03.03.2009. / 16:37

Autor: Hina

Clinton poručila Livni: Palestinska država je "nužna"

Mir se ne može ostvariti ako Hamas ne prekine raketiranje izraelskog juga, rekla je Hillary Clinton

Hillary Clinton i Tzipi LivniHillary Clinton i Tzipi LivniRješenje koje predviđa postojanje dviju država, izraelske i palestinske, "nužno" je kako bi se zaustavio sukob na Bliskom istoku, rekla je u utorak američka državna tajnica Hillary Clinton u prigodi svog prvog posjeta tom području.

"Na kraju, nužno je raditi na rješenju koje će uključivati dvije države", istaknula je na tiskovnoj konferenciji u Jeruzalemu na kojoj je sudjelovala i njezina izraelska kolegica Tzipi Livni, s kojom je bila na radnom ručku.

No dodala je, "već sada, ne čekajući novu (izraelsku) vladu, prvi korak mora biti trajni mir" u Gazi.

"On se ne može ostvariti ako Hamas ne prekine raketiranje" izraelskog juga, kazala je Clinton.

To se raketiranje nastavlja unatoč primirju koje je stupilo na snagu 18. siječnja nakon izraelske vojne ofenzive u Pojasu Gaze u kojoj je u tri tjedna poginulo više od 1.300 Palestinaca.

Clinton se tijekom popodneva treba sastati s mandatarom za sastav nove izraelske vlade Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom desničarskog Likuda koji se protivi uspostavi palestinske države u skoroj budućnosti.

Netanyahu se pak zauzima za "gospodarsko rješenje" kojim će se poboljšati životni uvjeti Palestinaca.

Clinton je usto najavila da će SAD uskoro poslati dva izaslanika u Siriju koja, kako je rekla, "očito potiče još veću zabrinutost u regiji", smjerajući pritom na njezinu potporu libanonskoj šijitskoj miliciji Hezbolahu i palestinskom islamističkom pokretu Hamasu.

Američka državna tajnica se u utorak ujutro sastala s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom, a sastat će se i s premijerom na odlasku Ehudom Olmertom i ministrom obrane Ehudom Barakom.

U srijedu će u Ramalahu razgovarati s čelnicima Palestinske samouprave.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika