09.03.2009. / 13:11

Autor: Martina Čizmić

Žužiću kazna od 309 tisuća kuna zbog kršenja radničkih prava

Vlasnika Soliduma sindikati su proglasili najgorim poslodavcem u drvnoj industriji jer sustavno krši radnička prava, a već nekoliko godina odbija platiti kazne po presudama prekršajnog suda u Petrinji

Željko ŽužićŽeljko ŽužićŽeljko Žužić, vlasnik tvrtke Solidum - Žužić, proglašen je najgorim poslodavcem u drvnoj industriji jer sustavno krši radnička prava, a već nekoliko godina odbija platiti kazne od ukupno 309 tisuća kuna.

Kako piše Business.hr Žužić već tri godine odbija platiti prekršajne naloge koje je izdao Prekršajni sud u Petrinji zbog nepravilnosti u radu i kršenja radničkih prava u njegovoj petrinjskoj drvnoj tvrtki Finel.

Prema inspekciji rada Žužić i njegova tvrtka kažnjeni su jer su neki radnici radili više nego što je dopušteno, a o tome nisu obavijestili inspektorat rada. Također, jedna je radnica radila na određeno vrijeme dulje no što zakon to dopušta. Druga kazna odnosi se na prekovremeni rad, uzastopne ugovore na određeno, nepravovremene prijave radnica na zdravstveno i mirovinsko osiguranje te nevođenje evidencije o plaćama.

U Sindikatu radnika u drvoprerađivačkoj industriji ističu kako im je krajem 2006. sam Žužić onemogućio osnivanje sindikata u njegovoj tvrtki, pa sindikalisti više nemaju kontakta s radnicima.

Sindikat trenutno vodi 17 sudskih sporova protiv Solidum - Žužića u ime članova sindikata koji su nakon neuspjele organizacije sidnikata u Finelu 2006. godine dobili otkaze. Ističu da je u jednom slučaju sud donio pravomoćnu odluku prema kojoj je odluka o otkazu ugovora o radu bila nedopuštena.

Iako je Business.hr dobio kopije tih naloga, Žužić niječe njihovo postojanje i kaže da su "sve to potpune neistine".

"Sindikat u Finelu nije profunkcionirao jer 90 posto radnika to ne želi. Smatraju da za članarinu do 80 kuna mjesečno mogu otplaćivati rate svojih kredita", tvrdi Žužić i odbacije optužbe da je on odgovoran za gašenje sindikata u Finelu.

Vezane vijesti

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom koje predlaže Vlada, ističući kako se sustav radničkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika