20.02.2009. / 10:10

Autor: Katarina Zorić

Prevareni topnici HV-a: Hrvatska Haagu poslala 50 iskaza protiv Gotovine, Čermaka i Markača

Iskazi hrvatskih topnika tim su činom postali službeni dokazni materijal haaškog tužiteljstva koji sada raspolaže osobnim iskazima i dnevnicima pedesetak topnika. Ukoliko želi pobiti eventualne dokaze protiv generala, obrana će možda morati pozvati navedene topnike kao svjedoke u Haag. To znači da obrana pisane iskaze topnika ne može koristiti kao svoje dokaze

Nakon što je izbila afera s tzv. topničkim dnevnicima, Vojna policija RH obavila je na desetke obavijesnih razgovora s bivšim i sadašnjim pripadnicima topništva HV-a kojima je rečeno da je to u svrhu obrane generala Gotovine, Čarmaka i Markača. Iskazi su potom poslani u Haag glavnom tužitelju Sergeu Brammertzu kojemu su potrebni za osudu Gotovine, piše Večernji list.

Ispitani hrvatski topnici kažu da su obmanuti,a obrane optuženih generala ljute su na postupak hrvatske države. Prema bilješkama poslanim u Haag, kako kažu, vidi se da su topnici ispitivani o stvarima koje Haaški sud službeno nije naložio. Obrane smatraju da je upućivanjem više od 50 iskaza tužiteljima Haagu počinjena šteta generalima jer su hrvatski vojni policajci istraživali detalje o djelovanju topništva i postrojbi u Oluji, a ne nestalu dokumentaciju.

Iskazi hrvatskih topnika tim su činom postali službeni dokazni materijal haaškog tužiteljstva koji sada raspolaže osobnim iskazima i dnevnicima pedesetak topnika. Ukoliko želi pobiti eventualne dokaze protiv generala, obrana će možda morati pozvati navedene topnike kao svjedoke u Haag. To znači da obrana pisane iskaze topnika ne može koristiti kao svoje dokaze.

Službenih informacija o tome kako su se tražili topničkim dnevnici nema. Večernji pak piše da se neslužbeno moglo čuti kako teze prema kojima se Ured za suradnju s haaškim sudom pretvorio u servisere haaških tužitelja, ne stoje.

Nastojeći utvrditi koji dokumenti od onih što ih Haaško tužiteljstvo potražuje doista postoje i gdje su, vojna policija uistinu je razgovarala s nizom osoba koje su bile aktivne u Oluji. Pitalo ih se o tome koji su dokumenti proizvedeni i gdje su pohranjeni. Večernjakov izvor navodi kako se tim razgovorima došlo do pet osoba koje su rekle da su određene dokumente zadnji put vidjele kod Marina Ivanovića iz odvjetničkog tima generala Ante Gotovine, te da je tako protiv njega pokrenut postupak.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović nije htio komentirati najnovija zbivanja oko ispitivanja o tponičkim dnevnicima. Govoreći o svom dogovoru s Brammertzom, Šimonović je rekao: "Raščišćeno je koji dokumenti postoje, a koji ne. Haag traži 23 vojna dokumenta, a za Hrvatsku to znači da ih mora pronaći ili utvrditi kod koga su bili u posjedu." Šimonović je najavio da će počinitelji odgovarati ako se utvrdi da su dokumenti nestali.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika