06.03.2009. / 17:25

Autor: Hrvoje Šimičević

Cenzurirani Lasić: 'Dobio sam otkaz zbog Čička i Banca'

Tijekom kraćeg radnog vijeka u ovim dnevnim novinama, Lasić je prema vlastitim riječima iskusio brojne pritiske u vidu cenzuriranja tekstova, a sve su 'naknadne' intervencije, kako je napisao, dolazile od strane glavnog urednika Slobodne Dalmacije Zorana Krželja

Igor Lasić: Foto:  www.matica.hrIgor Lasić: Foto: www.matica.hrNovinar Igor Lasić, koji je nedavno otpušten iz Slobodne Dalmacije, objavio je u BiH Danima tekst pod nazivom 'Nije vam ovo Feral', u kojima pod egidom 'Mediji i cenzura: Kako sam otpušten iz Slobodne Dalmacije' opisuje način na koji je funkcionirala njegova bivša novinska kuća, te iznosi razloge zbog kojih je završio na 'listi za odstrijel'.

Lasić je kao novinar u splitskom Feral Tribuneu radio deset godina, sve do njegovog gašenja, da bi potom prešao u zagrebačko dopisništvo Slobodne Dalmacije, novina u vlasništvu Europa Press Holdinga. Tijekom kraćeg radnog vijeka u ovim dnevnim novinama, Lasić je iskusio brojne pritiske u vidu cenzuriranja tekstova, a sve su 'naknadne' intervencije, kako je napisao, dolazile od strane glavnog urednika Slobodne Dalmacije Zorana Krželja, s kojim prvih mjeseci uopće nije uspostavljao kontakte.

"Prvo mi je zabranio, preko urednika kulturne rubrike, da pišem o Milanu Štrljiću, intendantu Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, koji je taman bio zaredao s uklanjanjem nepoćudnih predstava i autora s repertoara toga teatra... Bio mu je i osobno sklon, kao što ću naknadno saznati, izuzev ultimativnog razloga kadrovskog interesa HDZ-a.", piše Lasić, te ističe kako su primjeri prepravljanja tekstova bili posebno vidljivi u slučaju spominjanja Hrvatskog helsinškog odbora, odnosno Ivana Zvonimira Čička.

"Tikva je među nama pukla čim smo se početkom listopada sreli; prethodilo je interveniranje u moje tekstove o Hrvatskom helsinškom odboru i njegovu predsjedniku Ivi Bancu te aferama koje su već mjesecima potresale taj nekoć časni naslov. U tri navrata telefonski sam nazivao Banca i zapitkivao ga o meritumu stvari, no za samo par minuta njegov intimus Ivan Zvonimir Čičak - tada počasni predsjednik, a danas Bančev potpredsjednik, inače kolumnist Jutarnjeg lista - već je zvao šeficu mog dopisništva, uvjeravajući je da me na dotičnom slučaju zamijeni „objektivnijim" personalom. Zvao je Čičak i više, ovdje navedene instancije u firmi, ali zalaganje mu se isplatilo u, neobjašnjivo, tek drugom pokušaju".

Lasić piše kako je na to odgovorio e-mailom za splitsko uredništvo u kojem 'lijepo moli' da ga se ne potpisuje na njegove tekstove iz kojih je naknadno maknut kontekst koji uključuje Čička. "Smatram da se time drastično utječe na smisao onoga što sam napisao i poslao Vam, naime, ovdje je posrijedi kardinalni utjecaj rečenog kolege iz Jutarnjeg lista na stanje u HHO-u. Nažalost, i na stanje u Slobodnoj, zaobilazno ali djelotvorno. Hvala na razumijevanju, lijepi pozdrav", obavijestio je Lasić svoje uredništvo. Nije dobio odgovor, ali ga je ubrzo posjetio Zoran Krželj u društvu Stjepana Oreškovića, predsjednika Odbora direktora EPH-medija. Kako ističe Lasić, na prvu mu je kazao kako mu se ne sviđa da Čičak zaustavlja njegovo pisanje. "Uzvratio mi je da mu se obraćam na nedopustiv način, a ja njemu da je nedopustivo to što mi iz teksta izbacuje citate neimenovanih sugovornika, zaposlenih u HHO-u, koji nam svjedoče o svojoj organizaciji pa bismo trebali njihove izjave objaviti, budući da je nama - njemu i meni - poznato tko su ti ljudi, poimence", piše Lasić, kojemu je glavni urednik odgovorio: 'Ovo nije Feral'. "A nedavno, prošlog mjeseca - na petak trinaesti - otpušten sam „zbog racionalizacije i optimizacije poslovanja”, kako su mi napisali u oficijelnom rješenju... Bez mogućnosti prelaska u neko od brojnih izdanja pod istim krovom", završava svoju priču sa splitskim dnevnikom.

Kao još jedan primjer cenzure, Lasić spominje blokiranu temu o neplaćanju radnika na gradnji nove sportske dvorane u Splitu, koju je pisao njegov splitski kolega. Zbog ovakvih i drugih sličnih slučajeva, više novinara Slobodne Dalmacije već mjesecima bavi se dokumentacijom tekstova koji su podlegli Krželjovoj cenzuri, kaže bivši novinar Slobodne Dalmacije, 'koje će poslati na uvid Hrvatskome novinarskom društvu.' Dodaje kako on nije jedini koji je škartiran zbog razloga nepovezivih sa aktualnom recesijom i pripadajućim mjerama štednje. "Normalnu komunikaciju s njim ne pamti niti Nataša Škaričić, kojoj je upravo prije nekoliko dana započeo otkazni rok, ubrzo nakon što je pokrenula javnu peticiju - apel o alarmantnom stanju u hrvatskom novinarstvu."

Cijeli tekst Igora Lasića možete pročitati ovdje.

SD: Novina koja forsira gatare i crnokronikaške pikanterije

"Kroz nepunu godinu do momenta kad ovo pišem, Krželj je redikulizaciju Slobodne Dalmacije usavršio ciljanim potiskivanjem najrelevantnijih društvenih tema i zastiranjem problema što ih producira aktualna državna vlast, te euforičnim forsiranjem novosti o gatarama i raznim drugim čudesima, sportskim i estradnim marginalijama ili crnokronikaškim pikanterijama, sve do pokušaja da jednu novinarku uvjeri kako će imati sjajnu vijest ako zrna kukuruza stavi među dva mobitela koji će biljne klice mikrovalovima začas preobraziti u autentične kokice."

Tranzicijski krug je zatvoren

"Kiosci Tiska kao glavni komad ukupne novinsko-distribucijske mreže, zato i jesu izručeni glavnom trgovinskom oglašivaču u Hrvatskoj, Agrokoru, HDZ-ovog tajkuna Ivice Todorića kojeg ovdje više nitko ne smije ni krivo pogledati. Danas, kad je proces proizvodnje novina zbog uzleta modernih tehnologija puno jeftiniji nego prije petnaest godina, pokretanje dnevnika ili novog tjednika puno je teže negoli je bilo, zahvaljujući novougrađenim mehanizmima i otpornicima u političkom i ekonomskom uzurpiranju medijske djelatnosti. Tranzicijski krug je zatvoren, pa tako više nikome nije čudno što se ime Zorana Krželja može vidjeti i u Registru poslovnih subjekata Hrvatske gospodarske komore, pod Slobodna Dalmacija Media d.o.o. Ali, tamo se ne navode urednici, nego članovi uprave."

Vezane vijesti

'Nema optužnice protiv HDZ-a'

'Nema optužnice protiv HDZ-a'

Splitski dnevnik Slobodna Dalmacija piše kako će istraga duga godinu i pol dana uskoro rezultirati podizanjem optužnice protiv Ive Sanadera i još 16… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika