25.02.2009. / 08:28

Autor: Katarina Zorić

Saborski zastupnici rade osam dana mjesečno, a na dan zarade 1875 kuna

Dobra popunjenost saborskih stolica vrlo rijetka je rijetka. Njaveći broj zastupnika može se vidjeti ujutro iza 9:30, kada sjednicu prenosi HTV

Zastupnici Hrvatskog sabora prošle su godine imali 267 slobodnih dana, a dnevno su zarađivali 1875 kuna. Naime, protekle godine održano je sedam saborskih sjednica koje su trajale ukupno 98 dana, što je prosječno osam radnih dana na mjesec, za plaću od minimalno 15.000 kuna.

Nakon što je ukinut cjelodnevni TV prijenos saborskih sjednica, svaki se građanin zahvaljujući internetu može uvjeriti da zastupnici imaju zapravo trodnevni radni tjedan, piše Jutarnji list.

Sjednice počnu srijedom, a završe petkom, i to najkasnije do 15 sati. Dobra popunjenost saborskih stolica vrlo rijetka je rijetka. Njaveći broj zastupnika može se vidjeti ujutro iza 9:30, kada sjednicu prenosi HTV. Međutim, kako dan odmiče broj zastupnika u sabornici se smanjuje, a do 19 sati ostane ih svega nekoliko, osim ako na dnevnom redu nije izuzetno važan zakon.

Gledajući po danima, najviše zastupnika dođe petkom na glasanje. Tada, zbog stranačke stege, ispune saborske klupe, posebno zastupnici vladajuće koalicije.

Veliki broj zastupnika bude nazočan i na Aktualnom satu. Međutim, Aktulani sat je samo na početku svake sjednice, što znači da je lani bio samo sedam puta.

Ljetni odmor zastupnicima počinje15. srpnja i traje do 15. rujna, a zimski od 15. prosinca do 15. siječnja. Mogu ga prekinuti jedino izvanredne sjednice, kao što su prošle godine u zadnji trenutak usvajali proračun.

Novinari koji redovito prate rad Sabora kažu da zastupnici koji su pročitali sve zakone o kojima se raspravlja malobrojni. Navode da je još i manje onih koje bi mogli zamoliti da im objasne neki dio zakona o kojem se vodi rasprava.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika