Objavljeno u Nacionalu br. 691, 2009-02-10

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Iritantni izbornik kod pasivnog Stankovića

FAJT ČERVARA SA SUŠECOM
Nedjeljom u dva, HTV1, nedjelja, 14.00

Zrinka PavlićZrinka PavlićSvi ćemo se složiti da nam je Stanković u svojoj emisiji pred oči doveo svakakvo cvijeće i da ne upotrijebim riječ koja bi se s cvijećem rimovala, ali već dugo mu u gostima nije bila tako naporna i egocentrična mimoza kao Lino Červar. Uvrijeđen ko baba samo zato što se Božo Sušec, zamislite, usudio kritizirati njegovu taktiku u finalu rukometnog prvenstva, čitavih nas je sat vremena tupio loše prikrivenim hvalospjevima vlastitom liku i djelu ili kenjkao o tome da je prestrašna kritika rastužila njegovu djecu, unuke, pasance, svekrve, jetrve i pastrve. Koga, zaboga, briga? No još gori od dosadnjakovića Červara bio je Stanković, koji se kroz svu tu prašumu cvileža i neartikuliranih prodika nije baš naročito niti potrudio probiti, nego uglavnom popuštao Linekovim cendravim zahtjevima da mu se dopuste monolozi bez obzira na postavljena pitanja. O Červarovoj iritantnosti i Stankovićevoj pasivnosti najbolje govori dojam kakav je ostavio jedini zanimljiv dio emisije - telefonsko-studijski fajt Červara sa Sušecom. Pod normalnim okolnostima nema teorije da bi Sušec ikome psihički stabilnom zbog ičega mogao biti simpatičan, a pod istim takvim okolnostima prosječnog bi gledatelja već nakon nekoliko sekundi razljutilo Stankovićevo uvlakačko držanje štange pomoćniku ravnatelja HTV-a. No Červar se svojim cendranjem o obitelji, monološkim trabunjanjem i glupostima o rukometnom domu koji je važniji od škola, bolnica i domova za nezbrinutu djecu pobrinuo da normalnim okolnostima satre čak i zametke. Zbog toga ovaj put NJEMU, a ne Stankoviću ni Sušecu...
Ocjena: sjedi, jedan (1)



TAJLAND UŽIVO
Hrvatska uživo, HTV1, ponedjeljak, 16.15

Od "Hrvatske uživo", kada me dva-tri puta godišnje uz nju prikuje loša kombinacija sezonskih virusa, pokvarenog DVD-a ili boravka u provincijskom hotelu s malim izborom kanala, ne očekujem previše. Dovoljno mi je da me umjesto Petra Vlahova dopadne neki drugi voditelj i da u prilozima nema previše astrologije i sličnih nebeskih blagodati. Zato me ovog ponedjeljka vrlo ugodno iznenadila Ida Prester sa svojim kutkom u rečenoj emisiji. Osim što takozvanom lifestyleu, estradi i slavnim ličnostima pristupa na nešto alternativniji ili barem onaj način zbog kojeg neću momentalno poželjeti mozak odložiti u dezinfekcijsko sredstvo, razgalila me uvrštavanjem putopisne reportaže s Tajlanda prilično nekonvencionalna sadržaja. Ne sumnjam da je televizijska služba za gledatelje zbog nje dobila više od nekoliko poziva moralno uzbibanih dušebrižnika jer takvi sadržaji nisu uobičajeni ni za tu emisiju ni za taj termin, ali meni se baš zbog toga svidio prikaz tajlandskih "lady boys" (transvestita koji nastupaju u vodviljskim točkama po bangkoškim klubovima) i ostalih nepoćudnih formi noćnog života tajlandske prijestolnice. Odluče li se na još takvih reportaža, počet ću gledati "Hrvatsko uživo".
Ocjena: bravo, Ida (5)

PIRGONAUTI U USPONU
Zakon!, HTV2, ponedjeljak, 22.00

Nisam vjerovala da ću to ikada reći za bilo koju domaću seriju, pogotovo domaću seriju koja sama sebe etiketira pridjevom "humoristična", ali eto, sviđa mi se "Zakon!". Da se ne bismo krivo razumjeli, u Lazićevu i Kožulovu scenarističkom čedu i nakon pet epizoda primjećujem natruhe tipično hrvatskog televizijskog užasa, kao što je na momente preafektirana ili jednostavno loša gluma, fokusiranje zezancije na to da je netko seljačina i govori smiješnim naglaskom, inzistiranje na nečijoj gluposti kao glavnom izvoru humora i angažiranje Davora Nacije Gopca kao neizostavnog kult-elementa svega što se nekad davno u kulerskim krugovima smatralo smiješno. No osim što ipak radije gledam epizodista Gopca nego Gregurevića u još jednoj inkarnaciji neshvaćenog seljaka, te omanje kikseve spremna sam im oprostiti i zbog prevage pozitivnih i zbilja smiješnih momenata. Dobra je vijest i to da se Kožul i Lazić iskopavaju iz zemunice svojih internih fora (premda su mi se neke zbilja svidjele, kao parodiranje filma "More ljubavi" u jednoj od prijašnjih epizoda) pa su me u zadnjoj epizodi uspjeli nasmijati i s gradonačelnikovim prisjećanjem na "dobra, stara vremena" kada je, zavijen u sva moguća krzna i s krletkom u ruci, mogao loviti životinje bez uplitanja aktivista i s Matavuljevim rješavanjem križaljke i s prijateljima životinja "pirgonautima"... Sve u svemu, Drugi program HTV-a ponedjeljkom navečer, sa "Zakonom", "Momcima s Madisona" i "Kalifornikacijom" postaje jedno od ugodnijih utočišta za pučanstvo željno inteligentne televizijske razbibrige.
Ocjena: vrlo dobar (4)

GRAKT, GRAKT!
Ususret Dori, HTV2, srijeda, 20.05

Nije mi baš do kraja jasno zašto bismo morali upoznati sve izvođače s predstojeće Dore, još mi je manje jasno zašto moramo s njima tumarati po historijskim zdanjima i biljarskim klubovima te gledati kako voditeljice u njihovim stanovima krkaju špagete, ali hajde, negdje u maglovitoj daljini nazirem osnovnu ideju. Neobavezan razgovor, iskričave upadice i neformalna atmosfera trebale bi nas zainteresirati za "Doru" više nego suhoparno nabrajanje podataka iz izvođačkih životopisa. Jedino ne znam zašto su onda za taj zadatak odabrali dvije kreštave voditeljice, koje u svakom prilogu, o svakom izvođaču, sebe doživljavaju kao glavne junake. Pa još k tome, avaj majko, povremeno i zapjevaju!
Ocjena: užas (1)

KONCEPTUALNE OBRVE
Gole vijesti, Red Carpet, NovaTV, 22.35

Sav osjetljiv na rodno-spolnu ravnopravnost i seksualne slobode diljem cijelog im spoznatljivog svijeta (od Prizne do Žigljena), Red Carpet je u svoje gole vijesti uveo i stasitog momka Armina. Sve bi to razbacivanje y-kromosomima bilo divno i krasno, štokoje bi se žensko oko zacaklilo od požude i neka Armina, ljubila ga majka, ali pomutnju su, barem u mojem kućnom rasadištu ženskadije izazvale momkove OBRVE! Svaka je negdje na centimetar od korijena (pri nosu) - izbrijana. Jel to neki fetiš, modni detalj za koji ja u poodmakloj i senilnoj dobi nisam čula ili je pak riječ o konceptualnoj umjetnosti? Ne znam, stalno sam buljila u njih, što mrvicu poništava ključni moment golih vijesti, zar ne?
Ocjena: WTF???


Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika