06.03.2009. / 15:52

Autor: Hina

Rudlof: Slovenska odluka o povjerenstvu bila je očekivana

Kako je podsjetio, Mješovito povjerenstvo, kojem je bio supredsjedatelj, bilo je osnovano na temelju bledskoga dogovora, postignutog 7. kolovoza 2007. između premijera Sanadera i Janše o podnošenju hrvatsko-slovenskoga graničnog spora Međunarodnome sudu pravde u Haagu

Davorin Rudolf,Davorin Rudolf,Odluka slovenske vlade je očekivana, izjavio je danas akademik Davorin Rudolf komentirajući na novinarski upit njezinu jučerašnju odluku da zaključi rad slovenskog dijela Mješovitog hrvatsko-slovenskog povjerenstva za pripremu okvira o podnošenju spora radi razgraničenja između hrvatske i Slovenije pred međunarodnim tijelom.

"Premijer Pahor i dio slovenske političke elite odlukama o zaustavljanju Hrvatske na našemu putu u Europsku uniju preuzeo je povijesnu političku odgovornost za pogoršanje tradicionalno prijateljskih odnosa Hrvatske i Slovenije, koji su počivali na dobrome susjedstvu, međusobnom razumijevanju, komplementarnosti privreda i bliskoj zajedničkoj prošlosti", izjavio je Rudolf, napominjući da su ti odnosi, nažalost, dospjeli na najnižu točku u našoj modernoj povijesti.

Kako je podsjetio, Mješovito povjerenstvo, kojem je bio supredsjedatelj, bilo je osnovano na temelju bledskoga dogovora, postignutog 7. kolovoza 2007. između premijera Sanadera i Janše o podnošenju hrvatsko-slovenskoga graničnog spora Međunarodnome sudu pravde u Haagu.

"Prihvatili smo tijekom pregovora u Mješovitome povjerenstvu slovenski prijedlog, ponavljam: slovenski prijedlog da Haaški sud presudi spor u velikome vijeću od 15 sudaca ili u malome vijeću od pet sudaca, složili smo se da je državna granica ona koja je naslijeđena nakon raspada bivše Jugoslavije, tj. granica zatečena 25. lipnja 1991., na dan osamostaljenja dviju država, složili smo se da svaka strana može zahtijevati od Suda utvrđivanje granice na svakom mjestu koje smatra spornim", rekao je, dodajući da je od važnijih pitanja ostalo još da objasne što znači slovenski zahtjev da Sud presuđuje po tzv. načelu "pravičnosti" jer u praksi Suda od 1920. nikada nije donesena nijedna presuda na toj osnovi.

Naravno, bilo je još nekoliko detalja, po meni perifernih, koje smo mogli riješiti dobrom voljom, istaknuo je, dodajući kako je vlada premijera Pahora jednostavno sva ta postignuća "grubo zabacila i zaustavila pregovore".

"Na sve možemo pristati, samo ne možemo ustupiti nikome ni dio mora ni dio kopna koje pripada Hrvatskoj. Nema takva pritiska koji nas u tome može pokolebati", izjavio je Rudolf.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika