19.02.2009. / 11:54

Autor: Natali Marković

Prava tableta za bolje pamćenje uskoro na tržištu

Više nećete morati strahovati od dekoncentracije, problema s pamćenjem podataka ili nalaženjem dokumenata koje ste zagubili. Stručnjaci smatraju kako će ovaj lijek postati neizostavan dio svakodnevice, a na radost učenika I studenata olakšat ce proces memoriranja podataka

Memorijska tableta Memorijska tableta Lijek je u početku proizveden za oboljele od Alzheimerove bolesti, ali bi u dručkijem, redizajnirom obliku mogao biti u prodaji kroz nekoliko godina.

Naime, nekoliko multinacionalnih kompanija u Americi krenulo je u borbu za izbacivanje ovakvih tableta, tako da se trenutačno u njihovim laboratorijimarazvijaju čak dvije vrste tableta za poboljšanje pamćenja.

Obe vrste imaju efekt poboljšanja pamćenja koji su poželjni za oporavak pacijenata koji uslijed starosti pate od lagane demencije.
Steven Ferris, neurolog I bivši član Odbora za hranu I lijekove u Americi, predviđa kako će blaža verzija pilula biti dostupna zdravim ljudima te postati svakodnevni životni dodatak.

U Velikoj Britaniji zdravi konzumenti već su uzimali lijekove za poboljšanje pamćenja.
Provigil, lijek koji liječi narkolepsiju, znaju uzimati studenti kako bi ostali budni, dok Adderall XR I Ritalin, koji inače liječe poremećaj koncentracije, koriste za poboljšanje usredotočenosti.

Glasnogovornik Adederall XR-a, govori: "Dobivamo jako puno poziva od studenata iz koledža I domova . Raspituju se o djelovanju I nuspojavama. Postoje neki rizici, na primjer, može uzrokovati visok krvni tlak, stoga nije preporučljivo uzimati ga na svoju ruku."
U Zdravstvenom odjelu kažu kako nije ilegalno kupovati lijekove putem interneta, ali ipak nije preporučljivo.

Barbara Sahakian,profesorica neuropsihološke klinike na Cambridgeu tumači kako ljudi nisu uvijek u svom najboljem izdanju, te da bi voljeli pred brojnim svakodnevnim izazovima ostati "izoštrena" uma. "Danas nije tabu piti energetska pića, a poboljšivači pamćenja imaju slična svojstva.",tvrdi ona.
Danas ideja u začetku, sutra budućnost sviju nas.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika