03.03.2009. / 13:40

Autor: Katarina Zorić

Sever: Treba osnovati jamstvenu agenciju za stambene kredite

Uloga agencije bila bi davanje državnog jamstva za podizanje stambenih kredita, prvenstveno osobama zaposlenima na određeno vrijeme. U slučaju nemogućnosti povrata kredita agencija bi otplatu u ime kupca preuzela na sebe, ali bi i s bankama dogovarala niže kamatne stope

Krešimir Sever svoj će prijedlog uputiti i premijeru Ivi SanaderKrešimir Sever svoj će prijedlog uputiti i premijeru Ivi SanaderNezavisni hrvatski sindikati predložili su osnivanje hrvatske jamstvene agencije za stambene kredite građana. Smatraju da bi se na taj način mogla riješiti stambena politika u zemlji. Svoj će prijedlog uputiti predsjedniku Vlade, ministru gospodarstva, ministru financija, predsjedniku države ali i poslovnim bankama.

Naime, predsjednik NHS-a Krešimir Sever upozorio je da živimo u vremenu u kojem je 84 posto ugovora o radu sklopljeno na određeno vrijeme i to najviše kod mladih zaposlenika. Rješenje za njih je, smatraju u NHS-u, kupnja prve nekretnine.

Uloga agencije bila bi davanje državnog jamstva za podizanje stambenih kredita, prvenstveno osobama zaposlenima na određeno vrijeme. U slučaju nemogućnosti povrata kredita agencija bi otplatu u ime kupca preuzela na sebe, ali bi i s bankama dogovarala niže kamatne stope.

Padom prometa nekretninama i do 80 posto, zabilježenom u siječnju, sindikat ističe

U HNS-u smatraju da osnivanje agencije može utjecati i na promet nekretnina koji je u ovim kriznim vremenima znatno pao. Drže da će to pomoći i građevinskom sektoru koji sada ne prodaje stanove, ali profita se ne želi odreći.

Vezane vijesti

Ukidanje neograničenih prava iz kolektivnih ugovora

Ukidanje neograničenih prava iz kolektivnih ugovora

Vlada će na današnjoj sjednici usvajanjem Zakona o reprezentativnosti ukinuti spornu odredbu iz Zakona o radu koja propisuje kako se prava iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika