11.02.2009. / 12:58

Autor: Eduard Šoštarić

Vodanović bez dokaza za pad Cessne okrivio pilota

Glavni istražitelj za zrakoplovne nesreće Dinko Vodanović iznosi prejudicirane komentare o uzrocima pada Cessne T303, a niti jednom riječi ne govori o tome da se mora provesti potpuna analiza leta

Dinko Vodanović, glavni hrvatski istražitelj zrakoplovnih nesrećaDinko Vodanović, glavni hrvatski istražitelj zrakoplovnih nesreća

Baš kad se pomislilo da će nas glavni istražitelj za zrakoplovne nesreće Dinko Vodanović ovog puta ipak poštedjeti svojih prejudiciranih komentara o uzrocima pada Cessne T303, to se nije dogodilo. "Loša vidljivost očito je krivac za ovu tragediju", izjavio je jučer Vodanović i tako riješio misterij pada zrakoplova, a da olupinu nije ni vidio.

Dakle, Vodanović ničim izazvan zapravo je ustvrdio tvrdi kako je iskusna posada kriva što je letjela u magli. Niti jednom riječi ne govori o tome da se mora provesti potpuna analiza leta. Potrebno je prije svega razgovarati s kontrolorima leta, provjeriti svu dokumentaciju vezanu uz ovaj let, obavijesti o zabranama leta nad navedenim područjem, trajanju te zabrane i na kojim visinama se može letjeti.

Vodanović to nije mogao učiniti jer je bio na terenu, a njegov ured nema uopće dovoljan broj ljudi, pogotovo ne kvalificiranih i stručnih za istraživanje zrakoplovnih nesreća. Smatrati da je zrakoplov udario u stijenu i raspao se na stotine komada ima smisla, ali nije magla krivac za nesreću, već niz lančanih povezanih uzroka od trenutka uzlijetanja zrakoplova Cessna T303 sa zagrebačkog Plesa, no to tek treba istražiti. Nitko ne može sa sigurnošću tvrditi da je nešto na zrakoplovu otkazalo i da je zbog toga počeo gubiti visinu, te da je potom udario u Velebit.

Možda je i sustav za odleđivanje zakazao. Toliko je toga za istražiti da je neozbiljno, štetno i i neprofesionalno govoriti na način kojim govori Dinko Vodanović.

Ovo mu nije prvi put da donosi zaključke, ali očito je njegova sklonost samopromociji u medijima jača od njega samoga. Biseri poput onih da je eksplodirao motor na Spannairovom zrakoplovu pri polijetanju iz Madrida, pa potom da se Intercockpitov zrakoplov koji se srušio kod Zadra u more možda nikad neće pronaći samo su mali pokazatelj vjerodostojnosti Vodanovićeve uloge istražitelja.

Vrhunac je bila spužva kao uzrok srušenog vojnog helikoptera H-253 u Vukovaru koja je uzeta zdravo za gotovo, premda Vodanović nije dokazao takve tvrdnje, već je ponudio indicije na temelju kojih je rekao da se može reći s velikom sigurnošću što je uzrok. Na temelju takvih indicija sude radnicima u ZTZ-u.

Vezane vijesti

Četvero poginulih u sudaru helikoptera i zrakoplova u Njemačkoj

Četvero poginulih u sudaru helikoptera i zrakoplova u Njemačkoj

Četiri osobe poginule su u nedjelju u sudaru helikoptera i malog zrakoplova na aeromitingu na jugu Njemačke, javila je policija.Nesreća se dogodila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika