Objavljeno u Nacionalu br. 693, 2009-02-24

Autor: Eduard Šoštarić

Malverzacije u vojsci

Vojska traži da se ugrade neispravni motori

MINISTAR OBRANE
Branko Vukelić nemoćan
je pred malverzacijama
u održavanju i remontu
zrakoplovne tehnikeMINISTAR OBRANE Branko Vukelić nemoćan je pred malverzacijama u održavanju i remontu zrakoplovne tehnikePrema dokumentaciji u posjedu Nacionala, ministar obrane Branko Vukelić očito nema kontrolu nad dijelom oružanih snaga koji se brine o logistici i održavanju vojne tehnike. Nacional je došao do dokumentacije iz koje je vidljivo kako oružane snage pokušavaju natjerati Zrakoplovni zavod da potpiše preuzimanje četiriju motora za helikoptere Mi-8 koja su došla neispravna s remonta u Azerbejdžanu, a za čiji je remont bila zadužena ukrajinska tvrtka "Ukrspetexport". Brigadir Damir Kuštelega iz Zapovjedništva za logistiku inzistira na njihovu prijemu unatoč tomu što je komisija Zrakoplovno-tehničkog zavoda u rujnu 2008, pa potom 3. veljače 2009. ustvrdila njihovu neispravnost i nedostatke i poslala nalaz Zapovjedništvu za logistiku, odnosno reklamaciju. Radi se o tome da su radovi na motorima rađeni uz posredovanje hrvatske tvrtke "Informatika Sistemi" i njezina direktora Đure Sesara, te ako Zrakoplovni zavod ne zaprimi motore, neće se moći ni naplatiti usluga, odnosno Đuro Sesar neće dobiti novac za svoje usluge posredovanja. Zbog čega vojska, koja je korisnik letjelica Mi-8, inzistira na preuzimanju neispravnih motora i time sama sebe dovodi u opasnost ugrožavajući sigurnost posada, nije posve jasno, ali je vjerojatno riječ o dobro poznatom lobiju unutar oružanih snaga koji već više od deset godina posluje s Đurom Sesarom i njegovom problematičnom tvrtkom.

Još je poraznije da ova četiri motora za dva helikoptera Mi-8 stoje neispravna od ljeta ove godine, što znači da oba helikoptera Mi-8 ne bi primjerice mogla letjeti u slučaju potrebe za gašenjem požara. S ovim bi se problemom morao prije svega baviti načelnik Glavnog stožera Josip Lucić koji zapovijeda spomenutim postrojbama, a ne ministar obrane Branko Vukelić. Ipak, Vukelić i dalje tolerira posredničke tvrtke u održavanju letjelica unatoč obećanju kako će se od toga odustati. Naime, sad se tvrtka "Informatika Sistemi" ne može nazivati posrednikom nego predstavnikom ukrajinske tvrtke "Ukrspetexport". Dakle, forma se promijenila, ali je sve ostalo isto. Stoga je ipak najvažnije da se Zrakoplovni zavod što prije izdvoji iz oružanih snaga i izravno sklapa ugovore.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika