10.03.2009. / 10:00

Autor: Hrvoje Šimičević

Pevecu radnici subotom rade besplatno, plaće kasne tri mjeseca

Od Pevecove zaposlenice, koja je zbog bojazni od gubitka posla odlučila ostati anonimna, doznali smo kako svi radnici jedne tvrtke unutar Pevec grupe točno 90 dana nisu dobili plaću

Bračni par Višnja i Zdravko Pevec, vlasnici Pevec grupe Bračni par Višnja i Zdravko Pevec, vlasnici Pevec grupe Iako je Zdravko Pevec u nekoliko navrata odlučno demantirao recentne medijske napise o tome kako se njegova Pevec grupa nalazi u alarmantnom stanju, a radnici već duže vrijeme ne znaju za plaću, sudeći prema našim najnovijim saznanjima, to nije daleko od istine. Naime, od Pevecove zaposlenice, koja je zbog bojazni od gubitka posla odlučila ostati anonimna (podaci poznati redakciji), doznali smo kako svi radnici jedne tvrtke unutar Pevec grupe točno tri mjeseca nisu dobili plaću.

Također, zbog iznimno teške situacije s kojom se suočavaju, jer ne mogu plaćati prispjele obveze, svi računi ove tvrtke su blokirani, što nam je potvrđeno iz više izvora. Iako se dakle radi o nešto više od 90 dana od kada su dobili zadnju isplatu, naša sugovornica ističe kako im iz uprave tvrtke tijekom toga razdoblja nisu dali nikakva konkretna i službena objašnjenja zašto je tomu tako.

Nacional.hr je već pisao kako Pevec grupa mjesecima ne podmiruje svoje obveze prema poslovnim partnerima, jer one navodno premašuju ukupni kapital i imovinu kompanije, što je ubrzo demantirano. Upravo su medijski napisi u kojima je Zdravko Pevec osobno demantirao blokiranje računa te isticao da su plaće redovite, motivirali ovu dugogodišnju radnicu da progovori za nacional.hr.

"Ako gospodin Pevec kaže u nedavnom intervjuu kako trenutačno ima novaca više nego ikada, onda mi nije jasno kako zaposlenici koji moraju prehranjivati svoje obitelji, nisu toliko dugo dobili plaću", kaže ona. Osim činjenice da ne dobivaju plaću, kaže kako su svi primorani raditi subote potpuno besplatno, pošto im već duže vrijeme taj dan nije uključen u platnu listu. Ni o tome ih, kaže, nitko nije obavijestio, iako se radi o potpuno nezakonitom potezu. Podsjetimo još jednom kako su sve navedene činjenice tijekom posljednjih dana javno demantirane od strane predstavnika Peveca, a od naših izvora doznajemo kako ovakvo stanje traje već duže vrijeme.

Naime, suprotno ovim navodima, u proteklim mjesecima Pevec se u javnosti znao hvaliti kako više nije predmet kritika sindikalista, jer su ga oni prije nerijetko uzimali kao primjer velike tvrtke koja se ne odnosi najbolje prema radnicima i njihovim pravima. Zadravko Pevec je bio jedan od prvih koji je javno izrazio negodovanje neradnim nedjeljama, te je pritom isticao da će zbog toga kod trgovačkih centara otpuštanja biti neminovna. No, pritom je tvrdio i kako su "u Pevecu radnici zadovoljni i plaće uvijek stižu na vrijeme". U međuvremenu, radnici iz ove priče, koji su zaposleni u toj istoj tvrtki, čekaju naknade za rad još od kraja prošle godine.

Vezane vijesti

Pevec tuži državu i traži odštetu od pola milijarde kuna

Pevec tuži državu i traži odštetu od pola milijarde kuna

Bivši vlasnik Peveca, Zdravko Pevec, najavio je kako tuži državu zbog naknade štete i zahtjeva odštetu od pola milijarde kuna. Kako je za Poslovni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika