14.02.2009. / 17:54

Autor: Tena Džodan

Detoksikacija: izvor zdravlja ili marketinški trik?

Dok neki stručnjaci tvrde da takvo što ne postoji, drugi su uvjereni da je čišćenje organizma bolje od bilo kakve dijete. Promislite koji je vaš idealan način da ostanete zdravi i postanete vitki jer holivudske zvijezde i dalje vjeruju kako im detox diet najbolje pomaže

Istina ili laž?Istina ili laž?Iako smo već ušli u veljači, posljedice novogodišnjeg tulumarenja, nezdrave hrane i nespavanja još su tu. Bolje je i ne spominjati onih par dobivenih kilograma oko trbuščića i u nogama, koje još uvijek nismo skinule. I što sada? Svi govore i pričaju o detoksikaciji, no je li to baš tako jednostavno kako nam prezentiraju? Ideja da ćete režimom detoksikacije pomoći tijelu da izbaci "toksine" je čista marketinška izmišljotina, smatra britanski dr. Ben Goldacre, kolumnist Guardiana. Mediji nas bombardiraju tjednim režimima, 24-satnim programima ili kojekakvim pilulama koje će nas vratiti u život, ali budite na oprezu. Nije sve onakvim kakvim se na prvi pogled čini.

Termin detoksikacije medicinski je nevažan. Hamburger i pivo koje ste jučer pojeli i popili sigurno imaju negativan učinak na vaše tijelo, ali to nema apsolutno nikakve veze s toksinama. Kad prođete kroz period previše partijanja, pijenja alkohola, nedovoljnog spavanja, loše prehrane i slično, vjerojatno ćete na kraju odlučiti da vam treba odmor. Možda ćete nekoliko večeri ostati kod kuće čitajući knjigu ili gledajući TV, otići ranije spavati i jesti malo više salate nego inače.

Detoksikaciju limunom koristi Beyonce u kombinaciji s javorovim sokom i paprom. Pripravak "navodno" djeluje začuđujuće. Ne pojedete li ništa drugo osim sirupa kroz tjedan ćete dana izgubiti nekoliko kilograma. Ali stručnjaci ne preferiraju takvu vrstu dijete i navodne detoksikacije. Smatraju da ona zapravo loše utječe na organizam jer ga se danima nepotrebno izgladnjuje.

Jennifer Aniston, s druge strane, svaki dan započinje čašom iscijeđenog limunovog soka, ne jede nikakvu obrađenu hranu nego samo svježe namirnice. Ovakva dijeta je nešto zdravija od ove prethodne jer ipak nešto i jedete, ali želudac strašno pati kada ga svako jutro budite limunovom kiselinom. Cate Blanchet kune se u djelotvornost svog režima detoksikacije koji traje 21 dan, izbacuje takozvane toksine i zabranjuje hranu. Hm, zvuči zaista primamljivo. U prvih 48 sati mogla bi se javiti vrtoglavica, bolovi u trbuhu ili mučnina...Ovdje je čak i nepotrebno spominjati koliko je takav režim opasan i loš. Izgleda da je Gwyneth Paltrow jedina uspijela izbalansirati zlatnu sredinu pa kada provodi režim detoksikacije jede povrće i meso (piletina, puretina i riba) kuhano na pari, ali sve namirnice moraju biti organskog porijekla. Da bi potakla jetru na izlučivanje štetnih tvari, navečer popije 2 žličice maslinovog ulja i pola šalice ricinusovog ulja (koje je inače izvrstan purgativ). Gwyneth zna da se tijelo treba dobro oznojiti dok je pod režimom, da bi kroz pore izbacilo što više štetnih stvari, pa tako često odlazi u saunu i na aerobik. I zato dobro razmislite na koji ćete se režim "detoksikacije" na kraju odlučiti.U slučaju da ste spremni uvesti neke promjene i zdravije se hraniti bar dva do tri tjedna morate imati par činjenica na umu: osnovni ciljevi trebali bi vam biti :smanjenje kiselosti u organizmu, obogaćivanje krvi kisikom, što veći unos vode i spremnost na kretanje.

Bitno je da ne preskačete obroke i ne gladujete duži period u danu jer to kasnije vodi u prejedanje koje je nezdravo. Potrudite se i osmislite maštovite povrtne salate, posebno je poželjno lisnato povrće s đumbirovim korijenom. Bilo bi dobro da smanjite unos proizvoda od bijelog pšeničnog brašna i jedete ječam, proso i raž. Jabuke, ananas i šipak su poželjno voće tijekom ćišćenje organizma, kao i suho voće svake vrste. Osnovno pravilo kojeg se morate pridržavati je to da u prvoj polovici dana trebate jesti ugljikohidrate i nikako preskakati doručak jer je on zaista najvažniji dnevni obrok. U drugoj polovici dana jedite više proteinsku hranu, ribu i bijelo meso i obavezno izbjegavajte tešku večeru.

Vezane vijesti

Postoji li globalni ideal ljepote?

Postoji li globalni ideal ljepote?

"Stvarno mi je dosta ove tiranije u modi. Zbog toga sad živim u Berlinu. Berlin je puno slobodniji", tvrdi španjolsko-kolumbijski modni dizajner… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika