stan. Iako je pri kraju političke karijere, napokon je postao jedan od glavnih premijerovih ljudi.
DRAGAN PRIMORAC
Možda neće biti HDZ-ov predsjednički kandidat, ali ministar obrazovanja nesumnjivo je najaktivniji član Sanaderove vlade. I dalje suvereno kontrolira obrazovni resor, što mu osigurava utjecaj u političkom vrhu.
LJUBO JURČIĆ
Do sada je bio SDP-ov gospodarski strateg, a uskoro će se kandidirati i za predsjednika Republike Hrvatske. Uspije li uvjeriti Milanovića i vodstvo socijaldemokrata da je najbolji kandidat, mogao bi postati nasljednik Stipe Mesića.
ZORAN MILANOVIĆ
Kao šef opozicije sasvim sigurno bi mogao biti aktivniji, ali otkako je na čelu SDP-a, rejting stranke stalno iznosi 30 posto. Osim toga, Milanović će odlučivati oko toga tko će biti socijaldemokratski kandidat na predsjedničkim izborima.

MILAN BANDIĆ
Nema dana da u medijima ne doživi barem jedan napad, a usprkos svemu, već je osam godina zagrebački gradonačelnik. Proračun glavnog grada iznosi osam milijardi kuna, a Bandić odlučuje o svim važnijim investicijama. Uz sve, relevantna istraživanja pokazuju da ima najveće izglede za pobjedu na svibanjskim lokalnim izborima.
STIPE MESIĆ
Predsjednik više nije glavni lik hrvatske političke scene, ali i dalje, barem djelomično, uspijeva kontrolirati Sanaderovu vladu. Osim toga, njegova naklonost u predstojećoj predsjedničkoj kampanji uvelike bi mogla utjecati na odluku birača.

VLADIMIR FABER
Uveo red u policiju, pohapsio atentatore na Ivu Pukanića, Niku Franjića i Ivanu Hodak, a u nekoliko navrata pokazao nezavisnost čak i u odnosu na Ivu Sanadera.
BIANCA MATKOVIĆ
Sve se zna o povjerenju koje u nju ima premijer s Ivom Sanaderom. Glavni je kadrovik u Ministarstvu vanjskih poslova, a organizira i rad državne administracije povezan s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

MILORAD PUPOVAC
Neosporni politički lider Srba u Hrvatskoj, a može u pitanje dovesti i opstanak vlade ako trojica SDSS-ovih zastupnika iskažu nepovjerenje Sanaderu
JOSIP FRIŠČIĆ
Rijetki pamte neku njegovu inicijativu, ali za sada je HSS druga po snazi stranka unutar vlade. Kako se približavaju lokalni izbori, raste i važnst HSS-a koji tradicionalno licitira i čeka hoće li mu više ponuditi HDZ ili SDP.

BOŽIDAR PANKRETIĆ
Izlobirao je donošenje Zakona o zemljištu iako su se tome protivili i dijelovi vladine koalicije. Uzme li se u obzir i isisavanje iz državnog proračuna čak pet milijardi kuna za selo i poljoprivredu, vidi se tko je stvarni šef HSS-a.
RADIMIR ČAČIĆ
Više nije župan i saborski zastupnik, a neće postati ni gradonačelnik Zagreba, ali HNS je po snazi treća stranka u državi. To je politička imovina kojom raspolaže Čačić koji zna da će nakon sljedećih izbora imati priliku odlučivati hoće li formirati vladu s HDZ-om ili SDP-om

ĐURĐA ADLEŠIČ
Žena koja je inicirala donošenje Zakona o navijačima. Besmislene su usporedbe s Margaret Thatcher, ali pod njenim vodstvom napravljen je prvi korak u borbi protiv huligana i nasilnika.
NADAN VIDOŠEVIĆ
Godinama se zadovoljavao vođenjem HGK i Kraša, no sada želi natrag u politiku. Cilj je položaj predsjednika države, u čemu ga diskretno podupire Mesić, ali Sanader je žestoko protiv. Zato je Vidošević odnedvno žestoki kritičar HDZ-ove vlade.
ANDRIJA HEBRANG
Neformalni lider HDZ-ovog desnog krila. I dalje je glavni kritičar SDP-a, ali i protivnik novih lica u vlastitoj stranci. Jedini se javno suprotstavio najavama da će Šimonović biti HDZ-ov predsjednički kandidat, a poslije toga više nitko nije spomenuo ministra pravosuđa.
ANTE GOTOVINA
Dok se skrivao u inozemstvu, bio je idol hrvatske desnice. Ali kako u Haagu odmiče proces protiv njega, Čermaka i Markača, ankete pokazuju da sve više hrvatskih građana smatra kako se radi o montiranom procesu. Ako bi bio osuđen, to bi uvelike povećalo broj euroskeptika u Hrvatskoj.
ROBERT BRADTKE
U principu veleposlanici i nisu pretjerano važni, osim kada dolaze iz SAD-a. U tom smislu treba gledati na Bradtkea u čijem je mandatu Hrvatska pozvana u NATO, kamo će i ući, unatoč opstrukcijama iz Slovenije.

MARINA MATULOVIĆ DROPULIĆ
Nekadašnja gradonačelnica Zagreba već pet godina kao ministrica vodi ključnu riječ pri odobravanju urbanističkih planova hrvatskih gradova i općina. S obzirom na cijene građevinskog zemljišta u Hrvatskoj posljednjih godina, jasno je da se moć Marine Matulović Dropulić mjeri u milijardama kuna.

BORIS GALIĆ
Iako je napunio tek 39 godina, Boris Galić već je punih šest godina na čelu Allianza, jedne od najvećih financijskih institucija u Hrvatskoj. U budućnosti mnogi ga vide kao glavnog kandidata za nasljednika Franje Lukovića na čelu Zagrebačke banke.
ZDENKO ADROVIĆ
Predsjednik Uprave Raiffeisen banke u Hrvatskoj, prvi Hrvat koji je imenovan na čelo neke strane banke u Hrvatskoj. Raiffeisen je pod njegovim vodstvom izrastao u četvrtu najveću banku u Hrvatskoj, a Adrović se uz Franju Lukovića i Božu Prku smatra najutjecajnijom osobom na hrvatskoj bankarskoj sceni.
GORDANA KOVAČEVIĆ
Ova Zagrepčanka već je četiri godine na čelu Ericssona Nikole Tesle, jedne od rijetkih hrvatskih kompanija koja svoje visokotehnološke proizvode uspješno prodaje na stranim tržištima. Vrijedni poslovi koje je ta kompanija nedavno dogovorila u državama bivšeg SSSR-a nagovještaj su uspješnog poslovanja Ericssona NT-a i u teškom razdoblju recesije.

IVANA ŠOLJAN
Dugogodišnja izvršna menadžerica najveće hrvatske telekomunikacijske kompanije ove je jeseni napravila zaokret u karijeri. Napustila je T-Com i preuzela poziciju u investicijskom fondu Jupiter Adria koji u Hrvatskoj razvija turističke projekte vrijedne više stotina milijuna eura.
IVAN ŠUKER
Hrvatski ministar financija jedan je od onih Hrvata čiji će utjecaj rasti proporcionalno jačini gospodarske krize u Hrvatskoj. Naime, Šuker drži ključeve državne blagajne, a u bliskoj budućnosti mnoge će hrvatske tvrtke vjerojatno trebati državnu pomoć. Odluku o tome kome će država pomoći, a kome ne, donosit će upravo Šuker.
BOŽO PRKA
Čelni čovjek Privredne banke Zagreb, najstarije financijske institucije u Hrvatskoj i nekadašnji ministar financija već se desetljeće i pol ubraja među najutjecajnije osobe u državi. Njegova moć i utjecaj rastu u trenucima recesije jer Vlada praktički ovisi o kreditima koje im, među ostalim bankama, izdaje i PBZ.

IGOR OPPENHEIM
Od njegovog dolaska na čelo Ingre ta je građevinska tvrtka višestruko uvećala svoju dobit, ponovno počela poslovati na stranim tržištima i kupila makedonsku građevinsku tvrtku Mavrovo. Ti uspjesi rezultirali su time da se Oppenheim, inače najveći pojedinačni dioničar Ingre, afirmirao kao jedan od ključnih igrača na hrvatskom građevinarskom tržištu.
DRAGUTIN DRK
Rijetki su industrijalci koji su svoj čitav radni vijek proveli u istoj tvrtki. Dragutin Drk u Vindiji je zaposlen od 1961. godine, a u tom periodu od male varaždinske mljekare stvorio je regionalnog prehrambenog diva. Upravo je veličina i uspjeh Vindije razlog zašto je Drk danas jedan od najutjecajnijih ljudi u hrvatskom gospodarstvu.
ANTE VLAHOVIĆ
Iako se rijetko pojavljuje u javnosti, najveći dioničar rovinjskog Adrisa i jedan od najbogatijih Hrvata i dalje ima velik utjecaj. Mnogi smatraju da je utjecao na naglu odluku Vlade o tome da odustane od prethodno najavljenog dodanog poreza na duhanske proizvode.
ENVER MORALIĆ
Naftni i kemijski tajkun čije se bogatstvo mjeri u stotinama milijuna eura danas je u potpunosti posvećen svom vinskom biznisu koji paralelno razvija u Hrvatskoj i Ukrajini. Otkad je preuzeo Kutjevo, tu je nekad posrnulu vinariju vratio na stare staze slave.

DUBRAVKO GRGIĆ
Suvlasnik Koncerna Agram, kompanije koja kontrolira četvrtinu osiguravateljskog tržišta u Hrvatskoj. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 150 milijuna eura, a sukladno veličini njegovog imetka jak je i njegov utjecaj.
LJERKA PULJIĆ
Stariju izvršnu dopredsjednicu Agrokora Ljerku Puljić danas mnogi smatraju najmoćnijom ženom hrvatskog biznisa. Svoj utjecaj crpi iz činjenice da je jedna od rijetkih osoba izvan obitelji todorić kojoj vlasnik Agrokora neograničeno vjeruje.

JAKO ANDABAK
Nekadašnji osiguravateljski tajkun, a današnji hotelijer, prošle je godine prodao 49 posto svoje kompanije grčkim artnerima te na tom poslu zaradio 155 milijuna eura. Ipak, zadržao je većinski vlasnički paket, a samim time i utjecaj. Mnogi ga smatraju bliskim državnom vrhu, a dokaz toga je i činjenica da je svoj novac investirao u splitski Hajduk.
IVO ČOVIĆ
On nije samo šef Zagrebačkog holdinga, nego i spasitelj ovog megapoduzeća koje predstavlja temelj Bandićeve vladavine u Zagrebu. Ima dva aduta, a to su neupitna stručnost, kao i činjenica da je u dobrim odnosima i s Bandićem i s Milanovićem.
ŽELJKO KERUM
Vlasnik trgovačkog lanca koji se namjerava etablirati i u politici. Ispitivanja pokazuju da ima velike šanse postati gradonačelnik Splita, što pouzdano ne bi naškodilo daljnjoj ekspanziji njegove tvrtke.
STIPE GABRIĆ-JAMBO
Unatoč kaznenim prijavama i medijskim kritikama, najjači političar u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tko god želi vlast na jugu Hrvatske, to može jedino uz njegovu pomoć.
NINO PAVIĆ
Suvlasnik najjačeg novinskog koncerna u Hrvatskoj. Unatoč padu naklada i otpuštanjima novinara, EPH uvelike kreira događaje u zemlji, a Pavić u svemu ima glavnu riječ.

VINCENT DEGERT
Zagrebački predstavnik Europske komisije o čijim izvještajima poprilično ovisi ulazak Hrvatske u EU. Sudeći po odugovlačenju pregovora, Degertovi izvještaji u Bruxelles nisu pretjeranopozitivni.
HLOVERKA NOVAK-SRZIĆ
Malo tko voli glavnu urednicu HTV-a. Nakon povratka s NoveTV, ona odlučuje o svim važnim pitanjima u vodećem nacionalnom mediju. U 2008. sukobljavala se s kolegama novinarima s kojima se nije politički slagala ili je smatrala da ne obavljaju svoj posao dovoljno marljivo. Postala je toliko moćna da HTV neki sada zovu Hloverkina Televizija.

PLINIO CUCCURIN
Duhanski magnat i multimilijunaš koji se politički angžira. U manje od godinu dana postao jedini suparnik Jakovčiću za položaj župana.

VOJKO OBERSNEL
Gradonačelnik Rijeke, i jedan od onih kojima Milanović duguje najveću zahvalnost za ostanak na čelu SDP-a. Obersnel je političar koji djeluje iz drugog plana, ali dovoljno moćan za novu pobjedu u Rijeci i kreiranje odnosa u vlastitoj stranci.
JASNA OMEJEC
Predsjednica Ustavnog suda nesumnjivo je važna osoba u državnoj hijerarhiji. Ali odgovor na pitanje je li Ustavni sud lijevo ili desno orijentiran, pokazat će se prilikom odlučivanja o neradnoj nedjelji.
SLOBODAN VUKIČEVIĆ
Prvi ovdašnji znanstvenik s njuhom za business. Dugogodišnji rad na otkrićima vezanim za ortopediju, a sada i liječenje chronove bolesti i leukemije, morao bi donijeti i financijsku korist njegovoj tvrtki Genera.

MIROSLAV ŠEPAROVIĆ
I dalje jedan od glavnih kadrovika u hrvatskom pravosuđu. Dovoljno bogat da može biti nezavisan, a dovoljno blizak sa Sanaderom i Šeksom da može utjecati na njihove odluke.

MARIJAN HANŽEKOVIĆ
Najuspješniji odvjetnik u Hrvatskoj. Osim što njegova kancelarija - u kojoj zapošljava 80 stručnjka - zastupa multinacionalne kompanije, sada se ubacuje i u unosni medicinski biznis.

BRANKO HRVATIN
Šef Vrhovnog suda ima snažan utjecaj na pravosuđe. Uz to, ima i političku potporu, što mu očito ne smeta.
IVICA KUJUNDŽIĆ
Šef Upravnog suda koji je u javnosti skoro anoniman. Ali njegovi suci smjenjuju suce Ustavnog suda, a to mogu samo oni koji su doista moćni.

ZORAN GOBAC
Doveo je svjetsko prvenstvo u rukometu u Hrvatsku, a to je građane koštalo skoro dvije milijarde eura. To može samo onaj koji je blizak s vlastima i ima stvarnu moć, makar nigdje nije na predsjedničkom položaju.
ANTUN PALARIĆ
HDZ-ov pouzdani operativac kada treba preuzeti vlast u gradovima i županijama. Smislio zakon da izravno izabrani gradonačelnici neće ostati na položajima ako odbiju slušati direktive aktualne vlasti.

DARKO MILINOVIĆ
Ministar zdravstva koji odlučuje o raspodjeli 20 milijardi kuna. Pokrenuo još jednu reformu i u godinu dana na vlasti eliminirao većinu Hebrangovih kadrova te instalirao svoju ekipu.

JOSIP PALADINO
Vodeći neurokirurg u državi, ali i prijatelj političara, javnih osoba i estradnih zvijezda. Iako njegov SDP nije na vlasti, Paladino je zadržao utjecaj.
ANA KNEŽEVIĆ
Najpoznatija sindikalna šefica u Hrvatskoj. Bila je glavni saveznik Crkve u borbi za neradnu nedjelju čime je, doduše, upropastila ovdašnju nacionalnu ekonomiju, ali i dokazala vlastiti utjecaj na vladinu politiku.

MATE GRANIĆ
Nekadašnji šef diplomacije, posljednjih godina postao je vodeći hrvatski lobist. Ima odlične veze u ovdašnjoj poslovno-političkoj eliti, a njegova tvrtka Magra djeluje na prostoru od Bruxellesa do Sarajeva i Skopja.

ZLATKO MATEŠA
Dovoljno je dugo bio u politici te je svjestan da kao predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora mora imati čvrste veze s vladom. Zahvljujući takvoj podršci spriječio svoju smjenu i ostao na čelu najvažnije sportske institucije u zemlji.
ZLATKO SUDAC
Vodeći hrvatski svećenik po broju stigmi i sposobnosti levitiranja. Iako ga službena Katolička crkva ne simpatizira, na njegove mise dolaze deseci tisuća vjernika koje Sudca drže živućim svecem.

STIPE OREŠKOVIĆ
Bivši omladinski rukovodilac i suradnik Svjetske banke, a danas drugi čovjek EPH. Upućeni u odnose unutar EPH su uvjereni kako je on ondje glavni strateg.
DAMIR KUŠTRAK
Samozatajni šef Hrvatske udruge poslodavaca, već desetljeće utječe na ovdašnje gospodarstvo. Najprije kao pouzdani suradnik Todorića, potom Račanov doministar financija, onda direktor Medike, a sada glavni u HUP-u.
EMIL TEDESCHI
Već godinama u vrhu poslovne elite. U počecima karijere prodavao žvakaće gume, a posljednjih godina kupuje tvrtke u Njemačkoj, dok Atlantic ostvaruje neprekidni rast profita.

RATKO MAČEK
Dugogodišnji intimus Sanadera, sada je vlasnik marketinkše agencije. Profitira zahvaljujući poznanstvima, ali ne može iz politike jer od Jasena Mesića želi napraviti zagrebačkog gradonačelnika.
DANIEL ŽDERIĆ
Prodorni vlasnik idavačke kuće Profil. Kada njegova tvrtka izda novu publikaciju, onda je to manje knjiški događaj, a više rock spektakl.
DAMIR KAJIN
Nerijetko na rubu demagogije, ali zaustavio promociju Marka Perkovića-Thompsona i njegovih desničara u Areni.
MIRJANA SANADER
Postala je jedan od najvažnijih neslužbenih kadrovika u HDZ-u i vladi. Mnogima u vladajućoj stranci njezin utjecaj ide na živce, ali nikome ne pada na pamet javno se pobuniti.
JOSIP BOZANIĆ
Nema karizmu, ali ima podršku Vatikana. Odgovoran je za uvođenje neradne nedjelje i daljnje slabljenje hrvatskog gospodarstva.

BOŽO BIŠKUPIĆ
Ministar kulture i najstariji čovjek u vladi, raspolaže s budžetom većim od milijardu kuna. Financijska i politička moć daje nevjerojatne ingerencije, baš kao i prijateljstvo sa Sanaderom.
VESNA KUSIN
Ravnateljica koja je oživjela Klovićeve dvore izložbama Marca Chagalla i njemačkih ekspresionista koju je posjetilo 60 tisuća posjetitelja.

JADRANKA KOSOR
Više nije druga po snazi među Sanaderovim ministrima, no i dalje kontrolira branitelje. U tu svrhu izmišljeno je pola milijuna ratnih veterana, od kojih barem polovica baš njoj duguju beneficije.
ANTE MARKOV
Siva eminencija HSS-a. Nakon izbora uvjerio Friščića da koalira s HDZ-om, a kao nagradu preuzeo vlast u strateški neprocjenjivo važnom Janafu.
MARIO ZUBOVIĆ
Jedan od pripadnika najužeg kruga prijatelja predsjednika vlade. Od prošle godine i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, što je uvod u politički uzlet poznatog zagrebačkog stomatologa. derovim ministrima, no i dalje kontrolira braniteljsku populaciju. U tu svrhu izmišljeno je pola milijuna ratnih veterana, od kojih barem polovica baš njoj duguju beneficije koje uživaju.

TOMISLAV HORVATINČIĆ
Možda nije pretjerano simpatičan, ali neosporno je sposoban. Stoji iza nekoliko uspješnih projekata, a unatoč žestokim otporima nekih nevladinih organizacija malo-pomalo gura projekt redizajniranja Cvjetnog trga u Zagrebu.
VEDRANA RUDAN
Gdje god se pojavi, netko se osjeti uvrijeđen. Provocirala je Crkvu, Hrvate, homoseksualce, političare, a nedavno i Židove. Ili je vole ili mrze, ali svi je slušaju, i to s interesom.
SLAVKO GOLDSTEIN
Utjecajni borac protiv antisemitizma u Hrvatskoj. Njegovo se mišljenje sluša u međunarodnim židovskim udrugama, ali i u uredima Stipe Mesića, Sanadera i Milanovića.

NEVEN JURICA
Jedan od stupova Sanaderove diplomatske ekipe. Vjerno obavlja zadatke koje dobiva od premijera, a ovaj ga zauzvrat štiti od Stipe Mesića.

DAVOR JELAVIĆ
Šef svih graditeljskih projekata u Zagrebu. Nadzire investicije koje se mjere u milijardama kuna, i izvršava zapovijedi koje dolaze od Milana Bandića.

VESNA PUSIĆ
Kao šefica Nacionalnog odbora za EU nema preveliki utjecaj na državnu politiku, ali HNS je ipak treća stranka u Hrvatskoj.


IVO JOSIPOVIĆ

Milanovićev kandidat za predsjednika Republike. Do sada je slovio za odmjerenog pravnika, ali postane li kandidat, uz snažnu podršku ljevice, Josipovićev utjecaj nesumnjivo će porasti.
OZREN MATIJAŠIĆ
Sindikalist koji prijeti prekidom pregovora s EU. Zastupa brodogradnju koja je dugogodišnji gubitnik, ali ako vlada odluči ukinuti škverove, Matijašić najavljuje tisuće demonstranata u Splitu, Rijeci i Zagrebu.
GORAN MILIĆ
Iako više ne vodi nedjeljni Dnevnik, ostao je zaštitno lice Hrvatske televizije. Njegovi putopisi po kvaliteti ulaze u sam vrh domaće produkcije i imaju visoku gledanost.
GORAN VELJOVIĆ
Pulski odvjetnik koji zastupa ekipu koja gradi golf igrališta, a zajedno sa suradnicima, sudjelovao u izradi Zakona o golfu. Ukratko, osoba koja ima utjecaj na poslove vrijedne stotine i stotine milijuna dolara.

MIRO OBLAK
Doveo u Hrvatsku hotelski lanac Kempinski, i agitirao za izgradnju golf igrališta. Očito s uspjehom, makar tvrdi da se povlači iz posla.
RAJKO OSTOJIĆ
SDP-ov kandidat za ministra zdravstva, i vodeći kritičar politike Zdravka Milinovića. Jedan od glavnih kandidata za preuzimanje ovog resora.
DUŠKO LJUŠTINA
Najpouzdaniji suradnik Milana Bandića. Do zagrebačkog gradonačelnika puno je lakše doći ako je posrednik bivši ravnatelj Kerempuha.
IVO JERIČ
Vlasnik Galerija Kaptol, među prvima je registrirao galerijsku djelatnost i tokom više od 20 godina rada profilirao se ne samo kao prodavač nego i stručnjak i savjetnik za umjetnine nastale između dva rata i radove suvremenih hrvatskih slikara.
JOSIP LUCIĆ
Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga prošle je godine dobio drugi mandat na mjestu načelnika što pokazuje kako već dugi niz godina ima povjerenje državnog vrha za obavljanje dužnosti na kojoj je transformirao oružane snage s kojima ulazi u NATO savez.
DARKO GRDIĆ
Ravnatelj Vojno sigurnosno obavještajne agencije jedan je od najškolovanijih hrvatskih generala za kojeg se govori da će Josipa Lucića na mjestu načelnika Glavnog stožera. Grdić je za posjeta Georga Busha Zagrebu bio osoba koja je mogla donijeti odluku o rušenju civilnog zrakoplova u slučaju prijetnje.
DARINKO BAGO
Dugogodišnji šef Končara. Nekadašnjeg socijalističkog mastodonta je spasio od stečaja, a potom transformirao u solidnu tvrtku, barem prema hrvatskim mjerilima.
IVICA TODORIĆ
Usprkos medijskim spekulacijama kako se njegovo poslovno carstvo nalazi u problemima i dalje jedan od najutjecajnijih ljudi u Hrvatskoj. Čelni čovjek i većinski vlasnik koncerna koji zapošljava više od 30 tisuća ljudi, a još je vlasnik i najveće marketinške i PR agencije u Hrvatskoj, cijelog niza tvornica prehrambenih proizvoda, te suvlasnik nacionalne televizijske kuće, čine njegov utjecaj ogromnim.

JURE RADIĆ
Siva eminencija građevinarskog biznisa u Hrvatskoj. Upućeni tvrde kako se glavni razlog uspjeha IGH krije u brojnim Radićevim političkim vezama i činjenici da je ministrica Marina Matulović Dropulić velika dioničarka Instituta.
ŽELJKO ROHATINSKI
Guverner Hrvatske narodne banke proteklih osam godina bio je glavni kreator hrvatske monetarne politke. Iako su ga zbog njegovih prognoza i upozorenja političari često karakterizirali kao katastrofičara i pesimista, aktualno stanje dokaz je ispravnosti politke Željka Rohatinskog. To su prepoznali i građani, pa danas guverner kotira visoko na svim relevantnim istraživanjima o popularnosti javnih osoba. Uđe li Hrvatska još dublje u recesiju, njegov će utjecaj dodatno ojačati.

HRVOJE KRSTULOVIĆ
Kao vlasnik multipleksa u Zagrebu, Rijeci i Zadru, Krstulović i njegova tvrtka najutjecajniji su stvaratelj filmskog ukusa u Hrvatskoj.
IVICA MUDRINIĆ
Prvi čovjek najprofitabilnije tvrtke u Hrvatskoj, mogući član vlade. Trenutno jedan od najutjecajnijih hrvatskih gospodarstvenika.
ROBERT JEŽIĆ
Ovaj uspješni poduzetnik i vlasnik petrokemijskog diva DiokiNjegov utjecaj značajno je porastao kad je postao vlasnik riječkog Novog Lista.
BRANKO RADOŠEVIĆ
Ispune li se najave Vlade o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine, gotovo potpuna nadležnost za nabavu, distribuciju i skladištenje tog važnog energenta potpast će pod Plinacro. Utjacaj čelnog čovjeka ove tvrtke u tom će slučaju višestruko porasti.

LUKA MILIČIĆ
Većinski vlasnik Dalekovoda, jedne od najuspješnijih hrvatskih građevinskih kompanija, i jedan od vlasnika Hajduka. Iako nije većinski vlasnik, mnogi smtraju kako upravo Miličić donosi ondje sve važnije odluke.
SLAVEN BILIĆ
Za žene jedan od seks simbola Hrvatske, za marketing jedan od najboljih reklamnih proizvoda, za nogometne navijače on je neprikosnoven čak i nakon ispadanja u četvrtfinalu europskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj te poraza u Zagrebu od Engleske na početku kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2010.

GORAN ŠTROK
Poznati hrvatski hotelijer raskrinkao korupcijski lanac u Dubrovniku. Njegovo je ime sinonim za luksuzne hotele u Hrvatskoj u koje dolaze pripadnici svjetskog jet seta.

FRANJO LUKOVIĆ
Čelnik najveće hrvatske banke i neformalni vođa među hrvatskim bankarima. Mnogi smatraju kako je jedan od rijetkih ljudi koji ima mogućnost u svakom trenutku komunicirati s premijerom.

PETAR SELEM
HDZ-ov političar i kazališni režiser. Prošle godine objavio je izabrana djela, a niz godina umjetnički ravnatelj Splitskog ljeta. Iz Splita datira i njegovo druženje sa Sanaderom.
IVAN ČEHOK
Doživljavali su ga kao neošišanog gradonačelnika Varaždina, ali on je puno više od toga. U svoj grad doveo brojne investitore, liberale približio HDZ-u, a usput eliminirao i Čačića iz lokalne politike.

SANJA SARNAVKA
Unatoč dokazima da je u niz navrata govorila neistine i sumnjama u nezakonito poslovanje B.a.b.a., ona ima snažan utjecaj na medije, i još je u ime države zadužena za nadzor rada tajnih službi.

Gubitnici 2009.

ŽELJKO ČOVIĆ
Dugogodišnji lider Plive, povremeno proglašavan managerom godine u Hrvatskoj. U međuvremenu, Pliva je drugi put preprodana, velik broj zaposlenika nalazi se pred otkazom, prestalo se ulagati u nove lijekove, a Čović je napustio tvrtku.

SLOBODAN LJUBIČIĆ
Formirao je megalomanski Zagrebački holding te onda zbog par verbalnih gafova dobio otkaz, i to od svojeg prijatelja Milana Bandića. Iako je godinama vladao Zagrebom iz sjene, danas ga više nitko ne spominje.

ANA LOVRIN
Iznenađenje je već predstavljao njezin izbor za ministricu pravosuđa, a tijekom mandata nije reformirala sudstvo niti počela zaustavljati korupciju. Nedavni skandal u koji je uvučena i njena kćer definitivno je upropastio političku karijeru Ane Lovrin.

DAMIR POLANČEC
Premda je i dalje potpredsjednik vlade, Polančec je u premijerovoj nemilosti. U kuloarima ga se optužuje za neuspjeh u pregovorima s EU vezanim za brodogradnju, i da ima kandidata, Sanader bi ga odavno smijenio.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika