Objavljeno u Nacionalu br. 691, 2009-02-10

Autor: Plamenko Cvitić

Hrvatska delegacija na molitvenom doručku

IVO JOSIPOVIĆ i senator George Voinovic koji
je za goste s Balkana priredio večeruIVO JOSIPOVIĆ i senator George Voinovic koji je za goste s Balkana priredio večeruProšlog četvrtka u washingtonskom hotelu Hilton održan je tradicionalni nacionalni molitveni doručak na kojem je sudjelovalo deset predstavnika iz Hrvatske. Tradicionalnim skupom na kojem se okuplja više od tri tisuće uzvanika iz 150 zemalja ove godine je dominirao novi američki predsjednik Barack Obama, a osim njega uzvanicima se obratio i bivši britanski premijer Tony Blair.

Kako je za Nacional kazao odvjetnik Silvije Hraste, jedan od hrvatskih uzvanika, cijela ceremonija zapravo je trajala puna tri dana, od 3. do 6. veljače. Centralni događaj koji se već 57 godina održava prvog četvrtka u veljači počeo je već u 7.30 sati, a uzvanici su zbog sigurnosnih mjera u hotel Hilton morali doći već oko pet sati ujutro. Hrvatska delegacija brojila je deset članova, a bili su to voditelj izaslanstva Milorad Pupovac, savjetnik predsjednika Mesića Budimir Lončar, ugledni pravnik Ivo Josipović, veleposlanici Kolinda Grabar-Kitarović i Neven Jurica, saborski zastupnik Frane Matošić, predsjednik Uprave Adriatica.neta Marko Vojković, sudski vještak Dario Dumančić, fotograf Jadran Lazić i odvjetnik Silvije Hraste.
Dan prije tradicionalnog doručka hrvatska delegacija posjetila je američki Senat i Kongres, a organiziran je i privatni sastanak s kongresmenkom Jo Ann Emerson. Kasnije je veleposlanica Grabar-Kitarović bila domaćin svečane večere za delegaciju kao i posjete hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu. Nekoliko sati nakon ceremonije koja se održala u četvrtak ujutro, američki senator George Voinovic bio je domaćin privatnog ručka za goste s područja Balkana.

Na tom ručku odvjetnik Silvije Hraste u ime molitvene skupine iz Hrvatske uručio je senatoru Voinovicu drveni križ koji je posebno za tu prigodu izradio hrvatski fotograf Lupino.
Ovogodišnji molitveni doručak bio je jedan od najbrojnijih: na njemu je, prema podacima organizatora, sudjelovalo 3800 sudionika iz 182 zemlje. Osim američkog predsjednika, skupu prisustvuju vodeći svjetski državnici, diplomati, članovi parlamenata i vlada, vjerski čelnici te poduzetnici. Mjesecima prije samog skupa počinje lobiranje za ulaz na ceremoniju. Dio pozivnica na raspolaganje dobiva i američka vlada koja u svoje ime uglavnom zove svjetske državnike. Ipak, postoji i pravilo da svaki kongresmen i senator također imaju pravo pozivanja nekoliko osoba, pa se mnogi poduzetnici mjesecima trude i lobiraju da netko od kongresnika pozove baš njih. Ivo Josipović, jedan od hrvatskih uzvanika za Nacional je opisao iskustvo sa skupa: "Molitveni doručak bio je skup mira i ljubavi. Okružje dobre volje bilo je dobro za razgovore o problemima koji opterećuju današnji svijet. Susreti i razgovori, posebno oni vezani za EU i NATO, kod mene su izazvali veliki optimizam."

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika