13.01.2004. / 00:00

Autor: Aleksandar Stajčić

HAŠKI TRIBUNAL

DEN HAAG: NASTAVAK SUĐENJA MILOŠEVIĆU

DEN HAAG: NASTAVAK SUĐENJA MILOŠEVIĆU
Suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću nastaviti će se u utorak na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu. Očekuje se da će tužiteljstvo pokušati dokazati Miloševićevu povezanosti s genocidom u Bosni. No, optužbe za genocid najteže je dokazati te je do sada donesena samo jedna takva presuda, a radi se o bosanskom Srbinu, generalu Radislavu Krstiću, kojega čeka 46 godina zatvora zbog njegove uloge u pokolju nad civilima u Srebrenici.
Međunarodni pravni stručnjaci slažu se u ocjeni da su tužitelji bili u mogućnosti ukazati na to da je Slobodan Milošević vukao konce zločina koje su Srbi počinili u Hrvatskoj, Bosni i Kosovu. Neki od stručnjaka smatraju da se etničko čišćenje ne bi trebalo smatrati genocidom, te da Milošević nije imao dovoljno moći nad bosanskim Srbima kako bi zaustavio masakr u Srebrenici.
Tužiteljstvo se u velikoj mjeri oslanja na svjedočenje bivšeg zapovjednika NATO-a Wesley Clarka, koji je na svjedočenju u prosincu rekao da je Milošević bio svjestan opasnosti da bosanski Srbi počine genocid u Srebrenici, ali ih je i dalje podržavao.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika