04.03.2009. / 13:05

Autor: Maroje Mihovilović

U pozadini vijesti: Tajanstvena uloga pisca Fredericka Forsytha u novom afričkom puču

Britanski pisac Frederick Forsyth godinama je optuživan da je organizirao nekoliko državnih udara u Africi, kako bi imao materijal za svoje romane: nekoliko dana nakon prekjučerašnjeg ubojstva predsjednika Gvineje Bisau, saznalo se da je u trenutku puča Forsyth boravio u toj zemlji

Frederick Forsyth, uspješni pisac špijunsko-akcijskih romanaFrederick Forsyth, uspješni pisac špijunsko-akcijskih romanaFrederick Forsyth, 70-godišnji britanski pisac popularnih špijunsko-akcijskih romana, autor romana "The Day of the Jackal", "The Odessa File" i "The Dogs of War", po kojima su snimljeni i jako gledani filmovi, često boravi u Africi, koja ga je oduvijek zanimala kao prostor za radnje njegovih romana, ali tvrdilo se i iz nekih drugih, materijalnih razloga. Tog bivšeg novinara neki su njegovi kolege godinama optuživali da u svojim knjigama nije opisivao samo izmišljene afričke vojne udare, nego je i stvarne, u čijem organiziranju je i osobno sudjelovao. Ovih dana u Africi je došlo do još jednog državnog udara, i to u Gvineji Bisau, siromašnoj državici na obali Atlantskog oceana, gdje je ubijen tamošnji predsjednik Joao Bernardo Vieira, navodno iz osvete za ubojstvo dan ranije šefa vojske.

Nekoliko dana u zemlji je vladao totalan kaos, bile su prekinute i veze sa svijetom pa se tek naknadno saznalo da je u trenutku puča u toj zemlji boravio Frederick Forsyth. Naravno, smjesta su se pojavile i spekulacije da je možda i on imao neke veze s tamošnjim događajima, što je on energično demantirao, tvrdeći da se u toj zemlji našao slučajno jer putuje Afrikom istražujući nove lokacije za sljedeći roman. Čini se da je njegova priča točna, no njegov boravak tamo ipak je izazvao prilično drugačijih komentara jer se još jednom pokazalo da je Forsyth itekako vidovit kada je riječ o najavama kasnijih događaja.

Frederic Forsyth stvorio je sedamdesetih godina novi špijunsko-akcijski žanr u popularnoj književnosti, ono što se danas naziva "faction". Riječ je o romanu u kojem se izmišljena radnja miješa sa stvarnim suvremenim političkim, špijunskim terorističkim ili vojnim događajima, gdje se izmišljeni likovi romana susreću sa stvarnim ličnostima i gdje je posve nemoguće otkriti gdje završava fikcija, a gdje počinju stvarni fakti, pa od tuda i ime žanra - "faction". Njegovi romani izuzetno su uzbudljivi i stvarni pa su "rođeni" za ekraniziranje, bilo na filmu, bilo na televiziji. Frederic Forsyth izuzetno je uspješan pisac takvih uzbudljivih romana zato jer je i sam imao uzbudljiv život.

Gvineja Bisau, mala afrička država, smještena na obali Atlantskog oceanaGvineja Bisau, mala afrička država, smještena na obali Atlantskog oceanaRodio se 1938. godine u mjestu Ashford u engleskoj pokrajini Kent, završio elitnu privatnu školu i potom služio u britanskom ratnom zrakoplovstvu. No, tamo mu se nije dopalo i odlučio je otići u novinarstvo. Nakon kratkotrajnog rada u nekom lokalnom listu, dobio je posao u novinskoj agenciji Reuters, a zahvaljujući tome što je poznavao strane jezike, ubrzo je postao dopisnik iz inozemstva. Neko je vrijeme radio u dopisništvu Reutersa u Parizu, a zatim u istočnom Berlinu. Prešao je potom iz Reutersa u britansko radiotelevizijsku kompaniju BBC, koja ga je poslala u Afriku. U to vrijeme bijesno je građanski rat u Nigeriji, gdje se pokrajina Biafra željela odcijepiti. Njegovi se šefovi nisu slagali s njegovim izvještavanjem, napustio je BBC i dvije godine iz tog rata izvještavao kao slobodni novinar.

Po slomu Biafre i kraju građanskog rata vratio se u Englesku. Nije imao posla, no imao je ideju. Odlučio je da napusti novinarstvo i pređe u romanopisce. Plod toga bio je u rekordno kratkom vremenu od samo 35 dana napisan roman "The Day of the Jackal". Knjigu je napisao na temelju onoga što je saznao dok je kao dopisnik radio u Parizu o zavjerama francuskih desničara protiv predsjednika Charlesa de Gaullea, koji je u vrijeme dok je Forsyth u Parizu radio za Reuters bio na vlasti. Njegov roman izvanredno uzbudljivo opisuje jedan navodni neuspješni atentat na De Gaullea i potragu za atentatorom.

Iako je knjiga izvanredno uzbudljiva, budući da mu je to bio prvi rukopis, imao je velikih problema u pronalaženjui izdavača. Osam mjeseci obilazio je izdavače, no kada je knjiga napokon objavljena, bila je ogroman bestseller. Smjesta je prodao i filmska prava pa je američki režiser Fred Zinnemann 1973. po knjizi napravio istoimeni film, koji je imao jako mnogo publike u kinima. Forsyth je potom napisao još nekoliko slično uzbudljivih romana: "The Odessa File" o prebacivanju nacista nakon Drugog svjetskog rata iz Europe u Južnu Ameriku i "The Dogs of War" o stranim plaćenicima u Africi, a u njemu je opisao kako se uz pomoć izvana organiziraju afrički državni udari, a stvarnost te njegove romaneske opise je kasnijih godina potvrdila. Napisao je i nekoliko špijunskih romana. I ostali njegovi filmovi su ekranizirani u vrhunskim svjetskim produkcijama i s odličnim glumcima.

Joao Bernado "Nino" Vieira, ubijeni predsjednik Gvineje BisauJoao Bernado "Nino" Vieira, ubijeni predsjednik Gvineje BisauForsyth je na tim romanima zaradio mnogo novca, postao svjetskom ličnošću i neko vrijeme je živio u Španjolskoj i Francuskoj. Osamdesetih godina bio je u središtu velikog skandala jer je britanski tjednik "The Sunday Times" tvrdio da on zavjere nije smišljao samo zbog romana, nego je u nekima i stvarno sudjelovao. Tvrdilo se da je on sam skupljao plaćenike za stvarnu vojnu akciju u jednoj afričkoj državi. On je jedino tvrdio da je početkom sedamdesetih financirao udar u Ekvatorijalnoj Gvineji, a za sve ostalo je tvrdio da to nije istina. O njemu se dosta govorilo i nedavno, kada je grupa plaćenika na čelu s jednim bivšim britanskim časnikom pokušala, prebacujući se iz Južnoafričke Republike preko Zimbabvea, upravo u Ekvatorijalnoj Gvineji napraviti puč u korist grupe poslovnih ljudi, željnih da ovladaju tamošnjim bogatima nalazištima nafte. Bilo je tvrdnji da i Forsyth s tim udarom ima neke posredne veze, ali je on i to energično demantirao.

Zato se sada pojavila ova nova spekulacija kada se Forsyth našao u Gvineji Bisau točno u vrijeme puča. Ako i nema ništa s pripremom puča, on će sigurno iskoristiti činjenicu da se tamo slučajno našao da o događajima kojima je bio djelomično i očevidac napiše uzbudljivi novi faction roman jer su događaji bili itekako uzbudljivi, baš kao u nekom njegovom romanu. U toj siromašnoj zemlji od samo 1,5 milijuna stanovnika već su mjesecima odnosi između predsjednika i vojske bili loši. Vojska je prvi put udar pokušala u studenom, upali su tada i u predsjednikovu rezidenciju, ali mu nisu ništa uradili jer je on obećao da će ispuniti zahtjeve vojske. No, to nije uradio nego je, kako sada tvrde mediji, odlučio da on prvi udari na vojsku pa je organizirao bombaški atentat u kojem je ubijen šef vojske. Vojnici su se odlučili osvetiti pa su napali predsjedničku rezidenciju. Predsjednik je pokušao pobjeći, ali su ga vojnici opkolili. Prvo su ga ranili bombom koju su ubacili kroz prozor. Potom su bacili još nekoliko bombi, ali je predsjednik preživio. Kada su vojnici upali u zgradu, pucali su na njega, ali je opet preživio. Zarobili su ga i odveli u kuću njegove punice, gdje su ga podvrgli mučenju, a na kraju su ga ubili sasjekavši ga mačetama.

Forsyth će sve to sigurno znati vrlo plastično opisati, bez potrebe da dodaje mnogo iz svoje bujne mašte.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika