24.02.2009. / 12:50

Autor: Ivica Medo

nogomet

Antinogometna predstava na Poljudu u kojoj su sudac i konfeti jeftina izlika

Izvršni dopredsjednik nije se zapitao zbog čega Dinamo igra tako loše i tko je najodgovorniji zbog toga? Nije tu riječ samo o kupovini igrača sumnjive kvalitete ili igrača čije je vrijeme već prošlo, nego i o kompoziciji momčadi koju je Marijan Vlak složio za najveći derbi hrvatskog nogometa

Ivica Medo, glavni urednik 90minutaIvica Medo, glavni urednik 90minuta"Bila je to antipropaganda nogometa, suđenja i organizacije", ponovio je svoje mišljenje o sinoćnjom srazu Hajduka i Dinama izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić na današnjoj press-konferenciji koja se održala na maksimirskom stadionu.
U detaljnoj analizi suđenja Ivana Bebeka pobješnjeli Mamić bio je u elementu, pa se sjetio i majke televizijskog komentatora Ivice Blažička, a zatim ustvrdio: "Ma kako ovo nije bio prekršaj, pa to je bio đon za zatvor."

Mamić je analizirao po njemu četiri ključna sporna detalja koja su odlučila ishod utakmice. Tvrdi kako je Jurica Buljat trebao dobiti crveni karton već u 15 sekundi utakmice kada je u stilu Martina Taylora pokupio Marija Mandžukića. Prema Mamićevom mišljenju "pocrvenuti" je trebao i Srđan Andrić u 14. minuti kazavši da je zbog grubog prekršaja na Robertu Kovaču trebao dobiti drugi žuti karton, a zatim se opet dotakao Jurice Buljata, koji je prema njegovom mišljenju trebao u 40. minuti dobiti žuti karton u potezanju s Dejanom Lovrenom.

Naravno najviše pozornosti privukla je sporna situacija kod dosuđenog jedanaesterca u posljednjim sekundama prvog poluvremena.

"Jasno je vidljivo da se Calello pokušao izmaknuti i da je lopta pogodila u ruku koju je držao uz tijelo. Samo je Bebek vidio penal, igrači uopće nisu reagirali", gnjevno je izjavio Mamić te je u daljnoj lamentaciji zaključio: "Sudac je tijekom cijele utakmice perfidno pomagao Hajduku i doveo ga do pobjede. Ne želimo da nam Bebek ikada više sudi. Tražit ćemo strane suce."

Nikakav nogomet

Mamić je dobro nakon utakmice zaključio kako ni Dinamo, ali niti Hajduk s ovakvom igrom nemaju šansi u europskim natjecanjima. Za njega su utakmica i igra bili ispod svake razine. Sličnu konstataciju iznio je i izbornik Slaven Bilić, a da je tome uistinu tako svjedoči izjava Tomislava Butine: "Ova utakmica dokaz je da Dinamo i Hajduk nisu ničim zaslužili svu ovu pompu. Ovo što smo vidjeli nije nikakav nogomet."
Butini treba vjerovati, igrači ipak najbolje znaju kako su odigrali i koliko vrijede.

Zdravko Mamić se nije zapitao zbog čega Dinamo igra tako loše i tko je najodgovorniji zbog toga? Nije tu riječ samo o kupovini igrača sumnjive kvalitete ili igrača čije je vrijeme već prošlo, nego i o kompoziciji momčadi koju je Marijan Vlak složio za najveći derbi hrvatskog nogometa. Sramotno je da Dinamo ni jednom nije zapucao u okvir vrata, ali to i nije preveliko čudo jer se po odabiru igrača moglo i prije utakmice zaključiti kako će Dinamo teško stvarati šanse. Jasno je da su "modri" na Poljud došli po remi, a kad igrate na "nulu" obično ne dobijete ništa.

Treneri se često znaju poslužiti izlizanom frazom kako im se novinari ne bi trebali miješati u posao, jer stručno nisu potkovani za detaljne analize. No, pravo je pitanje trebaju li momčadi uopće imati trenera da bi prikazali nogomet kakvog smo gledali na Poljudu.

Taktika "nabij i izbij" donijela je rezultat Hajduku, pa Ante Miše ima kakvu takvu izliku i može reći kako je bitno postići cilj, a kako se do njega došlo i nije toliko važno. No, trener Dinama nema opravdanja. Možda sudac i nije bio na visini zadatka, možda nije trebao svirati jedanaesterac, ali sve je to slabo opravdanje za igru u kojoj ne uspijete povezati dva dodavanja i zapucati na vrata. Predsjednik Dinama Mirko Barišić upitao se kako to da Dinamo nije odigrao ni izbliza u formi koju je pokazivao na pripremama. Možda je razlog tome što se sve normalne momčadi na pripremama uvježbavaju za natjecateljske utakmice, a ne obratno.
Vlak je postavio formaciju u kojoj je bilo previše igrača koji nisu igrali na svojim prirodnim pozicijama. Može li momčad koja, recimo, na desnoj strani ima statične igrače poput Lovrena i Badelja, a u sredini terena "kreativce" poput Calella i Vrdoljaka doći do pobjede u ozbiljnoj utakmici?

Nema širine, nema dubine

Nogomet nije atomska fizika, neki principi su već desetljećima isti. Luka Kaliterna davno je rekao: "Tko nema širinu, nema ni dubinu." A nema ni širine ni dubine ako na bočnim pozicijama nemate igrače koji svojom motorikom mogu odgovoriti postavljenim zadacima.

Lijeva Dinamova strana imala je nešto više smisla. Za Hrgovića se može reći kako je po vokaciji klasični lijevi bek, ali Sammir teško da može igrati na sadašnjoj poziciji. Doveden je u Dinamo kao "playmaker", trebao je biti Modrićeva zamjena, a što danas igra? Pretvorio se u krilnog igrača, a igru vodi Vrdoljak.
U narednih nekoliko dana i to već kod prve pobjede protiv "moćne" Cibalije, Intera ili Zadra sigurno ćemo čuti izlike kako je to bila tek prva utakmica u nastavku sezone i momčadi još nisu bile u punoj formi. Ponovit će se već toliko puta ispričana priča, ali malo koga će zavarati. Posebice skaute brojnih europskih klubova koji su bez komentara napustili stadion u Splitu.

Vezane vijesti

Vijećnici SDP-a i HNS-a neće dopustiti da Hajduk nestane

Vijećnici SDP-a i HNS-a neće dopustiti da Hajduk nestane

Vijećnici SDP-a i HNS-a u splitskome Gradskom vijeću na današnjoj su zajedničkoj konferenciji za novinare optužili gradsku vlast i sadašnju upravu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika