26.02.2009. / 14:14

Autor: Katarina Zorić

Krah crnogorskog turističkog čuda

Valdanos, koji se ubraja među najatraktivnije crnogorske lokacije, ponuđen je u zakup na 30 godina s mogućnošću njegovog produžetka. Riječ je o uvali čija je površina kopnenog dijela 3,46 milijuna kvadrata, dok je plaža duga 342 metra i široka 11 metara. U uvali se nalazi vojno odmaralište koje nije u funkciji, a površina objekata je 8.700 kvadratnih metara

Na rtu Zavala u Budvi  grupacija Mirax trebala je sagraditi turističko naselje  vrijedno 280 milijuna euraNa rtu Zavala u Budvi grupacija Mirax trebala je sagraditi turističko naselje vrijedno 280 milijuna euraPosljedice globalne krize osjećaju se i u Crnoj Gori, a to se najbolje vidi u smanjenom interesu za kupovinu atraktivnih turističkih lokacija. Kao najsvježiji primjer crnogorski nezavisni dnevnik Vijesti navodi tender za dugoročni zakup kompleksa Valdanos kod Ulcinja, a koji se zatvara za manje od sedam dana jer već više od dva mjeseca nitko nije otkupio tendersku dokumentaciju.

Valdanos, koji se ubraja među najatraktivnije crnogorske lokacije, ponuđen je u zakup na 30 godina s mogućnošću njegovog produžetka. Riječ je o uvali čija je površina kopnenog dijela 3,46 milijuna kvadrata, dok je plaža duga 342 metra i široka 11 metara. U uvali se nalazi vojno odmaralište koje nije u funkciji, a površina objekata je 8.700 kvadratnih metara.

Interes za Valdanos svojedobno je pokazala bankarska obitelj Rothschild iz Velike Britanije. Osim njih, zanimanje za uvalu tijekom tendera za izražavanje interesa za zakup Valdanosa i Otoka cvijeća kod Tivta pokazalo je i 16 kompanija iz Njemačke, Amerike, Austrije, Mađarske, Rusije, Francuske i Italije. Zanimanje su također pokazali i međunarodni konzorciji - Kirkwood Capital Investment LTD, Vegrad d.oo, Accor Group-Hrvatska, Francuska, USA, Slovenija i konzorcijum kompanija Rostok i GAA MartaConsulting-Rusija i Dubai, kao i crnogorska kompanija – Imobilia iz Budve.

Obitelj Rothschild uključena je crnogorski projekt Porto Montenegro u Tivtu, zajedno sa Piterom Mankom, Olegom Deripaksom i drugim investitorima, ali se zbog krize sporo odvija i realizacija tog posla. S problemima se suočavaju i druge slične lokacije u Crnoj Gori, a postoji i niz velikih lokacija za koje još nije ni raspisan tender zbog usporene pripreme, kompliciranih projekata i slabog zanimanja investitora zbog krize, iako se godinama priča o njihovom razvoju. Za svaku od crnogorskih lokacija plan je bio da se izgrade turistička naselja koja će voditi najpoznatiji hotelski brendovi u svijetu, ali su se stvari zakomplicirale zbog globalne krize.


Kako piše nezavisni dnevnik Vijesti, za ulcinjsku Veliku plažu i Adu nade se polažu u vladarsku obitelj Abu Dabija – Al Nahijan, čija je delegacija više puta boravila u Crnoj Gori i predstavila idejna rješenja za projekt.

Međutim, i arapske zemlje su smanjile ulaganja zbog globalne krize pa je neizvjesno prognozirati kolike su šanse da se stvarno prijave za ulcinjske lokacije. Prema neslužbenim informacijama, Arapi su u trenutno u pripremi idejnih rješenja, angažiranju stručnjaka i slično, a već su uložili desetak milijuna eura.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika