07.03.2009. / 18:14

Autor: Hina

Sindikati upozoravaju: Val recesije i stezanje remena lomi se preko leđa žena

Istaknula je da su u povodu Međunarodnog dana žena, ženske sindikalne grupe uputile prosvjedno pismo Vladi u kojem pozivaju na zaustavljanje predloženih izmjena zakona o plaćama državnih službenika i namještenika jer smatraju da se njime žene, koje čine većinu zaposlenih u državnim tijelima, diskriminira zbog materinstva i roditeljstva, onemoguje u napredovanju te gura na marginu društva

Ana KneževićAna KneževićU povodu Međunarodnog dana žena danas je Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozorila na neravnopravan položaj žena, posebice na tržištu rada.

Predsjednica SSSH Ana Knežević poručila je Vladi i poslodavcima da su žene prve koje dobivaju otkaz i da više neće dozvoliti da se steže remen na ženama. "Dovoljno je zategnut, može se još malo potegnuti, ali može i puknuti i ako pukne može odletjeti nekome u glavu", rekla je Knežević.

Predsjednica Ženske sekcije SSSH Božica Žilić upozorila je da se "val recesije, kriza, otpuštanja i stezanje remena lomi preko leđa žena".

Istaknula je da su u povodu Međunarodnog dana žena, ženske sindikalne grupe uputile prosvjedno pismo Vladi u kojem pozivaju na zaustavljanje predloženih izmjena zakona o plaćama državnih službenika i namještenika jer smatraju da se njime žene, koje čine većinu zaposlenih u državnim tijelima, diskriminira zbog materinstva i roditeljstva, onemoguje u napredovanju te gura na marginu društva.

Također su potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor uputili zahtjev za ratifikacijom Konvencije Međunarodne organizacije rada o zaštiti majčinstva na radnom mjestu, kako bi se u Hrvatskoj i formalno prihvatili ti međunarodni standardi.

Predsjednica SSSH-a Ana Knežević rekla je da su demografske promjene gospodarska nužnost Hrvatske, jer je u Hrvatskoj negativan prirodni prirast.

"Problem je u tome što današnja žena mora usklađivati svoje obiteljske obveze s obvezama na poslu, a što država nije ništa učinila da ženama bude lakše u tome. Još uvijek je nedostatna infrastruktura, nema dovoljno vrtića, neke škole rade u tri smjene, a da se ne govori o servisima koji bi ženama olakšali život, a da to budžet žene ili obitelji može podnijeti", rekla je Knežević.

Navela je da žene u Hrvatskoj starije od 25 godina imaju veću stopu rizika od siromaštva od muškaraca, i to zato jer je među otpušenima više žena, te je upozorila da žene u Hrvatskoj imaju u prosjeku 20 posto manju plaću od muškaraca. "Zaposlene žene u Hrvatskoj općenito posjeduju bolje radne karakteristike od muškaraca, posebice višu razinu obrazovanja, ali njihove su karakteristike manje cijenjene, što dovodi do razlika u plaćama", istaknula je. Prosječni iznos mirovina koje primaju žene, niži je 17 posto u odnosu na prosječnu mirovinu muškaraca.

U 18 godina rada Hrvatskog sabora, zastupnice čine samo 20 posto Sabora, pa će prema tom kretanju, za izjednačavanje broja zastupnika i zastupnica u Saboru trebati 40-ak godina, rekla je Knežević.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika