01.03.2009. / 13:32

Autor: Berislav Jelinić

Ico Mateković: Zagorec je tražio da prodam dragulje

Odvjetnik Zvonimir Hodak nije govorio istinu kada je rekao da su mu nepoznate osobe ponudile dokaze koji bi oslobodili Vladimira Zagorca. Radilo se o dokazima koji terete Zagorca, a koje bi predali Zagorcu u ruke uz novčanu naknadu

Ivan Ico Mateković želi bolje uvjete izdražavanja kazne za otmicu Zagorčeva sinaIvan Ico Mateković želi bolje uvjete izdražavanja kazne za otmicu Zagorčeva sinaPrije otprilike mjesec dana Državno odvjetništvo doznalo je da bi mogli postojati novi dokazi koji povezuju najodlikovanijeg hrvatskog generala Vladimira Zagorca sa draguljima koji su nestali iz njegova ureda u Ministarstvu obrane, doznao je Nacional iz upućenih domaćih izvora. Te zanimljive informacije Državnom odvjetništvu ponudio je Ico Mateković, osoba koja je pravomoćno osuđena na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog otmice Tomislava Zagorca, tada malodobnog sina Vladimira Zagorca.

Ico Mateković ponudio je iz zatvora Državnom odvjetništvu informacije za koje on tvrdi da su dokazi da je Vladimir Zagorec otuđio dragulje iz sefa svog ureda, zbog čega mu se trenutno sudi u Zagrebu. Mateković je ponudio Državnom odvjetništvu iskaz o tomu kako mu je Zagorec ponudio te dragulje da ih pokuša prodati. Mateković je ponudio Državnom odvjetništvu i fotografije tih dragulja, a prema pisanju Novog lista, navodno i još neke informacije o drugim kriminalnim aktivnostima u koje je bio uključen Vladimir Zagorec.

Zauzvrat za te informacije i iskaz o draguljima, Mateković je od Državnog odvjetništva zatražio pozitivniji pristup u izvršenju njegove zatvorske kazne. Tražio je beneficije u zatvoru i to one koje je sukladno svom zatvorskom statusu i mogao dobiti. Vrlo je vjerojatno da se Mateković odlučio na takav potez zato što je nakon ubojstva Ivane Hodak vraćen u zatvoreni dio kaznionice u Lepoglavi, iako je prije toga boravio u poluzatvorenom odjelu. Zbog toga je Mateković jedno vrijeme od 31. listopada 2008. i štrajkao glađu. Tvrdio je da je to bio njegov mirni prosvjed protiv kršenja njegovih prava koja mu jamči Zakon o izdržavanju kazne i Kućni red kaznionice u Lepoglavi.

Državno odvjetništvo počelo je provjeravati Matekovićeve navode. Među ostalim, trenutno još nisu sigurni niti radi li se o draguljima zbog čijeg se otuđenja Zagorcu već sudi, ili su postojali i još neki dragulji. Samom Matekoviću Državno odvjetništvo zasad nije ponudilo nikakve zatvorske beneficije i držalo se prema njemu prilično rezervirano.

Moguće je da je i zato Libero Mateković iste te dokaze ponudio i Zvonimiru Hodaku. Zvonimiru Hodaku ponudio je da otkupi te dokaze protiv Vladimira Zagorca za 3 milijuna eura. Hodak je sve to prijavio policiji i o tomu informirao nadležne državne institucije.

Međutim, Zvonimir Hodak je i sa tom situacijom prošli tjedan pokušao manipulirati. On je nakon pretposljednjeg sudskog ročišta na suđenju Vladimiru Zagorcu novinarima izjavio da su mu osobe koje su sudjelovale u otmici Zagorčeva sina ponudile dokaze koji bi oslobodili Vladimira Zagorca svake sumnje za krađu dragulja, te da su ga za te dokaze tražili 3 milijuna eura. Hodak je to nazvao ucjenom, te o tomu izjavio sljedeće: 'Ucjena je izgledala otprilike ovako: Daj nam tri milijuna, a mi ćemo sudu pružiti dokaze da ti to drago kamenje nisi nikada vidio, niti si znao da ono postoji. Ako ne daš novac, mi ćemo sudu dostaviti fotografije dragulja i posvjedočiti da si nam ih ti dao da ih prodamo'.

Hodak je izjavio da su fotografije, na kojima kutijice s dragim kamenjem izgledaju poput čokoladica, kao i iznos ucjene, dostavljeni na adresu njegovog ureda te da iza svega "stoji ista ona ekipa koja je otela Zagorčeva maloljetnog sina". Hodak je izjavio i da je podnesak o tome već u sudskom spisu, a policija provodi istragu. Rekao je da je policija već saslušala sve zaposlenike u njegovu uredu, preslušala sve telefonske razgovore, te oduzela fotografije. Međutim, Hodak nije govorio istinu kada je rekao da su mu nepoznate osobe ponudile dokaze koji bi oslobodili Vladimira Zagorca. Radilo se o dokazima koji ne idu u prilog Zagorcu, a koje bi predali Zagorcu u ruke uz novčanu naknadu.

Hodak je sve to ispričao nakon ročišta na Županijskom sudu u Zagrebu na kojem je pročitan iskaz Ive Pukanića, koji je dao istražiteljima 23. ožujka 2007. U tom iskazu Pukanić je govorio o kutijicama u kojima su se nalazili ukradeni dragulji. Priču o tim kutijicama Nacional je objavio 20. veljače 2007., a ubrzo nakon toga Državno odvjetništvo iniciralo je postupak koji bi u ponedjeljak trebao doći do faze izricanja prvostupanjske sudske odluke. Taj Pukanićev iskaz nije išao na ruku Zagorcu, ali je posve u medijima pao u drugi plan kada je Hodak javno počeo pričati o navodnim ucjenama s kojima se Zagorec suočio.

Državno odvjetništvo i policija nisu dosad htjeli komentirati posljednja zbivanja uz navodne nove dokaze protiv Zagorca dijelom i zato jer vjeruju da i bez tih novih informacija o Zagorčevoj vezi sa draguljima mogu računati na osuđujuću presudu protiv Zagorca.

Vezane vijesti

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a, premješten je iz zagrebačkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika