03.03.2009. / 10:56

Autor: Katarina Zorić

Skandalozno: Kontroverzni sudac Lozina u uskočkoj eliti

Šimonović je najavio kako će zbog rada na uskočkim predmetima koji su složeniji i osjetljiviji, suci primati i oko 15 posto veću plaću od županijskih sudaca. Ministar je naglasio kako se od tih sudaca očekuje brzina, energičnost i stručnost

Najviše zanimanja izazvalo je imenovanje Slavka Lozine za uskočkog sucaNajviše zanimanja izazvalo je imenovanje Slavka Lozine za uskočkog sucaKontroverzni splitski sudac Slavko Lozina jučer je zajedno sa još 60 kolega počeo raditi na tzv. uskočim sudovima. Upravo njegovo imenovanje izazvalo je najviše negodovanja zbog niza skandaloznih izjava i sudskih odluka koje su obilježile njegovu karijeru.

Lozina je, primjerice, svojedobno navijao za određene svjedoke, donio je oslobađajuću presudu koja je poništena, nestajali su dokazi tijekom suđenja, a dobro je poznata i njegova izjava: "Vjerujem da je Miloslav Katalina bio zlostavljan, ali da je bio toliko mučen kao što govori, ne bi ni Rambo ostao živ."

Međutim, Lozinu ju jučer snažno branio ministar pravosuđa Ivan Šimonović. Ustvrdio je da su svi suci, uključujući i Lozinu, prošli sigurnosnu provjeru. Napomenuo je da su suce birali predsjednici sudova u koje on ima puno povjerenje.

Šimonović je najavio kako će zbog rada na uskočkim predmetima koji su složeniji i osjetljiviji, suci primati i oko 15 posto veću plaću od županijskih sudaca. Ministar je naglasio kako se od tih sudaca očekuje brzina, energičnost i stručnost.

Uskočke suce izabrali su na četiri godine predsjednici županijskih sudova na temelju mišljenja njihovih kolega i sudačkih vijeća. Kako bi se ubrzalo rješavanje predmeta povezanih s korupcijom i organiziranim kriminalom, oni će biti dužni sedam dana nakon zaprimanja predmeta ili pravomoćne optužnice odrediti istražno ročište i glavnu raspravu. Svakog mjeseca suci će predsjednika suda morati izvještavati o stanju svakog poredmeta.

Vezane vijesti

Lozina uzvraća: Tito je najveći državnik, a mediji me napadaju jer radim

Lozina uzvraća: Tito je najveći državnik, a mediji me napadaju jer radim dobro

Sudac Slavko Lozina osjetio se napadnutim jer su dnevni mediji objavili kritički tekst o njegovoj nepravomoćnoj presudi dvojici carinika na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika