10.02.2009. / 13:41

Autor: Nacionalova redakcija

Vijeće časti HND-a potvrdilo da je Mirjana Hrga bila u vezi s francuskim špijunom

Na zahtjev Mirjane Hrge, Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva vijećalo je o tome jesu li Berislav Jelinić i Srećko Jurdana, novinar i kolumnist Nacionala, prekršili Kodeks časti HND-a, iako ni jedan ni drugi nisu članovi tog udruženja

Mirjana Hrga, novinarka bez zaposlenjaMirjana Hrga, novinarka bez zaposlenjaNovinarsko vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva poslalo je Berislavu Jeliniću i Srećku Jurdani, novinaru i kolumnisti Nacionala, zaključak povodom sjednice na kojoj su razmatrali zahtjev Mirjane Hrge da se njih dvojicu osudi zbog kršenja Kodeksa časti Hrvatskog novinarskog društva.

Novinarsko vijeće časti zaključilo je da Jelinić nije prekršio Kodeks časti, a Srećku Jurdani izreklo je opomenu. Hrga je taj zahtjev uputila zbog Jelinićeva teksta koji je Nacional objavio pod naslovom Subotićeva francuska veza u Zagrebu, te zbog kolumne Srećka Jurdane koja je kao i Jelinićev tekst objavljena u Nacionalu od 27. svibnja 2008.

Jelinić je u svom tekstu pisao o vezi francuskog špijuna Arnauda Danjeana i Stanka Subotića Caneta, osobe koja se počela dovoditi u vezu sa naručivanjem ubojstva Ive Pukanića i protagonista duhanske afere o kojoj je Nacional pisao. U tekstu se spominje da je Danjean bio u vezi sa Mirjanom Hrgom.

Jurdana je u svojoj kolumni kritički pisao o novinarskom radu Mirjane Hrge. Ti su tekstovi objavljeni nedugo nakon što je Mirjana Hrga nekorektno izvještavala o problemima koje je Pukaniću stvarala njegova bolesna supruga, pa je Hrga pogrešno mislila da joj se Nacional zato osvećuje i prijavila Jelinića i Jurdanu Hrvatskom novinarskom društvu.

U obrazloženju svog zaključka Novinarsko vijeće časti napisalo je sljedeće: "Jelinić je, pišući o francuskom špijunu, spomenuo njegovu vezu s Mirjanom Hrgom, što nije demantirano. Ta je veza spomenuta usput, kao činjenica, bez namjere da se nekoga blati, makar je pitanje je li to bilo od javnoga interesa. O tome se znalo, bilo je već u novinama. Hrga se vjerojatno našla povrijeđenom zato što je stavljena u kontekst druženja sa špijunom i zato što vjeruje da je to osveta zbog načina na koji je obrađivala aferu oko Mirjane Pukanić."

Story je prvi objavio priču o vezi Mirjane Hrge i francuskog špijuna Arnauda Danjeana, bliskog Stanku SubotićuStory je prvi objavio priču o vezi Mirjane Hrge i francuskog špijuna Arnauda Danjeana, bliskog Stanku SubotićuNovinarsko vijeće časti izreklo je opomenu Jurdani, jer je on napisao što misli o Hrgi i njenom radu. Jurdana je o Hrgi među ostalim napisao: "...mnogima je dobro poznato da je cjelokupni profesionalni put voditeljice Mirjane Hrge obilježen fanatičnim ulizivanjem trenutačnim nosiocima moći i sitnim interesnim kalkulacijama vezanim uz osobni status i promociju. Tuđmanu i Šušku godinama je virila iz cipela, uguravala se..."

Zaključak Vijeća časti potvrdio je neke činjenice vezane uz Mirjanu Hrgu - potvrđeno je da je bila u vezi sa francuskim špijunom Arnaudom Danjeanom. Međutim, nejasno je zašto se to tijelo Hrvatskog novinarskog društva uopće bavilo Jelinićem i Jurdanom, jer nijedan od njih dvojice nije njihov član. Jelinić je o tom zaključku izjavio sljedeće: "Ne treba mi Hrvatsko novinarsko društvo pismeno slati zaključke iz kojih proizlazi da svoj posao radim profesionalno, te da nisam prekršio nekakve njihove kodekse. Pozivam Hrvatsko novinarsko društvo da se više nikada ne bavi mojim radom, jer nisam njihov član. Koliko mi je poznato njihov član nije ni Jurdana. Jako se čudim što su mi poslali ovaj zaključak, jer je ta udruga i sama prije nekoliko mjeseci konstatirala da me ne smatraju svojim članom. Zato se ponašam kao da tu odluku nisam ni dobio, a javno pozivam HND da svom članstvu uštedi novac i ne troši ga na pismenu prepisku sa osobama koje nisu njihovi članovi."

Na koncu je Drago Hedl u ime Vijeća časti naveo da se na njihovu odluku može uložiti žalba Središnjem odboru u roku od 30 dana od primitka odluke. Jelinić i Jurdana neće se žaliti na tu odluku, već će taj zaključak ignorirati.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika