18.02.2009. / 13:15

Autor: Maroje Mihovilović

Kako je Berlusconi ponovno za dlaku izbjegao zatvor

U utorak je na sudskom ročištu u Milanu odvjetnik David Mills proglašen krivim i osuđen na četiri godine zatvora i globu od 600.000 eura zbog primanja mita od osobe koja u optužnici nije spomenuta, a za koju se tijekom suđenja govorilo kao o "gospodinu B.". Riječ je bila o talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju

Tallijanski premijer Silvio BerlusconiTallijanski premijer Silvio BerlusconiDa nije talijanski premijer i da ga ne štiti poseban zakon o imunitetu osoba na visokim državnim funkcijama, koji je upravo zbog njega donesen prošle godine, Silvio Berlusconi bio bi danas samo jedan korak do zatvora.

To bi se dogodilo nakon suđenja koje je u utorak osuđujućom presudom završeno u Milanu. Kada je to započelo prije nešto više od dvije godine, Berlusconi je bio jedan od optuženika, ali ga je spomenuti zakon spasio ovog suđenja pa je na optuženičkoj klupi ostao samo njegov suoptuženik, britanski odvjetnik David Mills. U utorak na vrlo kratkom ročištu, na kojem ni Mills nije prisustvovao, sutkinja je Millsa proglasila krivim i osudila ga na četiri godine zatvora i globu od 600.000 eura zbog primanja mita od osobe koja u optužnici nije spomenuta, a za koju se tijekom suđenja govorilo kao o "gospodinu B.". Riječ je bila o Berlusconiju. Ako je Mills kriv za primanje mita, morao bi i Berlusconi, da je ostao na optuženičkoj klupi, također biti osuđen na zatvorsku kaznu zbog davanja mita. No, spasili su ga njegovi stranački kolege i koalicijski partneri izglasavanjem zakona. Valja napomenuti da je Berlusconi možda tek privremeno izbjegao zatvor jer se zakon nalazi na provjeri pred talijanskim ustavnim sudom pa bi se, ako bude poništen, Berlusconi ipak mogao naći u novim nevoljama.

Brojne istrage protiv Berlusconija

To nije, kao što je poznato, bilo jedino suđenje koje se bavilo Berlusconijevim vrlo sumnjivim poslovnim metodama. Protiv njega je proteklih godina, dok je djelovao kao poslovni čovjek i medijski mogul, bilo mnogo istraga, krivičnih prijava, a neke od njih dolazile su do suda. No, spretni Berlusconi uspijevao je izbjeći sve pravne potjere i zamke, što zahvaljujući spretnim odvjetnicima, što zahvaljujući mitu, a što zahvaljujući, nakon što je postao vođom talijanske političke desnice, političkim saveznicima, koji su prilagođavali zakone njegovim potrebama. Pritom su su mu pomagali i mediji koji su bili pod njegovom kontrolom.

Uostalom, i ovo suđenje vodilo se nakon što je otkriveno da je Berlusconi manipulirao pravnim procesom u jednoj istrazi protiv njega. Berlusconi je potplatio Millsa, koji je bio dugogodišnji odvjetnik njegove televizijske kompanije Mediaset, da svjedoči u njegovu korist. Cijelu aferu nije lako objasniti jer su njeni krakovi vodili u raznim smjerovima, no u drugoj fazi pravnog postupka tužitelji su se najviše usredotočili na pitanje mita, koje je Mills navodno primio. Mills je bio odvjetnik koji se bavio sklapanjem raznih poslovnih aranžmana i vođenjem brige da se takvi poslovi realiziraju. Zapravo je bio nekom vrstom međunarodnog poslovnog mešetara srednjeg kalibra. Njega su poslovi odveli i u Italiju, gdje je devedesetih godina sudjelovao u raznim poslovima s nekretninama, u osnivanjima pojedinih zajedničkih tvrtki te u posredovanjima raznih vrsta.

David Mills, osuđen na četiri godine zatvora, primio je od Berlusconija 600.000 eura mitaDavid Mills, osuđen na četiri godine zatvora, primio je od Berlusconija 600.000 eura mitaJedan od njegovih poslovnih partnera u Italiji bio je i brodograditelj iz Napulja Diego Attanasio s kojim je bio, među ostalim i u jednom poslu s nekretninama u Salernu. No, taj je posao zainteresirao talijanske istražitelje jer se Attanasio našao pod sumnjom da je, kako bi došao do tih nekretnina, potkupio lokalnog suca. Budući da je u posao bila umiješana i tvrtka Dendor, koju je Mills osnovao na otoku Man, talijanski istražitelji željeli su ispitati i Millsa da bi vidjeli kakva je bila njegova uloga u aferi. Mills je tvrdio da ne može govoriti o tom poslu jer na temelju odvjetničke tajne mora štititi interese jednog drugog svog talijanskog klijenta, koji je također imao udjela u tom poslu. Nije želio reći tko je taj drugi klijent, ali je kasnije ustanovljeno da je to bio Berlusconi.

Kako je otkriven 'gospodin B.'

Istražitelji su bili vrlo uporni i razotkrili su štošta o njihovim odnosima, pa i da je Berlusconi platio Millsu 600.000 eura kako bi u spomenutoj istrazi oko Attanasija štitio Berlusconija. Pronašli su pismo koje je Mills napisao jednom suradniku, u kojem je izričito napisao da je stanoviti novac dobio od "gospodina B." za neke poslove koji nisu bili u skladu sa zakonom. To je pismo bilo od velike važnosti na procesu. Protiv Millsa su skupljeni brojni dokazi i on je na kraju počeo popuštati i priznao da je radio neke stvari koje nisu bile etične, ali je do kraja procesa tvrdio da ipak nije kršio zakon. Neposredno prije izricanja presude on je objavio pismo u kojem se ispričavao i Berlusconiju i Attanasiju što im je svojim postupcima uzrokovao nevolje. Sud je na kraju ocijenio da je on ipak prekršio zakon i izrekao mu zatvorsku kaznu i globu.

Mills je najavio da će se žaliti i angažirao je vrlo sposobne odvjetnike. Njemu je u interesu ne samo da obori optužnicu, nego i da što više produlji žalbeni postupak jer cijeli slučaj za godinu dana odlazi u zastaru pa bi mogao izbjeći kaznu. I Berlusconi će se tako trajno osloboditi svih sumnji, i to dok u još traje premijerski mandat. Zbog sporosti talijanskog pravosuđa za očekivati je da će žalbeni postupak trajati preko godinu dana, što znači da će i Mills na kraju izbjeći zatvor.

Bračne nevolje

Ipak, Mills je u ovoj aferi ipak nešto izgubio: ženu. On je bio oženjen za britansku političarku Tessu Jowell, koja je u trenutku izbijanja afere bila članica laburističke vlade tadašnjeg premijera Tonyja Blaira. I ona se našla usred afere jer je ustanovljeno da je novac, koji je njen suprug dobio od Berlusconija na njihov račun, iskoristila za otplatu hipoteke nad kućom. Kada je izbila afera, tvrdila je da ništa nije znala o poslovima svojeg supruga, da nije znala odakle mu novac i javno ga se odrekla i od njega razvela. Ostala je u vladi, a istraga koja je provedena o njenom ponašanju zaključila je da zaista nije znala odakle njenom sada već bivšem suprugu taj novac. Nakon što je bez mrlja izašla iz te afere još je i napredovala i sada je ministrica u britanskoj vladi, zadužena za pripremu Olimpijade 2012. godine u Londonu.

Vezane vijesti

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi je u petak predložio da Italija usvoji predsjednički sustav vlasti, nalik na francuski, i nije isključio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika