03.03.2009. / 14:31

Autor: Nika Jurčević

Konačno: Bezopasna oralna kontracepcija uskoro na vidiku

Vjerovali ili ne, osim sto može uzrokovati tromb, srčani i moždani udar, tumor jetre, rak grlića maternice i dojke, hormonalna kontracepcija uzrokuje i znatnu štetu okolišu

Hormonalna kontracepcija je učinkovita, ali ima zabrinjavajuće nuspojave Hormonalna kontracepcija je učinkovita, ali ima zabrinjavajuće nuspojave Početkom 60-ih godina otkrivena je tableta koju danas koristi vise od 60 milijuna žena diljem svijeta - kontracepcijska tableta. Upravo ona, tvrde znanstvenici, najsigurniji je način zaštite od neželjene trudnoće, no rizici kojima se 80% spolno aktivnih žena svakodnevno izlaže zabrinjavaju sve veći broj stručnjaka.
Luca Jovine s instituta „Karolinska" u Švedskoj pokušava pronaći metodu oralne kontracepcije koja neće remetiti prirodnu proizvodnju hormona u našim tijelima.

Protein vs. Hormon

Ključ za stvaranje pilule kojom bi se izbjegle sve nuspojave današnje kontracepcije možda se krije u proteinu ZP3 koji se nalazi u membrani jajne stanice. On ima važnu ulogu u samome začeću jer kako bi probio membranu i oplodio jajašce, spermij se mora vezati za taj protein. Istraživanja su pokazala da nedostatak proteina ZP3 kod miševa uzrokuje neplodnost, a tako je i kod žena. Jovine tvrdi da je moguće stvoriti lijek koji bi deaktivirao ZP3 i na taj način stvorio privremenu neplodnost. Istraživanja su još uvijek u tijeku, a nama preostaje samo da strpljivo čekamo.

Kontracepcijske pilule loše i za okoliš

Osim sto može uzrokovati tromb, srčani i moždani udar, tumor jetre, rak grlića maternice i dojke, hormonalna kontracepcija uzrokuje i znatnu štetu okolišu. Sintetski estrogen, glavni sastojak većine kontracepcijskih pilula, ne može se razgraditi u tijelu pa iz njega izlazi urinom, odlazi u kanalizaciju koja se izlijeva u potok, jezero, rijeku ili more, i eto ga u prirodi.

Istraživanje provedeno u Kanadi pokazalo je da dodavanje malih količina estrogena u jezersku vodu može uzrokovati izumiranje nekih vrsta riba što bi ugrozilo čitav ekosustav tog jezera. Drugo istraživanje pokazalo je da su mužjaci žabe izloženi supstanci sličnoj estrogenu počeli mijenjati boje i tako sve više ličiti ženskim žabama.

Zagađenje estrogenom utjecalo je i na galebove čija jaja imaju sve tanju ljusku. Ako sintetički estrogen u okolišu može tako utjecati na životinje, žene koje ga izravno unose u svoje tijelo možda bi ipak trebale razmislit o drugim načinima kontracepcije, barem dok znanstvenici ne otkriju sigurniju formulu.

Vezane vijesti

Crnom čokoladom pobijedite stres

Crnom čokoladom pobijedite stres

Konzumiranje samo četiri kockice crne čokolade dnevno može pomoći u smanjenju razine hormona koji izazivaju stres. Švicarski znanstvenici su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika