07.03.2009. / 09:48

Autor: Katarina Zorić

Afera kamioni: Policija tajno u Saboru ispitivala Rončevića

Policija je Rončevića ispitivala u prostorijama Sabora iako je uobičajna praksa da se građani na obavijesni razgovor vode u policiju. Pretpostavlja se da je policija na ovaj način htjela napraviti ustupak Rončeviću

Berislav RončevićBerislav RončevićBivši ministar unutarnjih poslova i sadašnji saborski zastupnik HDZ-a Berislav Rončević prije dva dana prošao je policijsko ispitivanje vezano uz aferu kamioni. Još uvijek nije poznato je li Rončević ispitan u svojstvu osumjničenika ili je policija od njega htjela samo doznati neke informacije, piše Jutarnji list.

Policija je Rončevića ispitivala u prostorijama Sabora iako je uobičajna praksa da se građani na obavijesni razgovor vode u policiju. Pretpostavlja se da je policija na ovaj način htjela napraviti ustupak saborskom zastupniku. Sve ono što im je saborski zastupnik rekao bit će dostavljeno ravnatelju USKOK-a Dinku Cvitanu koji će odlučiti o daljnjem tijeku afere kaminoni.

USKOK najviše zanima zašto je Rončević kao ministar obrane poništio natječaj za nabavu vojnih vozila, a onda za vrlo kratko vrijeme izravnom pogodbom kupio 39 kamiona koji su plaćeni 14 milijuna kuna više nego što bi ih platio nekome od ponuđača natječaja.

Rončevića je zbog kupnje kamiona prvi prozvao 10. siječnja 2005. godine, predsjednik Republike Stjepan Mesić koji je najavio istragu i suspenziju ministra obrane. Umjesto suspenzije, Rončeviće je dobio novu funkciju kao ministar unutarnjih poslova. Tada se postavljalo pitanje kako će ga ispitivati njegova vlastita policija. On sam tada je izjavio da je policija samostalna u svom radu te da su zakoni jedini okvir u kojem treba postupati.

USKOK je u srpnju prošle godine najavio da će se s Rončevićem obaviti obavijesni razgovor o nabavi kamiona , ali čini se da su se te pretpostavke ispunile tek nakon što je Rončević smijenjen nakon ubojstva Ivane Hodak.

Javnost neće puno doznati o tijeku istrage oko nabave kamiona jer je u četvrtak saborsko povjerenstvo koje ispituje aferu donijelo poslovnik prema kojem će čitav postupak biti tajan.

Vezane vijesti

Finci pokreću policijsku istragu: Pod sumnjom poslovi Patrie u Hrvatskoj

Finci pokreću policijsku istragu: Pod sumnjom poslovi Patrie u Hrvatskoj

Finska policija uskoro bi mogla krenuti s istragom koja bi proučavala moguće podmićivanje hrvatskih dužnosnika od strane finske tvrtke Patria, koja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika