24.02.2009. / 11:56

Autor: Katarina Zorić

'Mali miš' Zagorec na sudu otkrio kako je kupovao oružje

Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak nakon ročišta izjavio je da je njegov branjenik suočen s novom ucjenom

Vladimir ZagorecVladimir ZagorecAferu dragulji iskonstruirali su moji neprijatelji u državnom vrhu, izjavio je danas na sudu umirovljeni general Vladimir Zagorec tijekom iznošenja obrane. Za sebe je rako da je mali miš protiv kojega je cijela država na čelu s predsjednikom Stjepanom Mesićem. Govorio je i o kupnji oružja koju je za potrebe Hrvatske obavljao za vrijeme embarga na uvoz oružja, tajnim računima i o ucjenama.

Pričajući o kupnji oružja, Zagorec je rekao da se oružje nije kupovalo od švercera, nego da se kupovina odvijala na razini između država. Napomenuo je da su države zbog embarga imale eksponirane određene ljude, odnosno tvrtke preko kojih se kupovina odvijala.

Napomenuo je kako u prilog tome govori i pismo koje je predsjednik Stjepan Mesić prezentirao kao mafijašku prijetnju. Kaže da je riječ o pismu ruskog generala Aleksandra Koržakova, koje nosi zaglavlje ruskog parlamenta, udružbeni broj te potpis ruskog ambasadora, napomenuvši da je Koržakov podpredsjednk antikorupcijskog komiteta.

Zagorec je rekao kako je on samo mogao naručivati oružje, ali da je novac prema nalogu Gojka Šuška išao iz Ministarstva financija. Kao dokaz toga da nije imao ovlasti raspolaganja novcem, umirovljeni general je podsjetio na brijunske transkripte.

Zagorec smatra da je aferu u kojoj je optužen smislio netko "puno perfidniji" od Hrvoja Petrača koji je prvi u javnosti iznio tezu o Zagorčevoj krađi dragog kamenja iz sefa Ministarstva obrane. Prema njegovom mišljenju, to je mogao konstruirati netko tko dobro poznaje pravo i tko je imao pristup dokumentaciji, kao što je, kako je rekao Anto Nobilo ili netko takav. "Sve je obavljeno uz suglasnost državnog vrha", rekao je Zagorec.

Na jučerašnjem je ročištu pročitan iskaz Ive Pukanića u kojem stoji kako mu je kutije koje je Zagorec navodno odnio iz MORH-a pokazala osoba od povjerenja. Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak nakon ročišta izjavio je da je njegov branjenik suočen s novom ucjenom.

Prema Hodakovim riječima, rečeno mu je da treba dati tri milijuna eura, a sudu će se onda predočiti dokaz da nikada nije vidio drago kamenje. Ako ne daš, svjedočit ćemo da si nam ih dao da ih prodamo, poručeno je Zagorcu. Hodak je rekao da Zagorca ucjenjuje ista ekipa koja mu je prije nekoliko godina otela sina.

Optužba će završne riječi iznijeti u petak, a odluka suda očekuje se u ponedjeljak.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika