17.02.2009. / 11:26

Autor: Maroje Mihovilović

Video: Japanski ministar spas od financijskog kolapsa pronašao u alkoholu

Japanski ministar financija Shoichi Nakagawa postao je zvijezda internetskog videoservisa YouTube, nakon što se na ministarskom sastanku skupine G7 krajem prošlog tjedna u Rimu pojavio mrtav pijan

Shoichi Nakagawa, japanski ministar financija nakon blamaže u Rimu ponudio je ostavkuShoichi Nakagawa, japanski ministar financija nakon blamaže u Rimu ponudio je ostavkuJapanski ministar financija Shoichi Nakagawa postao je zvijezda internetskog videoservisa YouTube jer tisuće ljudi gleda sramotno ponašanje ministra na konferenciji za tisak krajem prošlog tjedna u Rimu, gdje je prisustvovao sjednici ministara financija osam najmoćnijih zemalja svijeta o svjetskoj financijskoj krizi.

Na konferenciju je Nakagawa došao pijan, za stolom je umalo zaspao, odgovarao je na pitanja sasvim nekoherentno, znojio se i pričao besmislice. To njegovo ponašanje izazvalo je ogroman skandal, posebno u Japanu, gdje je zatražena njegova ostavka. On je neko vrijeme odbijao podnijeti ostavku, tvrdeći da nije bio pijan nego da je njegovo ponašanje bila posljedica efekta lijeka protiv prehlade. Nisu mu vjerovali. Zanimljivo je da ga mnogi koji su ga u početku napadali sada u šali brane i kažu da je normalno da se Nakagawa napio jer je jedino tako mogao zaboraviti ono što je snašlo japanske financije.

Japanska ekonomija nije od Drugog svjetskog rata bila u gorem stanju i u dubljoj krizi, kojoj se ne vidi kraja i koja se iz dana u dan povećava. Upravo u vrijeme dok je Nakagawa bio u Rimu, objavljeni su najnoviji podaci o teškom stanju japanske privrede. Japanski nacionalni proizvod je u posljednja tri mjeseca pao za 3,3 posto, što znači godišnji pad od oko 13 posto, i za Japan je to prava katastrofa. To je mnogo dublji pad nego što ih bilježi privreda SAD-a i Europske unije. I druge brojke su grozne. Očekuje se da će industrijska proizvodnja u prvom tromjesečju pasti za 20 posto, a bilježi se katastrofalni pad izvoza i u prvih 20 dana siječnja pao je za 46 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Vrijednost tokijske burze je u godinu dana pala za 14 posto, a ogromne japanske kompanije, primjerice Toyota i Sony, otpuštaju tisuće radnika. Panika je zahvatila cijelu zemlju i brojne japanske provincije već proglašavaju izvanredno stanje i razmišljaju o programima spašavanja lokalne privrede jer nacionalni program kasni.

Ležerna japanska vlada

Stanje je za Japan teško jer zemlja ne može sama rješavati probleme i to zbog strukture svoje privrede. Japan je svoj ekonomski rast u prvom redu temeljio na izvozu, na sve većoj potražnji njegove robe u drugim zemljama, prvom redu u SAD-u, ali u posljednje doba i u Kini. Japanska je privreda cvjetala sve do prošlog ljeta. U prvoj polovini prošle godine bilježio se porast izvoza za 12 posto. No, u ljeto je taj trend zaustavljen, a ujesen već se počeo bilježiti nagli negativni trend, posebno kada je riječ o Kini. Zaustavljene su narudžbe, neke već isporučene robe vraćene su natrag u Japan ili prodane na drugom tržištu, ali po nižim cijenama. Bila je to najava katastrofe.

Shoichi Nakagawa mrtav pijan na sastanku G8

Zanimljivo je da se japanski ekonomski stručnjaci u početku nisu zabrinjavali, dok je kriza bila usredotočena na bankarski sektor. Japanske banke nisu bile osobito izložene trulom američkom financijskom tržištu jer su poslovale mnogo zdravije od američkih. U Japanu je vladala nada da će Amerikanci ipak nakon nekog vremena srediti svoje banke i privredu pa će konjunktura japanskih roba ostati. No, to se nije dogodilo, američka se kriza prelila i na druge segmente privrede pa na potrošnju i to je teško pogodilo japanske proizvođače.

Kada se kriza počela produbljivati, u japanskim poslovnim krugovima počeli su tražiti intervenciju od vlade, smatrajući da ona može pomoći u prvom redu zbog toga što je godinama japanski izvoz stvarao značajne financijske rezerve. No, vlada premijera Taroa Asoa vrlo je loše reagirala. Već dulje vrijeme japanska javnost uočava da Aso nije osoba na visini zadatka, da je nesiguran, neodlučan i politički nesposoban. Njemu je popularnost već i ranije padala, no nakon što je Japan zahvatila kriza njegova se popularnost naprosto sunovratila i iznosi samo 9,7 posto, što je druga najmanja popularnost nekog japanskog premijera posljednjih desetljeća. Opozicija, koja kontrolira gornji dom parlamenta, vidi to kao svoju šansu da sruši vladu i te na izborima, koji će se održati ove godine, dođe na vlast. Zato opozicija radi sve što može kako bi spriječila Asoa u njegovim namjerama pa je i planirani veliki paket financijske pomoći privredi zbog zastoja u parlamentu zapeo.

Zbog Japana panika u SAD-u

To s velikim nezadovoljstvom prate i u Japanu, ali i u inozemstvu, posebno na Dalekom istoku. Privrede svih tamošnjih zemalja jako su ovisne o japanskoj privredi i one su se našle u teškoćama. Posebno je snažna povezanost kineske i japanske privrede jer Japan mnogo izvozi u Kinu, ali je Japan jedan od najvećih uvoznika kineske robe. Zato je oporavak japanske privrede od ključnog značenja za Kinu, koja je zbog sadašnje krize već objavila da je 20 milijuna kineskih radnika, koji iz unutrašnjosti dolaze na privremeni rad u velike industrijske centre na istoku zemlje, ostalo bez posla.

Sa zabrinutošću događaje u Japanu prate i u SAD jer su američki financijski planeri i američki program stimuliranja privrede temeljili na japanskim financijskim viškovima, vjerujući da će se dio novaca što ga je Japan u skupio investirati u SAD. No to se neće dogoditi ako će Japan taj novac preusmjeriti na spašavanje svojih tvrtki. Američka ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton na svoje prvo putovanje u inozemstvo nije slučajno otišla u Japan. Ona je i japanskog premijera Asoa pozvala da bude prvi strani državnik koji će se u Washingtonu sastati s novim američkim predsjednikom Barackom Obamom.

I onda je došlo do tog neugodnog incidentom u Rimu s pijanim ministrom Nakagawom. Britanski tisak, koji je o tom incidentu obilno izvještavao, tvrdi da se nesretnom Nakagawi ništa ne može zamjeriti jer je alkohol bio jedino efikasno sredstvo da sve zaboravi. Na povratku iz Rima ipak je dao ostavku.

Vezane vijesti

Tko još vjeruje u kraj krize u Hrvatskoj?

Tko još vjeruje u kraj krize u Hrvatskoj?

Svjetska banka snizila je prognoze rasta za svjetsko gospodarstvo i očekivanja za rast u Hrvatskoj. Isto je učinio i MMF, a analitičari s Ekonomskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika