Objavljeno u Nacionalu br. 692, 2009-02-17

Autor: Robert Bajruši

AUSTRO-UGARSKI POPIS iz 1910. godine:

Popis stanovništva iz 1910. demantira Jelinčića: Slovenci su u Istri oduvijek minorna manjina

ZMAGO JELINČIČ
neargumentirano svojata IstruZMAGO JELINČIČ neargumentirano svojata IstruZmago Jelinčič, vođa slovenske desnice, i Boško Šrot, čelnik Slovenske ljudske stranke, nedavno su na TV Sloveniji iznijeli stajalište o tzv. slovenskoj Istri. U Jelinčičevu slučaju riječ je o često ponavljanoj tezi prema kojoj je Hrvatska bespravno prisvojila istarski poluotok, a Šrot je ustvrdio da su se Savudrija i Kaštel u prošlosti nalazili u sklopu općine Piran.
Iako službena slovenska politika nije poduprla zahtjeve koje su iznijeli Jelinčič i Šrot, oni imaju brojne zagovornike. Priča je jednostavna i svodi se na to da su u prošlosti Slovenci bili dominantna etnička zajednica u Istri, zbog čega i danas imaju moralno pravo na ovu regiju. Istina je potpuno drukčija jer Slovenci su u Istri činili najmanju grupaciju, o čemu postoje i materijalni dokazi.

Demografski podaci demantiraju teze o tzv. slovenskoj Istri. Redakcija Nacionala došla je u posjed popisa stanovništva iz 1910., koji su provele vlasti Austro-Ugarske, u čijem se sastavu Istra nalazila do završetka Prvoga svjetskog rata. Riječ je o tri grada koji se danas nalaze u sastavu Slovenije - Kopru, Izoli i Piranu. Posebno zbog Pirana i tamošnjeg lokalnog zaljeva, slovenski političari godinama tvrde da se radi o teritoriju koji joj pripada i povijesno i politički, što je glavni argument blokade pregovora između Hrvatske i Europske unije.
Činjenice su bitno drukčije, a proizlaze iz austro-ugarskog popisa iz 1910. Demografski podaci upućuju na to da su Slovenci predstavljali gotovo zanemarivu manjinu u tri grada koji se danas nalaze u Sloveniji. U Kopru su hrvatski jezik kao materinski izabrala 8993 stanovnika, za talijanski se izjasnilo 7909, a slovenskim je govorilo samo 599, odnosno, manje od 4 posto. Kao Hrvat izjašnjavao se 6101 stanovnik Izole, Talijana je bilo 5914, a Slovenaca 40. Naposljetku, u Piranu, koji je danas najprepornija točka između dviju država, bilo je 7379 Hrvata, 7074 Talijana i sedam Slovenaca.

Dokument koji je nastao prije skoro jednog stoljeća pokazuje besmislenost teorija o "slovenskoj Istri". Potpuno je jasno kako s demografskog gledišta Slovenci nisu činili značajniji dio stanovništva. Na Pariškoj mirovnoj konferenciji 1947., Istra je pripojena Jugoslaviji, velikim dijelom zahvaljujući austro-ugarskom popisu iz 1910. Italija je nudila popise pučanstva koje je provodila tijekom 30-ih, Jugoslavija popis koji je obavljen 1945., međutim odlučeno je kako je onaj iz 1910. najobjektivniji.

Vezane vijesti

Za uskrsni vikend u Istru ušlo oko 65 tisuća putnika

Za uskrsni vikend u Istru ušlo oko 65 tisuća putnika

Tijekom proteklog vikenda u Istru je preko triju graničnih prijelaza - Plovanija, Kaštel i Požane ušlo ukupno 65.710 putnika, među kojima su 53.653… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika