Objavljeno u Nacionalu br. 695, 2009-03-10

Autor: Berislav Jelinić

NAKON SPAJANJA HYPO-a I SLAVONSKE BANKE

Guverner Rohatinski se protivi spornim imenovanjima

ŽELJKO ROHATINSKI nije
sklon Krešimiru Starčeviću
i Ivanu MihaljevićuŽELJKO ROHATINSKI nije sklon Krešimiru Starčeviću i Ivanu MihaljevićuŽeljko Rohatinski, guverner Hrvatske narodne banke, namjerava u sljedećih godinu dana prisiliti Bayerische Landesbank, novog većinskog vlasnika Hypo Alpe Adria banke, da se riješi dijela menadžmenta banke kojeg smatra kompromitiranim zbog sudjelovanja u mutnim poslovima te banke tijekom proteklog desetljeća, doznao je Nacional iz upućenih bankarskih krugova. To je novi nastavak bankarsko političkih prepucavanja vezanih uz Hypo Alpe Adria banku, koja su se vodila oko izbora menadžmenta koji bi u sljedećim godinama trebao voditi Hypo Alpe Adria banku u Hrvatskoj. Predsjednik uprave Hypo Alpe Adria banke u Hrvatskoj je Markus Ferstl, a u Upravi te banke još je i Krešimir Starčević. Njima bi se u u upravi banke uskoro trebali pridružiti Ivan Mihaljević i Tadija Vrdoljak. Oni su sve donedavna bili u upravi Slavonske banke, koja se prije nekoliko dana, 1. ožujka, i formalno pripojila Hypo Alpe Adria banci.

Martin Ferstl je prilikom nedavnog javnog nastupa u kojem je govorio o spajanju izjavio da je gotovo sigurno da će se predsjednik Uprave Slavonske banke Ivan Mihaljević pridružiti Upravi nove banke u vrlo snažnoj ulozi. Međutim, to se nije svidjelo guverneru Hrvatske narodne banke Željku Rohatinskom. Prvenstveno je to tako zbog čudnih okolnosti koje su pratile prodaju Slavonske banke Hypo Alpe Adria banci. Utjecajne osobe unutar Hrvatske narodne banke smatraju Ivana Mihaljevića odgovornim za taj, ali i neke druge slučajeve neobičnih poslovnih aktivnosti. S druge strane, Mihaljević ima brojne zagovornike u slavonskom lobiju unutar HDZ-a, koji kroz Mihaljevića i ubuduće žele zadržati svoj utjecaj na brojne investicijske projekte. Hrvatska narodna banka bi o pridruživanju Ivana Mihaljevića i Tadije Vrdoljaka upravi Hypo Alpe Adria banke trebala odlučivati u iduću srijedu.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika