26.02.2009. / 16:26

Autor: Katarina Zorić

Ekonomisti: Vladine antirecesijske mjere obična su kozmetika

Ekonomski stručnjak Damir Novotny istaknuo je kako Vladine mjere neće bitno utjecati na zaustavljanje recesije, a smatra da je riječ o paketu mjera čija je jedina svrha umirivanje javnosti

Damir Novotny tvrdi da mu antirecesijske mjere izgledaju poput predizborne kampanjeDamir Novotny tvrdi da mu antirecesijske mjere izgledaju poput predizborne kampanjeUgledni ekonomski stručnjaci prokomentirali su za Nacional.hr Vladine antirecesijske mjere. Slažu se u ocjeni da je riječ o kozmetičkim mjerama koje neće bitno utjecati na recesiju u Hrvatskoj.

"Antirecesijske mjere Vlade izgledaju kao predizborni politički program, a ne kao paket ekonomskih mjera koje bi trebale pomoći Hrvatskoj da se suoči s recesijom", rekao je ugledni ekonomski stručnjak Damir Novotny.

Napomenuo je kako je Vlada danas predstavila već poznate stvari koje dugoročno ne mogu riješiti probleme. "Recesiju se ne može zaustaviti blagim političkim preporukama. Moramo se ugledati na zapadnoeuropske zemlje čije su vlade donijele fiskalne zakone. Na taj način se ozakonjuju mjere ukupnih ekonomskih politika koje onda mogu zaustaviti negativne recesijke trendove", rekao je Novotny.

Istaknuo je kako Vladine mjere neće bitno utjecati na zaustavljanje recesije, a smatra da je riječ o paketu mjera čija je jedina svrha umirivanje javnosti.

Ekonomski analitičar Slavko Kulić također ne gleda blagonaklono na antirecesijske mjere. "Pomoću njih se ne može ništa napraviti osim odgađanja susreta svijesti s vlastitom stvarnosti što je u interesu političke vlasti do izbora", kaže Kulić.

Radi se o održavanju stvarnosti na sustavu dnevne važnosti, ističe Kulić i upozorava da je to najlošiji sustav u povijesti vlasti.

Slavko Kulić kaže da se pomoću Vladinih mjera ne može ništa napraviti osim odgađanja susreta svijesti s vlastitom stvarnosti; Foto: Pixsell Slavko Kulić kaže da se pomoću Vladinih mjera ne može ništa napraviti osim odgađanja susreta svijesti s vlastitom stvarnosti; Foto: Pixsell Tihomir Domazet, predsjednik Hrvatskog instituta za financije i računovodstvo, kaže da su antirecesijske mjere deklarativne i nisu konkretne.

"Veći dio mjera se odnosi na štednju, ali je riječ o smanjenju troškova. Iza poruke o štednji krije se mnogo važnija poruka, a to je da se većina druguh mjera nastavlja na dosadašnje ciljeve ekonomske politike", kaže Domazet. Napominje da se ekonomska politika ne mijenja što nije dobro jer, kako kaže, dosad nije dala dobre rezultate.

Domazet smatra da bi Hrvatska trebala povesti više računa o događanjima u regiji: "U svijetu je zapravo najveće žarište svjetske krize u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi. Riječ je o problemima banaka koje se suočavaju s ogromnim poteškoćama. Predviđanja su da bi najprije mogla stradati Ukrajina, a onda bi se mogao dogoditi domino efekt koji utječe na sve zemlje u regiji. Hrvatska bi i o tome morala razmišljati."

Domazet kaže da bi pravo riješenje bila promjena ekonomske politike i uvođenje mjera koje će nas hitno spasiti.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika