09.01.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

SAD

BUSH: REFORMA AMERIČKE IMIGRACIJSKE POLITIKE

BUSH: REFORMA AMERIČKE IMIGRACIJSKE POLITIKE

Američki predsjednik George W. Bush predložio je reformu američke imigracijske politike koja će milijunima radnika omogućiti legalizaciju boravka u SAD-u. Bush je zatražio od američkog Kongresa da prihvati novi privremeni program liberalizacije imigracijskih zakona za strane radnike, kojim bi ilegalni radnici dobili legalan status na tri godine, s mogućnošću produljenja. Istaknuo je da sadašnji američki imigracijski sustav ne funkcionira jer poslodavce i milijune stranih radnika okreće ilegalnom tržištu rada gdje su radnici na strah i nesigurnost. ‘’Zdravi razum i pravednost nalažu da naši zakoni dopuste radnicima da uđu u našu zemlju i popune poslove koje Amerikanci ne žele’’, rekao je Bush u Bijeloj kući objavljujući svoj program. Istodobno Bush time na sljedećim predsjedničkim izborima namjerava pridobiti glasove Hispanoamerikanaca, koji čine veliki dio ilegalne radne snage u SAD-u. Prema procjenama, trenutno u SAD-u ilegalno boravi oko 8 milijuna stranaca, od kojih je više od polovice iz Meksika.
Ilegalni imigranti će prema Bushovom prijedlogu moći legalizirati
svoj status ukoliko mogu dokazati da imaju posao. Strancima koji žele doći raditi u SAD poslodavac će morati jamčiti posao za koji ne može pronaći američku radnu snagu.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika