02.03.2009. / 08:13

Autor: Katarina Zorić

Rajčić: Topnički dnevnici ne postoje, a o njima pričaju oni koji nemaju pojma

Rajčića je Vlada angažirala prošle godine da napravi izvješće o uporabi topništva u Oluji, ali mu nije rečeno da će ta analiza biti dostupna i haškom tužiteljstvu

Rajčić kaže da dokumenti koje je analizirao nisu opterećenje generalima Gotovini, Čermaku i MarkačuRajčić kaže da dokumenti koje je analizirao nisu opterećenje generalima Gotovini, Čermaku i MarkačuMarko Rajčić koji je bio načelnik topništva u vrijeme Oluje, kaže da ne postoje dokumenti koje haško tužiteljstvo naziva topničkim dnevnicima.

Rajčića je Vlada angažirala prošle godine da napravi izvješće o uporabi topništva u Oluji, ali mu nije rečeno da će ta analiza biti dostupna i haškom tužiteljstvu."Manjkaju određeni dokumenti koji, po meni, ne mogu dokazivati da je bilo neselektivno ili prekomjerno gađanih civilnih ciljeva", rekao je umirovljeni stožerni brigadir u razgovoru za Večernji list.

Napominje da dokumenti koje je analizirao nisu opterećenje generalima Gotovini, Čermaku i Markaču. Prema njegovim riječima, za vrijeme Oluje gađani su isključivo visokoisplativi vojni ciljevi, a među njima i rezidencija Milana Martića.

"Glavnog tužitelja Oriea zanimalo je zašto smo gađali Martićev stan. Objasnio sam mu da je to bio cilj “izvan konkurencije”, jer je vojno logično da je protivnički zapovjednik imperativan cilj. Njegovom neutralizacijom dobiva se izrazita vojna prednost", objasnio je Rajčić.

Kaže da se ne može govoriti o prekomjernom granatiranju što tvrdi haško tužiteljstvo. "Smjelost je lupati o topništvu, a ne imati pojma o osnovnim činjenicama", rekao je Rajčić.

Pismo Ante Gotovine

Umirovljeni stožerni brigadir Marko Rajčić bio je planiran kao svjedok obrane Ante Gotovine. Međutim, igrom tužitelja, uz obvezujući nalog, prebačen je na listu svjedoka tužiteljstva. Cilj tužitelja bio je dokazati da je Gotovina gađanjem civilnih ciljeva proveo etničko čišćenje krajinskih Srba. No,Rajčić je svjedočio suprotno.

Nakon njegova svjedočenja umirovljeni general Ante Gotovina posalo mu je pismo u kojem izražava radost što su se ponono vidjeli nakon toliko godina. "Tvoj pozitivan duh i dobro raspoloženje prenio si na mene i osvježio ovaj strani ambijent. Vidjet ćemo se, ako Bog da, kada dođe vrijeme, uz dobre gradele i demižanu vina u našem lipom kraju. Do tada, prenesi srdačne pozdrave našim suborcima i prijateljima”, napisao je Gotovina.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika