24.02.2009. / 10:29

Autor: Katarina Zorić

Šefovima državnih tvrtki Sanader smanjuje plaću

U nekim državnim poduzećima direktorske plaće dosežu i 50 tisuća kuna. O štednji nema ni govora jer se kupuju luksuzni automobili, a posluje se s gubitkom i živi od državne subvencije

Vlada se danas sastaje sa direktorima 19 državnih poduzeća, a na devnom redu sastanka naći će se, među ostalim, i direktorske plaće. Naime, Vlada je odlučila krenuti u obračun s recesijom mjerama štednje pa se očekuje da će doći do smanjenja plaća šefovima državnih tvrtki.

U nekim državnim poduzećima direktorske plaće dosežu i 50 tisuća kuna. O štednji nema ni govora jer se kupuju luksuzni automobili, a posluje se s gubitkom i živi od državne subvencije. Međutim, Vlada je tome oodlučila stati na kraj. Kako piše Jutarnji list, tražit će konkretne planove štednje u tvrtkama poput HEP-a, Hrvatskih autocesta, Hrvatskih željeznica, itd. Za razliku od privatnog sektora gdje se remen već odavno počeo stezati, tvrtke u državnom vlasništvu dosad su prošle bez ijedne krizne mjere.

Hoće li Vlada uistinu inzistirati na konkretnim mjerama štednje, teško je reći jer i u Vladi, ali i u javnim poduzećima poručuju da se za sada neće štedjeti na zaposlenima. To znači da se oko 70 tisuća zaposlenih ne treba bojati za svoja radna mjesta i sigurne plaće. Osim toga, u velikom dijelu državnih poduzeća na snazi su kolektivni ugovori koji jamče čak i daljnji rast plaća.

Dio čelnika državnih poduzeća kaže kako su i prije zahtjeva iz Vlade izradila planove štednje, ali riječ je o simboličnim mjerama poput rezanja troškova marketinga i reprezentacije. Ipak, poučeni slučajem HEP-a šefovi državnih tvrtki neće obnavljati ni službeni vozni park.

Navodno će Vlada od direktora poduzeća u većinskom državnom vlasništvu tražiti da iznesu planove i programe razvoja svojih poduzeća i sukladno tome koje troškove mogu smanjiti, a da istodobno ne trpi zaposlenost. Smanjenje plaća zaposlenih neće se tražiti jer to ne bi djelovalo poticajno. Objašnjenje je da bi tako došlo do manjih prihoda u proračunu jer bi radnici sa smanjem plaćama imali manju kupovnu moć.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika