19.02.2009. / 16:04

Autor: Eduard Šoštarić

Cessna je prije pada 20 minuta letjela u zabranjenoj zoni

Iznad područja gdje je Cessna T303 nestala 5. veljače 2009. bila je na snazi zabrana letenja u periodu od 8 do 15 sati i to na visinama od 6500-16000 stopa. Zrakoplov se nalazio 20 minuta u zabranjenoj zoni a posada nije reagirala na upozorenja iz Flight Operation Centra

Vinko Prizmić, šef Hrvatske gorske službe spašavanjaVinko Prizmić, šef Hrvatske gorske službe spašavanjaIznad područja gdje je Cessna T303 nestala 5. veljače 2009. bila je na snazi zabrana letenja u periodu od 8 do 15 sati i to na visinama od 6500-16000 stopa. Zabranu letenja je tražio MORH, a kontrola letenja publicirala je obavijesti (tzv. NOTAM-e) za sektore Lika East and Lika West. MORH u tom području obično rezervira zračni prostor kada se odvija letenje vojnih zrakoplova MiG-21 ili bespilotnih letjelica. Zrakoplov Cessna ušao je u aktivnu zonu zabrane leta na visini od 8500 stopa i između 14 i 15 sati po lokalnom vremenu.

Nacional.hr doznaje da se Cessna nalazila 20 minuta u zabranjenoj zoni i unatoč upozorenjima iz Flight Operation Centra posada nije reagirala. Zrakoplov je nestao sa radarskog ekrana u 14 sati i 54 minuta po lokalnom vremenu. Prije njega, na zadarski aerodrom je sletio školski zrakoplov Piper iz Intercockpitove škole koji je osjetio neke probleme sa zaleđivanjem, ali je zaobišao područje kod Velebita i obalom došao do zračne luke Zemunik.

Objavljivanje komunikacije između posade i kontrolora vjerojatno bi puno toga razjasnilo u interesu javnosti kao što su američke zračne vlasti odmah po padu zrakoplova Dash Q400 kod Buffala objavile snimku razgovora posade i kontrolora bez obzira na istražni postupak koji je u tijeku.

Vezane vijesti

Četvero poginulih u sudaru helikoptera i zrakoplova u Njemačkoj

Četvero poginulih u sudaru helikoptera i zrakoplova u Njemačkoj

Četiri osobe poginule su u nedjelju u sudaru helikoptera i malog zrakoplova na aeromitingu na jugu Njemačke, javila je policija.Nesreća se dogodila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika