Objavljeno u Nacionalu br. 694, 2009-03-03

Autor: Marko Biočina

MONTAŽA BETONARE U OMIŠLJU

Prašinom do jeftinog zemljišta

TOMO SPAROŽIĆ, načelnik općine Omišalj, prošlog se tjedna našao na udaru
kritika mnogih sugrađana zbog sporne odluke o prenamjeni zone PušćaTOMO SPAROŽIĆ, načelnik općine Omišalj, prošlog se tjedna našao na udaru kritika mnogih sugrađana zbog sporne odluke o prenamjeni zone PušćaNačelnik općine Omišalj Tomo Sparožić prošlog se tjedna našao na udaru teških kritika stanovnika tog gradića na Krku. Naime, građani Omišlja spriječili su da u njihovu naselju, u gospodarskoj zoni Pušća, bude montirana betonara. Tu betonaru u Omišalj je dopremila građevinska tvrtka GPP Mikić, u vlasništvu poduzetnika Nikole Turčića, jednog od najbogatijih i najmoćnijih ljudi na Krku.
Turčić je u prošlosti više puta bio povezivan sa slučajevima bespravne gradnje i rada bez građevinske ili lokacijske dozvole, a posebno u općini Malinska gdje je 2007. godine bez potrebne dokumentacije sagradio plažu i privez ispred svog hotela. Turčićevu moć mnogi tumače kao posljedicu njegove povezanosti s načelnikom te općine i lokalnim moćnikom hadezeovcem Antonom Spicijarićem, čija je supruga zaposlena u njegovoj tvrtki. Njegov je utjecaj u međuvremnu postao jak i na drugim dijelovima otoka. Tako je Turčić razmontiranu betonaru dovezao iz Karlobaga, gdje je godinama bespravno radila, i smjestio je na svoje zemljište u sklopu servisno-uslužne zone Pušća. Kad je betonara stigla, mnogi građani su se uplašili kako će ona uskoro početi s radom, a kad je to u svojoj izjavi u novinama indirektno potvrdio i Turčić, među građanima Omišlja pojavilo se veliko nezadovoljstvo.

Strah Omišljana od betonare u zoni Pušća je razumljiv, ako se zna da se tek stotinjak metara od nje nalaze kuće u istoimenom naselju. Stanovnici Pušće isticali su kako bi im betonara zbog velike količine pijeska i silicijske prašine ugrozila zdravlje, okoliš i obezvrijedila zemljište. Ipak, prava provala nezadovoljstva nastala je tek kad je Općina Omišalj službeno pokrenula postupak izmjena detaljnog plana uređenja servisno-uslužne zone Pušća. Naime, prema aktualnom planu u zoni nije dopuštena gradnja industrijskih pogona koji u zrak emitiraju otpadne čestice, pa tako i betonare. Zbog toga su mnogi posumnjali kako načelnik Sparožić izmjenom plana pokušava pogodovati Nikoli Turčiću. Sparožić je tvrdio kako izmjene plana nemaju nikakve veze s betonarom, nego kako na taj način želi olakšati posao svim vlasnicima zemljišta u zoni, od kojih su mnogi upravo građevinari. Ipak, taj argument nije baš logičan, budući da se osim Turčića nitko drugi u zoni nije želio baviti industrijskom proizvodnjom.

Zbog toga su građani inzistirali da se onemogući gradnja betonare, a za pomoć su se obratili Dunji Mihelec Buljević, predsjednici mjesnog odbora Omišalj. Ovo nije prvi pokušaj Turčića da progura projekt betonare. Nacionalovi sugovornici istaknuli su da je i prije četiri godine Turčić vršio pritisak na općinu i poglavarstvo da unese betonaru u prostorni plan. No mnogi u Omišlju sumnjaju kako se iza cijele priče krije još jedan od načina osiguravanja jeftinog zemljišta. Naime, gradnjom betonare cijena okolnog zemljišta drastično bi pala. Kako je Turčić naveo da bi na toj lokaciji napravio i hotel za samce, sumnjaju da bi on jeftinom kupnjom okolnog zemljišta osigurao daljnje korake za izgradnju privatnog apartmanskog naselja.

Vezane vijesti

Komadina: Podržavamo "rezervni plan mini LNG-a" u Omišlju na Krku

Komadina: Podržavamo "rezervni plan mini LNG-a" u Omišlju na Krku

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na tjednoj je konferenciji za medije kazao kako u županiji razmišljaju o razvijanju koncesijskih modela s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika