02.03.2009. / 13:50

Autor: Hina

Počeli raditi uskočki odjeli: Od sudačke elite se očekuje brzina i stručnost

Ministar Šimonović je rekao kako od tih sudaca očekuje "brzinu, energičnost i stručnost". Dodao je da će oni raditi i na ostalim kaznenim predmetima kad za to budu imali vremena te da je predviđeno njihovo stalno usavršavanje i edukacija. Istaknuo je da je za osnutak "uskočkih odjela" na četiri suda izdvojeno dva milijuna kuna

Šimonović je suce koji će raditi u uskočim odjelima nazvao sudačkom elitom Šimonović je suce koji će raditi u uskočim odjelima nazvao sudačkom elitom Na županijskim sudovima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku danas su počeli raditi tzv. uskočki odjeli u kojima će na predmetima vezanim uz korupciju i organizirani kriminal raditi 60-ak sudaca koji su prošli strogu sigurnosnu provjeru.

Dovršena je tzv. uskočka vertikala, koja se počela graditi 2001. osnutkom USKOK-a, a završena je osnutkom Policijskoga nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala te izborom 61 suca koji će raditi na tzv. uskočkim predmetima, rekao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović na konferenciji za novinare na kojoj su objavljena imena svih sudaca.

Riječ je o sucima koji su prošli strogu sigurnosnu provjeru i koji će zbog rada na "uskočkim predmetima", koje se smatra složenijim i osjetljivijim od "običnih", primati i oko 15 posto veću plaću, to jest oko 2700 kuna neto, od županijskih sudaca. U medijima su to već prozvali "nadnicom za strah".

"Uskočke suce" izabrali su na četiri godine predsjednici županijskih sudova na temelju mišljenja njihovih kolega i sudačkih vijeća.

Na zagrebačkome Županijskom sudu na USKOK-ovim predmetima radit će 24 suca, splitskome 15, riječkome 12, a osječkome 10. Kako bi se ubrzalo rješavanje predmeta povezanih s korupcijom i organiziranim kriminalom, oni će biti dužni sedam dana nakon zaprimanja predmeta ili pravomoćne optužnice odrediti istražno ročište i glavnu raspravu. Svakog mjeseca suci će predsjednika suda morati izvještavati o stanju svakog poredmeta.

Ministar Šimonović je rekao kako od tih sudaca očekuje "brzinu, energičnost i stručnost". Dodao je da će oni raditi i na ostalim kaznenim predmetima kad za to budu imali vremena te da je predviđeno njihovo stalno usavršavanje i edukacija. Istaknuo je da je za osnutak "uskočkih odjela" na četiri suda izdvojeno dva milijuna kuna.

Najavljujući početak rada "uskočkih odjela" krajem studenoga prošle godine, Šimonović je suce koji će u njima raditi nazvao sudačkom elitom. Novinare je zanimalo kako se među njima našao i, kako ga mediji nazivaju, kontroverzni splitski sudac Slavko Lozina. Ministar na to nije odgovorio, nego je samo kratko ponovio da su suce birali predsjednici sudova u koje on ima puno povjerenje.

Predsjednik splitskoga Županijskog suda Ante Perkušić je objasnio da je na tom sudu malo sudaca, zbog čega su za "uskočke suce" izabrani svi istražni suci i suci kaznenog odjela prvog stupnja, pa tako i Lozina. Istaknuo je da po broju riješenih predmeta i potvrđenih ili ukinutih presuda nije mogao "nikoga sankcionirati" te da su svi prošli sigurnosnu provjeru. No, dodao je da bi sud uskoro trebao dobiti još šest sudaca te da je nakon toga moguć i drugačiji raspored poslova.

Zadnji podaci govore da je na četiri županijska suda trenutačno 169 "uskočkih predmeta" kojima je obuhvaćeno 1040 osoba, a u fazi istrage je 70 slučajeva u kojima je 263 osoba pod sumnjom za korupciju i organizirani kriminal. U prosjeku jednim je predmetom obuhvaćeno šest osoba.

Predsjednik Vrhovnoga suda Branko Hrvatina je objasnio da će te predmete završiti istražni suci i sudačka vijeća koja su na njima i dosad radila. Dodao je kako "uskočka vertikala" ima i svoju posebnu bazu podataka u kojoj se u svakom trenutku može vidjeti u kojoj je fazi pojedini predmet.

Vezane vijesti

Kongo u rukama gospodara rata

Kongo u rukama gospodara rata

Jedini način da se uđe u Shabundu ili iziđe iz nje jesu pješačenje 350 km kroz džunglu do Bukavua ili let. Tamošnji stanovnici nemaju novca za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika